Local

Pesta porcină africană ”bate” la porțile Vrancei

Mihai Boicu
27 aug 2018 5304 vizualizări

Boala ar fi apărut deja în județ, potrivit presei centrale, însă prefectul Sorin Hornea a afirmat că au fost doar două cazuri de suspiciune, care nu s-au confirmat. În județul învecinat, Brăila, pesta porcină africană face ravagii. Oficial, în Vrancea sunt 112.440 de porci, din care peste o treime în gospodăriile populației. Numărul porcilor este aproape sigur mai mare în realitate. În Vrancea sunt și două ferme ale danezilor de la Premium Porc Group, al doilea producător de carne de porc din țară.

Pesta porcină africană ar fi ajuns și în Vrancea, potrivit presei centrale, însă prefectul Sorin Hornea spune că până acum această boală nu a apărut în Vrancea. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul tolo.ro, Vrancea ar fi printre cele 18 județe afectate, după cum reiese dintr-o hartă a Comisiei Europene alcătuită pe baza datelor furnizate de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

Prefectul spune însă că au fost două suspiciuni în Vrancea care nu s-au confirmat. ”Nu sunt probleme la ora actuală. Au fost două suspiciuni la Mărășești și Cîmpineanca, dar care nu s-au confirmat. La Mărășești au fost semne clinice oarecum asemănătoare cu cele ale pestei porcine africane. S-au făcut analize și nu au fost probleme”, a declarat prefectul Sorin Hornea. Reprezentanții opoziției acuză însă că nu se știe situația reală. ”Cei de la CE au realizat această hartă de care autoritățile județene se pare că habar nu au, altfel nu îmi explic de ce în Vrancea nu se comunică situația reală?! Solicit, și pe această cale, Prefecturii Vrancea, Consiliului Județean Vrancea, Direcției Sanitar-Veterinare Vrancea, să vină cu lămuriri și să aplice măsuri REALE pentru ca pesta porcină să nu afecteze și mai mult fermierii! Riscăm să avem un dezastru economic și în Vrancea, după ceea ce s-a întâmplat în județele vecine Galați și Brăila! Bătrânii din satele Vrancei riscă să rămână fără animalele care le asigură hrana și o sursă de venit din cauza incompetenței PSD! Domnilor din conducerea județului, ieșiți și spuneți ce măsuri se iau! Așteptați molima la poarta fermelor sau aplicați și măsuri de prevenție? ”, a spus deputatul PNL Ion Ștefan, prin intermediul unui comunicat de presă.

Peste 100.000 de porci declarați oficial în Vrancea

În Vrancea erau, la finalul anului 2017, 112.440 porci, potrivit datelor Institului Național de Statică. Dintre aceștia, 42.417 se aflau în exploatații agricole individuale, adică în gospodăriile vrâncenilor. În mediul rural, porcii sunt crescuți aproape în fiecare gospodărie și probabil că numărul acestora este mai mare în realitate decât cel declarat oficial. De asemenea, în județul nostru sunt și două ferme ale Premium Porc Group, al doilea mare mare producător de carne de porc din România, cu o producție anuală de 400.000 de porci pe an. Și cifrele producătorului danez sunt mai mari decât arată datele statistice, întrucât potrivit informațiilor de pe site-ul grupului la fiecare din cele două ferme din Vrancea, de la Golești și Slobozia Ciorăști, sunt crescuți anual 60.000 de porci.

Intrarea pestei porcine africane în județul nostru ar fi un dezastru, având în vedere ceea ce se întâmplă în Brăila. Aici se află a doua fermă ca mărime din Europa, cu un efectiv de 140.000 de porci. Animalele urmează să fie sacrificate, după confirmarea pestei porcine africane. De asemenea, boala și-a făcut apariția și în alte ferme din județ, printre care și un complex cu 35.000 de porci. În total, în Brăila au fost confirmate până acum 34 de focare de pesta porcină africană.

În timp ce mari producători au de suferit și își văd afacerile distruse, alții au reușit să evite problemele.Până ca boala să înceapă să facă ravagii în țară,presa centrală a relatat că  fiul președintelui PSD Liviu Dragnea a vândut 10.000 de porci de la ferma pe care o deține.(Mihai BOICU)

Citiți și:Noua hartă a pestei porcine, pentru care Guvernul a cerut convocarea CSAT! 30 de județe din 40 sunt afectate, iar focare sunt în 18 județe!

Conform tolo.ro Harta este cea oficială, a Comisiei Europene, alcătuită cu date furnizate de ANSVSA, de la București.

Codurile de pe hartă înseamnă:


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.