Local

Rujeola a ajuns şi în Vrancea! Patru cazuri confirmate în Vrancea, toate la copii nevaccinați

Dana Lepădatu
17 iul 2017 2573 vizualizări

Patru cazuri de rujeolă au fost confirmate în Vrancea, toate la copii nevaccinați. Este vorba de un copil de șase luni din Homocea și doi copii între trei și patru ani, din Domnești. Medicii încearcă identificarea contacților pentru a limita cât mai mult răspândirea bolii

Patru cazuri de rujeolă au fost déjà confirmate în Vrancea. Primul caz de rujeolă a fost confirmat în luna mai, dar ulterior acestuia i s-au adăugat alte trei cazuri, toți copii, toți nevaccinați, după cum ne-au declarat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea. Este vorba despre un copil de șase luni, din Homocea și doi copii cu vârste cuprinse între trei și patru ani din Domnești. ”La ora actuală, dintr-un total de patru suspiciuni de rujeolă, avem trei cazuri confirmate, toți copii. Un copil de 6 luni, provenind din Homocea și doi copii de trei-patru ani, amandoi din Domnești”, ne-a declarat dr. Janina Lazăr, medic al DSP Vrancea. Aceasta a precizat că între cele două cazuri din Domnești nu există legătură epidemiologică, fiind doar o coincidență de localitate. “Al doilea caz din Domnești, confirmat, face parte dintr-o familie care provine din alt județ și se află pe teritoriul județului nostru de circa cinci luni de zile”, a spus dr. Lazăr. S-ar părea că este vorba de o familie sosită în Vrancea din alte zone ale țării odată cu începerea sezonului de muncă și care, cel mai probabil, va pleca odată cu sfârșitul toamnei.

Toți copiii care s-au îmbolnăvit au fost nevaccinați

Toți trei copii au fost nevaccinați, cel de trei luni din cauza vârstei nefiind elegibil pentru vaccinare, iar cei doi mai mari din neglijența părinților sau refuzul vaccinului la momentul oportun. Rujeola este o boală care se răspândește aerogen, motiv pentru care medicii DSP merg dincolo de cazul confirmat, încercând să identifice toți contacții persoanelor bolnave, care mai apoi sunt vaccinați. “În cazul primului copil din Domnești au fost vaccinați nouă contacți, iar la cel de-al doilea caz au fost vaccinate déjà opt persoane și urmează să mai vaccinăm și alte persoane care au venit în contact cu acest copil, contacți  pe care încercăm să îi identificăm. În sprijinul nostru au venit autoritățile publice locale, prin serviciul social și medicii de familie din teritoriu și încercăm să identificăm toți contacții, pentru a limita cât mai mult posibil răspândirea bolii la populație”, ne-a spus dr. Janina Lazăr.   

Ministerul Sănătății dă startul campaniei pro-vaccinare împotriva rujeolei

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat luni mobilizarea generala. "Mâine (n. r. marti), la ora 13,00, Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul de Interne, vom avea o videoconferință cu prefecții, președinții de Consilii Județene, directorii Direcțiilor de Sănătate Publică și reprezentanți ai medicilor de familie din toate județele. Autoritățile locale, primăriile vor fi invitate să se implice în campania de vaccinare împotriva rujeolei", a declarat ministrul Sănătății, citat de Agerpres. Acesta a precizat că în stoc sunt 400.000 de vaccinuri ROR. Potrivit ministrului sănătății, autoritățile locale vor trebui să identifice copiii nevaccinați, precum și locațiile unde aceștia vor fi imunizați efectiv, acolo unde nu există unități medicale. De asemenea, acolo unde nu există personal medical, se va apela la voluntari. Vor fi vaccinați copiii care nu au fost imunizați împotriva rujeolei, cu vârste între nouă luni și 9 ani, acestea fiind grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie. La un interval de două săptămâni se vor face evaluări în județe, iar acolo unde lucrurile nu evoluează, unde sunt în continuare probleme vor fi luate măsuri.

31 de decese la nivel național

Numărul total de cazuri de rujeolă confirmate în România până la finele săptămânii trecute era de 8.017, în creștere cu 370 față de săptămâna precedenta.  Potrivit ultimului raport al Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), s-au înregistrat cazuri de rujeolă în toate cele 41 de județe. Cele mai multe în județul Timiș, Caraș Severin și Arad. De la izbucnirea epidemiei de rujeolă în România s-au înregistrat 31 de decese, cele mai multe în Timiș, Arad și Dolj.  (Dana LEPĂDATU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.