Local

Podul provizoriu peste râul Putna dintre Vadu Roșca și Vulturu rămâne, de 3 săptămâni, la stadiul de promisiune a autorităților din Vrancea

Ziarul de Vrancea
25 mai 2022 1750 vizualizări

Reamintim că una dintre extremitățile podului peste râul Putna care face legătura între satele Vulturu și Vadu Roșca (pe DJ 204 D) s-a prăbușit sâmbătă seară, 30 aprilie 2022 iar la finalul lunii martie 2022, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, anunțase că la respectivul pod se derulau lucrări de „reabilitare și consolidare”.După incident  în ședința de marți 3 mai 2022 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Vrancea s-a mai anunțat că se află în studiu și varianta construirii unui pod privizoriu în vecinătatea celui actual. Acesta ar urma să permită circulația pe o variantă ocolitoare diferită de cea recomandată și utilizată imediat după incidentul de sâmbătă, 30 aprilie 2022, de pe DJ 204 D. Deși au trecut 3 săptămâni, de la aceste promisiuni ale autorităților din Vrancea, iată că podul provizoriu nu este gata iar localnicii din zonă sunt nevoiți să ocolească aproximativ 15 kilometri pentru a ajunge din Vadu Roșca în Vulturu.    

”Asta înseamnă să trăiești în România. Lucrări de <<mântuială>> și bătaie de joc față de cetățenii din acest sat. După ce au distrus legătura către comuna Vulturu, distrugând în același timp și o parte din economia satului, după 3 săptămâni nu au fost în stare să facă un pod provizoriu. Mulțumim conducerii locale și celei județene pentru ajutorul acordat acestui sat”, au scris pe Facebook localnicii din Vadu Roșca. Zilele trecute, ei au distribuit pe rețelele de socializare fotografii cu stadiul mult-așteptatului pod provizoriu peste râul Putna.

Nici o noutate în acest timp nici în privința găsirii cauzelor pentru care s-a prăbușit una dintre extremitățile podului peste râul Putna care face legătura între satele Vulturu și Vadu Roșca (pe DJ 204 D), sâmbătă seară, 30 aprilie 2022.La câteva zile după prăbușirea podului concluzia comunicată public de către autorităție din Vrancea după ce au cercetat sumar cauzele prăbușirii podului de la Vulturu a fost că este vorba de o ”eroare umană”. Doar că lucrurile nu sunt chiar atât de clare și simple precum le-au prezentat autoritățile județului nostru atunci.

În primul rând, am avut în acest caz un colectiv de proiectanți specializați în drumuri și poduri, construcții care necesită lucrări speciale de siguranță a traficului. Munca lor este controlată de un verificator care își asumă responsabilitatea și pune ștampila pe documentația de proiectare. El este cel care avizează soluția tehnică propusă de proiectanți sau, în cazul în care o consideră nepotrivită, propune schimbarea acesteia.

Apoi vin constructorii și inginerii care sunt, de asemenea, specializați în lucrări de drumuri și poduri. Nu poți realiza o astfel de lucrare cu muncitori necalificați.

Mai departe, fiecare etapă a muncii constructorilor este verificată de diriginții de șantier și, atenție, de angajați ai beneficiarului – în cazul de față funcționari din cadrul Consiliului Județean. Recepția lucrării este făcută de un alt colectiv format din alți specialiști, de la Consiliul Județean, Inspectoratul de Stat în Construcții, diriginți de șantier etc.

În plus, peste toate, în cazul podului de la Vadu Roșca, dacă ne uităm pe contul de Facebook al președintelui CJ, tare îmi este că și Cătălin Toma a făcut câteva vizite pe șantier, „pentru a verifica stadiul și calitatea lucrărilor”. Iar acest lucru îl plasează printre responsabili.

Deci, după ce tragem linie, cu siguranță nu poate fi vorba despre o „eroare umană” care nu face decât să dilueze responsabilitatea, ducând-o spre un fraier care va fi scos țap ispășitor. Aici vorbim de cu totul alte lucruri, cum ar fi incompetență, reavoință, lipsă de responsabilitate și, poate, chiar de corupție. Iar cei implicați, așa cum arătam, sunt mulți.

Or, dat fiind că este vorba despre siguranța cetățenilor, nu este normal ca responsabilii să scape atât de ușor, cu o „eroare umană”. Cu atât mai mult cu cât accidentul se putea solda – bine că nu s-a întâmplat – cu pierderi de vieți omenești. Pentru clarificarea situației era nevoie de o anchetă penală, foarte serioasă, iar cercetarea ar fi trebuit cerută chiar de prefectul județului, Nicușor Halici, între atribuțiile căruia se află și respectarea legii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.