Local

Peste 200 de exemplare capre negre în Munții Vrancei

Ziarul de Vrancea
15 iun 2018 1842 vizualizări

Informația apare într-o postare pe contul de facebook a Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice(ACDB)-ACDB

 

Specie emblematica pentru conservarea naturii din Romania, capra neagra (Rupicapra rupicapra) a înregistrat în câteva masive montane un regres puternic, datorat, in mare parte, degradării habitatelor naturale prin supra - pășunat și a vânării excesive. În ultimii ani, în situl Natura 2000 Soveja/Vrancea, al cărui custode este Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice am înregistrat și documentat o creștere a numărului de exemplare care trăiesc in zone împădurite cu putina stâncărie.

Datorită faptului ca este o specie montană, capra neagră în România s-a limitat întotdeauna la zonele cu adevărat alpine și subalpine, ceea ce înseamnă zone deasupra limitei superioare a arborilor. Ca o excepție, arealul de răspândire al caprei negre in Munții Vrancei, s-a suprapus până acum unor zone împădurite, cu abrupturi stâncoase sau pante mari, in care exploatările forestiere sau accesul turmelor de oi este limitat (de exemplu Cheile Tișiței).

Specia a fost introdusă în Munţii Vrancei în anii 1981 - 1983, populările făcându-se cu exemplare din Munţii Bucegi şi Retezat. Au fost aduse atunci 13 exemplare, alegându-se ca loc iniţial Muntele Condratu. În Munţii Vrancei, se estimează că efectivele la nivelul anului 2017 se ridicau la peste 200 exemplare. Cu toate ca acesta specie nu a fost introdusă într-un areal consacrat, în care sa existe dovezi ale popularii în timp istoric, astăzi populația de capra neagra s-a extins dincolo de limita arealului considerat favorabil, împingând arealul de răspândire peste întreaga zona montana a județului Vrancea.

Noi spunem caprelor negre din aria protejată Soveja un uriaș BINE AȚI VENIT și promitem să le asigurăm liniștea de care au nevoie!-Sursa contul de facebook-ACDB


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.