Local

Pentru vrâncenii interesați: Statul decontează carburantul pentru transportul persoanelor cu dizabilități

Ionel Sclavone
19 ian 2021 2735 vizualizări

Anul acesta aduce mai multe noutăți în legislația pentru protecția și susținerea persoanelor cu dizabilități. Una dintre cele mai importante modificări, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, prevede decontarea combustibilului folosit pentru deplasarea acestor categorii de persoane.

Hotărârea Guvernului nr. 1.118/2020, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021, conține normele și modelul actelor necesare în baza cărora persoanele cu dizabilități pot deconta combustibilul. Actul normativ vine în completarea Legii nr. 145/2020, care a introdus, în această vară, posibilitatea decontării cheltuielilor legate de combustibil, atunci când persoanele cu handicap decid să nu folosească transportul în comun, ci mașina proprie.

De precizat că potrivit Legii 145/2020 și a normelor de aplicare, decontarea carburantului, într-un an, se face în limita a 24 e călătorii pentru persoana cu handicap grav și a 12 călătorii pentru persoana cu handicap accentuat. Ele pot să obțină decontarea carburantului, până la concurența sumei de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei/an, în cazul persoanelor cu handicap accentuat.

Decontarea se va face în baza unei cereri care se depune la direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului în termen de 60 de zile de la data efectuării călătoriei. Această cerere va fi însoțită și de bonul ori bonurile fiscale de carburant emise de benzinării.

Modificări pentru transportul în comun

Persoanele cu dizabilități pot obține decontarea combustibilului cu condiția să renunțe la gratuitățile penru transportul public, în comun.

Conform normelor, dacă „a fost exprimată opțiunea pentru decontarea carburantului, nu se mai acordă bilete de transport interurban asistentului personal al persoanei cu handicap grav”.

Pe de altă parte, dacă persoana cu handicap optează pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban în baza biletelor de transport, nu va mai putea solicita decontarea carburantului necesar deplasării cu mașina.

Legea aduce modificări și în cazul celor care optează pentru transportul public. Astfel, numărul călătoriilor gratuite, pe care le pot efectua persoanele cu dizabilități pe parcursul unui an, a fost dublat. De la 12 călătorii, cât prevedeau vechile reglementări, s-a ajuns la 24 de călătorii. De asemenea, legea a eliminat obligativitatea folosirii cupoanelor de transport gratuit  dus – întors. Acum, ele pot fi folosite  chiar și pentru o singură călătorie, la dus sau la întors.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.