Local

Părerea primarului comunei Vizantea Livezi, Dragoș Ciobotaru, despre bugetul pe anul 2019

Ziarul de Vrancea
9 feb 2019 1277 vizualizări

Cam așa vor arăta bugetele autorităților publice locale in anul 2019!!!
Banii alocați comunelor, orașelor și județelor vor fi acordați de către guvern anul acesta, ca și anul trecut, în funcție de numărul de locuitori, lucru ce pare corect la prima vedere, însă realitatea se va dovedi una foarte nedreaptă. 

Nici o localitate nu seamănă cu alta, chiar dacă 2 localități au același număr de locuitori, cheltuielile pot fi semnificativ diferite:

1. O localitate poate avea 150 de km de drumuri, iar alta poate avea 10 km de drumuri;

2. O localitate poate avea 1 singură școală, alta poate avea 3-4 școli;

3. O localitate poate avea 100 de lămpi la iluminatul public, alta poate avea 1000-1500 de lămpi;

4. O localitate poate deszăpezi iarna cu un singur utilaj, alta are nevoie de 10 utilaje, una poate fi la munte, alta poate fi la șes;

5. O localitate poate avea 70 km de retea de alimentare cu apă și canalizare, iar alta 5 km de rețea;

Aceste sunt numai câteva exemple, ele pot continua la nesfârșit. Nedreptatea cea mai mare, însă, introdusă în proiectul de buget pe anul 2019, este legată de mutarea cheltuielilor cu asistenții personali și indemnizațiile persoanelor cu handicap în sarcina autorităților locale!

Acest sistem de sprijin pentru copiii bolnavi, copiii născuți cu handicap sau care au dobândit o boală, bătrânii și toate persoanele care beneficiază de asistenți personali sau indemnizații de însoțitor ar trebui să rămână unul de importanță națională si fondurile pentru aceștia alocați necondiționat direct si prioritar din bugetul guvernului, prin ministerul de resort.

Numărul persoanelor cu handicap nu este egal in localitățile din România, unele comune pot avea sute de persoane bolnave si copii cu handicap, altele poate nu au deloc sau foarte puțini. Aceasta realitate nu poate fi controlată si condiționată de un anumit buget. Fiecare primar sau președinte CJ poate hotărî să mai dea afara oameni sau sa mai angajeze, sa scadă cheltuieli de la funcționare sau de la investiții, sa negocieze contracte, sa administreze banii cum il taie capul, dar nu se poate juca cu indemnizațiile copiilor bolnavi sau a persoanelor cu handicap. 

De aici vine si nedreptatea, banii alocați comunelor, 1000 lei pe cap de locuitor, vor crea un buget foarte îndestulător pentru unele, dar falimentar pentru altele.

Fiecare cetățean merită tratament egal din partea autorităților centrale și locale, de aceea politicienii care, vremelnic ajung sa conduca guvernul României, ar trebui să adopte o formulă de calcul complexă, transparenta si echitabilă pentru fiecare localitate din țară, având la bază toate elementele care influențează bugetul se venituri si cheltuieli.

Schimbarea formulei de calcul de la an la an trebuie neapărat să înceteze, planurile de dezvoltare ale unei localități sunt multianuale iar continuitatea proiectelor trebuie asigurată, nu dată peste cap. 

Nimeni ar trebui sa audă de la autorități: "din cauză că avem foarte mulți copii cu handicap și persoane cu dizabilități, nu mai asfaltăm", dar nici invers: "mulțumim lui Dumnezeu că nu avem persoane cu handicap, acum putem sa facem un sistem de alimentare cu apă" 

Nu vă mai jucați, oricum banii sunt aceiași, nu aduce nimeni mai mulți de acasă, puneți oameni competenți și muncitori să gândească și să găsească cele mai bune soluții!!!

Text informații + foto:Ciobotaru Dragos


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.