Podul „cât o zi de post” de pe A7, Focșani-Buzău, aproape de finalizare – Un pas important pentru traficul din sud-estul Buzăului

Unul dintre cele mai importante obiective de infrastructură din sud-estul țării, podul de 1,36 kilometri peste râul Buzău, se apropie cu pași repezi de finalizare. Conform estimărilor Asociației Pro Infrastructură (API), vom putea circula pe cea mai mare structură a Autostrăzii A7 Buzău – Focșani spre sfârșitul lunii mai 2025.
VIDEO:Asociația Pro Infrastructură
Lucrările pe lotul 1 al autostrăzii, care leagă nodurile Buzău Est (DN2B) și Buzău Nord (Vadu Pașii), avansează în ritm susținut. Constructorul român UMB așternea deja în această săptămână ultimul strat de asfalt pe un sens al podului, potrivit imaginilor publicate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Buzău.
Cu o lungime totală de 4,6 kilometri, acest segment este considerat un “ciot” din A7, dar unul esențial pentru decongestionarea traficului local și regional. “Creează o alternativă viabilă de traversare a râului Buzău, permițând șoferilor să ocolească centrul orașului prin sud-est, pe relația Spătaru – Bulevardul Industriei, cu ieșire în ‘Bariera Brăila’ pe DN2B”, explică API.
Lucrările sunt executate de asocierile SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL, pe baza unui contract în valoare de 689,29 milioane de lei (fără TVA), finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ordinul de începere a fost emis pe 5 decembrie 2022, iar durata inițială a execuției era de 20 de luni. Deși termenul inițial era august 2024, acesta a fost prelungit.
Reprezentanții DRDP Buzău susțin că peste 250 de muncitori și 30 de utilaje lucrează zilnic pentru a încheia lucrările la timp. Odată dat în circulație, podul va deveni al doilea cel mai lung din România.
Conform declarațiilor anterioare ale directorului general al CNAIR, Cristian Pistol, această porțiune va face legătura cu lotul 3 Pietroasele – Buzău din Autostrada A7 Ploiești – Buzău, ceea ce va permite o conectivitate mai fluidă între regiuni. Mai mult, API estimează că până în noiembrie 2025 ar putea fi gata și lucrările executate de antreprenorul turc Nurol, ceea ce ar însemna o autostradă continuă de la A3 (Dumbrava) până la nord de Focșani.
Până atunci, locuitorii din Buzău și nu numai pot spera că în câteva săptămâni vor circula pe “podul cât o zi de post” – un simbol al progresului și al unui viitor mai conectat.
Citiți și articolul publicat pe site-ul economica.net accesând titlul alăturat:Cea mai mare structură de pe A7 Buzău – Focșani, gata spre sfârșit de mai – Asociația Pro Infrastructură