Local

Pe Râul Putna se implementează un nou proiect de mediu

Alexandra TĂTARU
26 oct 2017 4456 vizualizări

Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice a lansat un nou proiect de management integrat cu finanțare europeană. Proiectul include și Ariile Naturale Protejate învecinate și va presupune și implicarea  comunităților locale.

Un nou proiect al ACDB, pentru Vrancea, a fost lansat în cadrul unei conferințe de presă, prezentarea proiectului fiind făcută de Alina Dragomir, membră a echipei. ”Acesta este un proiect co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. Ne dorim să implementăm un management integrat pentru Situl de interes comunitar Râul Putna și Ariile Naturale învecinate Râpa Roșie-Dealul Morii, Rezervația Algheanu și Pârâul Bozu. Valoarea proiectului este de 3 milioane de lei, din care se vor achiziționa echipamente, se vor derula programe educative și de informare a populației, cu sprijinul comunităților din cele șapte unități administrative traversate de râul Putna, în zona de contact subcarpatic-carpatic.  Perioada de implementare a proiectului este 01 august 2017-31 decembrie 2019”, a precizat Alina Dragomir. Cu scopul de a menţine starea de conservare favorabilă a speciilor de interes conservativ şi a valorilor naturale în arealul de interes, membrii ACDB și-au stabilit 3 obiective principale, respectiv fundamentarea, elaborarea şi aprobarea Planului de Management Integrat pentru ariile naturale protejate ROSCI0377 Râul Putna, Rezervaţia Naturală 2821 Râpa Roşie – Dealu Morii Rezervaţia Naturală 2823 Rezervaţia Algheanu şi Rezervaţia Naturală 2825 Pârâul Bozu, îmbunătăţirea şi creşterea gradului de informare şi conştientizare a grupurilor ţintă şi formarea unei atitudini favorabile faţă de conservarea biodiversităţii, precum și creşterea capacităţii de coordonare şi de management a ariilor protejate de interes comunitar şi naţional incluse în proiect. Pentru implementarea proiectului, echipa ACDB va colabora cu administrațiile publice locale ale celor șapte unități administrative, respectiv Tulnici, Vidra, Bârsești, Valea Sării, Vrâncioaia, Negrilești, Năruja, vor încheia parteneriate cu Asociații de Pescari și Vânători, Grupuri de Acțiune Locală, ONG-uri, se vor purta discuții cu localnici, proprietari sau administratori de terenuri în spațiile naturale protejate, crescători de animale, dar se vor realiza și activități educative pentru elevi și cadre didactice, precum și programe de informare pentru turiști.

Se vor conserva specii faunistice și se vor desemna 20 de rangeri juniori

Pe parcursul celor doi ani de implementare a proiectului se propun mai multe activități, însă majoritatea dintre ele vor avea caracter continuu și pe termen lung. Membrii echipei ACDB au precizat că toate echipamentele pe care le vor achiziționa pentru acest proiect vor fi folosite și în alte proiecte din spații și arii naturale. Dintre activitățile importante menționate, o parte dintre ele se referă la identificarea, cartarea și evaluarea stării de conservare a unor specii de pești, amfibieni, reptile și mamifere. Se va carta și evalua mediul fizic, socio-economic, se va face o analiză a amenințărilor actuale și potențiale în ce privește habitatele și ecosistemele, se va elabora planul de management integrat, se vor organiza și desfășura activități cu elevii și profesorii, excursii tematice și, nu în ultimul rând, în urma unui concurs școlar se vor desemna și 20 de rangeri juniori. La final, se va realiza și un suport de curs, pe înțelesul tuturor, despre Râul Putna. ”Tot ceea ce facem este din dorința de a ne implica, de a face cunoscute și alte arii naturale sau zone care, pentru populația de masă, sunt aproape necunoscute. Este foarte important să protejăm, să conservăm, dar să punem preț și pe conștientizare, informare, educație și promovare. Există zone care trebuie descoperite, cele din proiectele noastre fiind unele mai puțin umblate de către turiști”, ne-au mai spus membrii Asociației penntru Conservarea Diversității Biologice. (A.T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.