Local

Parcul Memoriei Naționale de la Mărășești: Trei ofertanți se bat pe 2 milioane de euro ca să planteze stejari

Ionel Sclavone
10 oct 2018 3167 vizualizări

Consiliul Județean a scos la licitație serviciile de împădurire a 56 de hectare de teren cu 238.500 puieţi de stejari, pentru suma de 8.110.717,42 de lei plus TVA, aproximativ 2 milioane de euro. Este vorba de înființarea Parcului Memoriei Naţionale „Stejarii României - 100 de ani de istorie şi demnitate“, care urmează să fie înființat la Mărășești printr-un proiect finanțat de Guvernul Tudose în 2017. La procedura de achiziție, care ar trebui să se încheie undeva pe la începutul lunii martie 2019, s-au înscris trei ofertanți.  

Procedura de achiziție pentru plantarea celor 238.500 de puieți de stejar a fost inițiată după ce  Marian Oprișan s-a săturat să-și facă imagine la TV, în costum de fermier, dând la lopată alături de funcționari, membri de partid și oameni de rând. Cum în cele două acțiuni de promovare a imaginii lui Oprișan, din toamna lui 2017 și primăvara lui 2018, au fost plantate abia 23 de hectare din totalul celor  74,44,  pentru restul suprafeței, urmează să fie angajată o societate comercială specializată.

Așa se face că în luna septembrie, Consiliul Județean a publicat pe portalul guvernamental de achiziții publice, SICAP, anunțul pentru contractarea serviciilor de împădurire pe 53 de hectare și de întreţinere a culturilor forestiere pe întreaga suprafață plantată de 74,44 de hectare. Este vorba de înființarea Parcului Memoriei Naţionale „Stejarii României - 100 de ani de istorie şi demnitate“, un proiect finanțat de Guvernul Tudose pentru a marca Centenarul. Valoarea contractului a fost estimată la 8.110.717, 42 de lei plus TVA iar durata de implementare se va întinde pe parcursul a 72 de luni.

Pentru realizarea investiției, ofertantul se va ocupa de executarea gropilor pentru plantare, va pregăti pământul și va trata puieții în vederea combaterii dăunătorilor după care va executa plantarea propriu-zisă a copăceilor. Vor fi plantați 238.500 de puieți de stejari, câte 4.500 de stejari pe hectar. După aceasta, vreme de șase ani, până la „atingerea stării de masiv“, firma selectată se va ocupa de toate lucrări de întreținere permanentă.  Vor fi executate lucrări specifice, precum cele de combatere a dăunătorilor, rărire a plantației și de completare acolo unde este cazul, precum și irigații

Trei firme s-au arătat interesate

La licitația organizată de Consiliul Județean s-au înscris trei ofertanți, o societate comercială și două asocieri de firme. Este vorba de Miniprest Serv SA din Rovinari, societate al cărei acționar majoritar este Complexul Energetic Oltenia, Asocierea Terra Silva SRL– Terra Forest SRL cu sediul în județul Dolj, reprezentată de Iulian Ionică Băcioiu și Gheorghe Sandu și Asocierea Miluca SRL – Zooprod SRL – Passilva Proiect SRL cu sediul în Huși, județul Vaslui, reprezentată de Maricel Tofan, Ciprian Păsat și Ioan Nechifor.

Cei trei ofertanți vor fi evaluați în baza unui algoritm bazat pe prețul ofertei și măsurile pe care le propun ofertanții pentru combaterea șomajului în zonă. Evaluarea celor trei candidați este preconizată a se încheia pe 3 martie 2019, urmând ca după deliberarea comisiei de licitație să fie anunțat câștigătorul.  

De ce a fost amânată  înființarea parcului

Parcul Memoriei Naționale va fi amenajat la Mărășești în memoria soldaților și ofițerilor căzuți pe fronturile românești în Marele Război. Este proiectat să se întindă pe o suprafață de 75 de hectare și să fie înființat prin plantarea a 335.000 de puieți de stejar. Conform caietului de sarcini, împădurirea ar fi trebuit să se deruleze în trei etape, una în toamna lui 2017 când ar fi trebuit plantate 11,11 hectare cu 50.000 de puieți.

Celelalte două etape ar fi trebuit să se deruleze în anul 2018, în primăvară, când ar fi trebuit să se mai planteze 112.500 puieți, pe 25 de hectare și în toamnă când urmau să fie plantați alți 172.500 de puieți pe 38,33 hectare.  

Deși lucrările de împădurire ar fi trebuit să se încheie în această toamnă, până la acest moment s-au împădurit doar 23,44 hectare cu 96.500, în cele două acțiuni organizate de șeful PSD Vrancea, Marian Oprișan, în toamna trecută și în primăvara aceasta, pentru a-și promova imaginea. Așa se face că proiectul a fost decalat și se va finaliza, cu noroc, dacă licitația nu se va prelungi, în toamna anului viitor, 2019.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.