Local

Pe ce a plătit Oprișan 20.000 de euro: Imaginea viitorului spital județean, copie fidelă a unui centru medical din Chicago

Ionel Sclavone
9 iul 2019 6356 vizualizări

Consiliul Județean a plătit 90.000 de lei plus TVA, peste 20.000 de euro, pentru nota conceptuală, conceptul general și tema de proiectare pentru o clădire copiată aproape la indigo după sediul unei instituții medicale din Statele Unite ale Americii. Clădirea copiată ar trebui să adăpostească viitorul spital județean, noua găselniță cu care Marian Oprișan va căuta să le ia ochii vrâncenilor în următoarele campanii electorale. Documentația – copie a fost întocmită de o firmă din Ploiești, Miralex, și a fost introdusă, pentru a fi aprobată, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean din 9 iulie. Proiectul original, întocmit de o importantă firmă de arhitectură din SUA, Smith Group, se găsește pe un website dedicat proiectelor arhitectonice, archdally.com.

Cu câteva ore înainte de ședința Consiliului Județean de marți, 9 iulie, consilierii județeni au primit, la mapă un proiect de hotărâre suplimentar privind aprobarea la faza Notă Conceptuală și Temă de proiectare pentru obiectivul de investiție Spitalul Județean de Urgență Focșani – Județul Vrancea. Documentația a fost comandată de Consiliul Județean unei firme de proiectări din Ploiești, Miralex SRL și a fost plătită cu aproape 20.000 de euro, mai exact 90.000 de lei plus TVA.

„Pentru promovarea unei investiții cu finanțare din fonduri publice, se impune respectarea anumitor etape specifice reglementate prin HG nr. 907/29.11.2016 privind etapele de elaborare și conținutul cadru al documentaiei tehnico-economice aferente obiectivelor-proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice, precum și a structurii și metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiții și lucrări de intervenții. Astfel, o primă etapă în procesul de elaborare a unei investiții este întocmirea și aprobarea Notei conceptuale și a Temei de proiectare“, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

Atașat proiectului de hotărâre și referatului însoțitor, consilierii județeni au primit la mapă și documentația realizată de Miralex, care se întinde pe mai bine de 100 de pagini și care cuprinde pe lângă descrierea obiectivului de investiții și o serie de planșe cu proiecții 3D ale clădirii viitorului spital județean.

Spitalul lui Oprișan copiat după un centru medical din Chicago

Chiar pe prima pagină a temei de proiectare propusă de Miralex SRL, atrage atenția imaginea unei clădiri cu o arhitectură futuristă care, dacă ar fi să-l parafrazăm pe arhitectul municipiului Focșani, George Păduraru Coban, ar putea sta oricând alături de piramida de sticlă de la Luvru. Spre deosebire de blocul blocul lui Duță de la Tribunal în fața căruia s-a declarat extaziat. De asemenea, în interiorul documentului, spre final, mai găsim câteva planșe 3D ale aceluiași spital județean.

La o simplă căutare pe internet descoperim, însă, că desenul cu clădirea proiectată să adăpostească viitorul Spital Județean Vrancea nu pare a fi  original. Există un proiect similar care a și fost transpus în realitate, în Statele Unite ale Americii - „Advocate Illinois Masonic Medical Center for Advanced Care“ din Chicago. Clădirea a fost proiectată în 2013 de o importantă firmă de arhitectură, Smith Group, fondată undeva pe la 1853 de un anume Sheldon Smith. Firma are numeroase filiale în Statele Unite și în China și câteva sute de arhitecți.

Spre deosebire de Miralex SRL care funcționează cu doi angajați într-o casă din Ploiești. Astfel, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanțe, Miralex SRL este o firmă de consultanță pentru afaceri și management care a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri netă de 994.640 lei și un profit de 250.108 lei.

Deși este la jumătate ca suprafață, spitalul lui Oprișan va costa cu 30% mai scump

Dacă alăturăm, precum într-un joc de indentificare a asemănărilor, planșele întocmite de arhitecții Smith Group și pe cele ale Miralex SRL, pentru care CJ a plătit aproape 20.000 de euro, vom constata că seamănă ca două picături de apă. Între ele există doar câteva mici diferențe. Aceasta pentru că planșele și imaginile centrului medical din Chicago, precum și o serie de informații despre investiție, pot fi accesate pe un site dedicat celor interesați de arhitectură, archdaily.com.

De pe archdaily.com am aflat că Advocate Illinois Masonic Medical Center for Advanced Care se întinde pe o suprafață de 156.000 metri pătrați și a costat 109.000.000 de dolari. Construcția a început în februarie 2013 și s-a încheiat doi ani mai târziu, în 2015.

Prin comparație, spitalul pe care îți propune să-l construiască la Focșani, Marian Oprișan, copie a centrului medical din Chicago, va avea o suprafață de aproximativ 74.000 de metri pătrați iar costurile sunt estimate la 132.840.000 de euro. Dacă e să convertim la cursul BNR din 9 iulie a.c., spitalul lui Oprișan va costa 148.828.280 dolari, mai scump cu aproape 50 de milioane de dolari.

Noul spital județean, un miraj menit să atragă voturi

Ideea construcției unui nou spital județean la Focșani a apărut de aproximativ doi ani. Este o nouă găselniță, asemenea parcului industrial, a aeroportului, a stațiunii de schi de la Lepșa, a autostrăzilor etc, pe care Marian Oprișan o va rostogoli în următoarea perioadă electorală. Până în prezent, deși a fost elaborată o temă de proiectare, nu se știe de unde vor fi luați banii necesari unei asemenea investiții.

De altfel, de-a lungul vremii, Oprișan a vehiculat mai multe surse de finanțare, trecând de la Banca Mondială la Comisia Europeană pentru a se înțepeni la Guvern.

Astfel, în scurtul mandat al guvernului Tudose, Oprișan anunța că finanțarea va fi acordată din fondurile Băncii Mondiale. Informația lansată pe piață era greșită, lucru pe care l-a precizat, ulterior, într-o conferință de presă la Focșani, Mihai Tudose.

Fostul premier a arătat că fondurile pentru construcția unui spital la Focșani urmau să fie atrase de la Uniunea Europeană, nu de la Banca Mondială. El a precizat că vorbise deja cu fostul comisar Corina Crețu dar că, după demisia sa, Viorica Dăncilă a blocat proiectul.

Chiar și așa, în toamna trecută, Marian Oprișan anunța că lucrările la viitorul spital vor începe în toamna lui 2019. El dădea asigurări că în ciuda a ceea ce spun adversarii săi politici, există finanțarea necesară.

În prezent, deși ne aflăm la jumătatea anului, Consiliul Județean nu a inițiat nici măcar procedura de achiziție publică pentru documentația tehnică aferentă viitoarei construcții. Or, în aceste condiții e greu de crezut că lucrările vor începe în toamnă, așa cum anunța el. Un termen mai realist a fost avansat de un alt fost premier, Victor Ponta, care a spus că cel mai devreme lucrările la noul spital vor începe undeva prin 2021.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.