Local

Patru ofertanți înscriși la licitația Inspectoratului Școlar pentru achiziția tabletelor pentru elevii vrânceni

Ionel Sclavone
10 nov 2020 2283 vizualizări

În condițiile în care toate școlile din Vrancea vor trece, începând de luni, 9 noiembrie, în sistem de predare online, licitația Inspectoratului Școlar pentru achiziția tabletelor și laptopurilor destinate elevilor nu s-a finalizat încă. Procedura este în curs de desfășurare cu patru ofertanți care s-au înscris la licitația evaluată la aproape 490.000 de euro. Având în vedere procedurile și termenele de evaluare, este greu de crezut că echipamentele vor putea ajunge la elevi în timp util.

Licitația lansată de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea pentru achiziția de tablete și laptopuri destinate elevilor care vor susține cursuri online nu s-a încheiat încă. Aceasta în condițiile în care, de luni, 9 noiembrie, toate școlile din județ își vor închide porțile iar cursurile se vor desfășura exclusiv în mediul online.

Patru ofertanți s-au înscris la licitația organizată de Inspectoratul Școlar Județean pentru furnizarea de dispozitive electronice, tablete și laptopuri, destinate elevilor care vor urma cursuri în sistem de învățare online. Cei patru ofertanți sunt Vodafone România, Orange România, Elsaco Solutions și Union Co SRL în asociere cu Telekom Romania Mobile Communications.

Valoarea achiziției a fost estimată la 1.999.300 de lei la care se adaugă TVA, iar sumele necesare vor fi asigurate din fonduri bugetare, de la Ministerul Educației.

O licitație care a început cam târziu

Inspectoratul Școlar Vrancea a demarat procedura de licitație pentru achiziția de tablete necesare elevilor în urmă cu aproximativ o lună, pe 10 octombrie, iar până în data de 29 octombrie firmele interesate au avut termen să depună oferte de preț pentru echipamentele ce urmează a fi achiziționate.

Achiziția se derulează în cadrul Programului Național „Educația în siguranță”, care este derulat de Ministerul Educației și Cercetării prin inspectoratele scolare judetene. Programul are ca obiectiv furnizarea de dispozitive electronice necesare asigurării activităților didactice în cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat.

„O primă măsură se referă la asigurarea accesului elevilor la procesul de învățare în mediul online. În acest sens, măsura are în vedere dotarea elevilor cu echipamente mobile din domeniul tehnologiei informației de tipul tabletelor școlare astfel încât orele de pregătire din timpul activităților diactice să se poată desfășura online, pentru a evita contactul direct al elevilor cu profesorii și cu ceilalți elevi”, se mai arată în documentație.

Pentru județul Vrancea se intenționează achiziția a 190 de laptopuri și a 2.036 bucăți tablete PC care vor fi repartizate unităților școlare, cu precădere celor din Focșani, din comunele Slobozia Bradului – 104 tablete și 6 laptopuri, Dumitrești, 49 de tablete și trei laptopuri, Nereju, 50 de tablete și 3 laptopuri etc.

Când vor ajunge echipamentele la copii

În actualul context epidemiologic, Guvernul a dispus suspendarea cursurilor față în față în toate școlile din țară și, implicit, din județul Vrancea. Măsura va intra în vigoare începând cu luni, 9 noiembrie și va fi valabilă pentru 30 de zile, până în ziua următoare alegerilor, 7 decembrie, cu posibilitatea să fie prelungită până la finalul anului.

În aceste condiții, în care școlile își vor închide porțile, este nevoie ca elevii din Vrancea să aibă la dispozițe echipamentele necesare desfășurării cursurilor în sistem online. Or, este greu de crezut că achiziția organizată de Inspectoratul școlar se va încheia într-un termen rezonabil, astfel încât copii să-și primească tabletele și laptopurile până la finalul acestui semestru școlar.  

Cât va dura școala online

Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență, nr. 192/2020, care permite suspendarea cursurilor până la finalul acestui an, pe 31 decembrie 2020, în baza unui ordin emis de ministrul Educației.

Deși atât premierul Ludovic Orban cât și ministrul Educației au subliniat că suspendarea cursurilor și mutarea lor în mediul online se va face pentru 30 de zile, în intervalul 9 noiembrie – 7 decembrie, ordonanța stabilește că aceste termene pot fi prelungite până la finalul anului, în caz de necesitate. Revenirea copiilor la școală va depinde de contextul epidemiologic și de evoluția cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

„În perioada noiembrie 2020 - 31 decembrie 2020, prin excepție de la prevederile alin. (1), prin ordin al ministrului educației și cercetării, în baza hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență și analizei situației epidemiologice la nivel național, se pot dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”, se arată în actul normativ aprobat de guvern.

De menționat că primul semestru al acetui an școlar se va încheia pe 23 decembrie, dată la care va începe vacanța de iarnă care va dura până pe 10 ianuarie.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.