Local

Noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea își face publice obiectivele prin intermediul ZdV

Dan Chiriac
11 ian 2018 5311 vizualizări
Victoria Bârsan-noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea
Victoria Bârsan-noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea

”Combaterea în continuare a corupţiei şi a fruadelor în achiziţii publice, investigarea cauzelor având ca obiect infracţiunile de evaziune fiscală, spălare a banilor, contrabandă, dar şi a infracţiunilor silvice, gestionarea volumului mare de dosare, în creştere semnificativă de la an la an, implicit reducerea stocului de dosare mai vechi, urgentarea soluţionării cauzelor în care, raportat la data comiterii faptei, se apropie termneul de prescripţie şi uniformizarea practicii judiciare la nivelul întregii circumscripţii a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, în acord cu jurisprudenţa ÎCCJ şi deciziile CCR” sunt obiectivele pe care și le-a stabilit la preluarea mandatului noul  prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea ,Vicoria Bârsan .Aceasta a ținut să le aducă la cunoștința opiniei publice din județ într-o discuție avută cu redactorul Ziarului de Vrancea

Voi avea în vedere faptul că procurorul este independent profesional. Asta înseamnă că nu i se poate impune o soluţie sau o judecată de valoare, că este singurul manager al dosarului repartizat, iar controlul managerial va viza doar legalitatea actelor de urmărire penală, implicit legalitatea soluţiei dispusă în cauză. Ne străduim să obţinem rezultate superioare, pe măsura experienţei noastre profesionale, iar noi procurorii trebuie să asigurăm securitatea comunităţii în care trăim, să asigurăm aflarea adevărului cu privire la faptele cu care suntem sesizaţi şi să dăm dovadă de fermitate în sancţionarea fenomenului infracţional” a mai adăugat Victoria Bârsan 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea are o nouă conducere. În luna decmebrie 2017, Victoria Bârsan a câştigat concursul pentru funcţia de prim-procuror, obţinând o notă mai mare decăt fostul şef, procurorul Florin Ţîrlea, cel care va continua să activeze în cadrul Parchetului Judeţean. Tot prin concurs, prim-procuror adjunct a devenit Marinela Arginteanu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.Puteți citi informațiile publicate în Ziarul de Vrancea despre concursurile pentru ocuparea funcțiilor de prim procuror și prim procuror adjunct ale Parchetelor din Vrancea accesând: Noul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea este fostul procurorul șef al secției judiciare,Victoria Bârsan​   Noua conducere a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea are în plan șă prezinte bilanțul  activitâţilor realizate în anul precedent pe 30 ianaurie 2018. „Când m-am înscris la concursul pentru funcţia de prim-procuror al Parchetului Judeţean am avut în vedere dificultăţile prin care trec toate unităţile de parchet din circumscripţie, anume creşterea continuă al volumului de activitate şi insuficienţa schemelor de personal şi posibilitatea reală de pensionare anticipată a unui însemnat număr de procurori care îndeplinesc condiţia de vechime în magistratură. Consecinţa imediată este mărirea stocului de dosare nesoluţionate la finalul fiecărui an. În acest context, mi-am propus să menţinem rezultatele pozitive obţinute până în acest moment şi să creştem eficienţa în activitatea de urmărire penală şi judiciară la nivelul întregii circumscripţii, cu resursele umane de care dispunem la un moemnt dat”, ne-a spus Victoria Bârsan.

Instituţia, cu o nouă conducere, se confruntă cu un deficit de personal la nivelul parhcetelor locale de la Focşani, Adjud şi Panciu 

În acest moment schema de personal la Parchetul Judeţean este completă, existând un procuror în plus, acesta fiind cu delegaţie până în martie 2018. În schimb, la parchetele locale există deficit. Astfel, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focşani, din cele 12 posturi prevăzute în schemă, doar cinci sunt ocupate. Două sunt de conducere, prim-procurorul Ionuţ Petrescu şi prim-procurorul adjunct Anca Roşca, iar două sunt cu delegaţie pe şase luni. Alţi doi procurori definitivi au ales în cursul acestei săptămâni să activeze în alte unităţi din ţară. La Parchetul Adjud, sunt doi procurori de execuţie, iar cel delegat la conducere, Rareş Mocanu provine de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea. La Panciu, din cele patru funcţii prevăzute, doar una este ocupată, Marinel Ifrim ocupând atât funcţia de conducere cât şi cea de execuţie.

Obiectivele noii echipe 

Victoria Bârsan spune că are o obiective ce trebuie să fie în concordanţă cu obiectivele strategice ale Ministerului Public. „Am avut în vedere direcţiile de acţiune expuse în raportul de activitate al Ministerului Public şi am fixat câteva obiective prioritare care să fie în centrul activităţilor noastre. Avem în vedere combaterea în continuare a corupţiei şi a fruadelor în achiziţii publice, investigarea cauzelor având ca obiect infracţiunile de evaziune fiscală, spălare a banilor, contrabandă, dar şi a infracţiunilor silvice, gestionarea volumului mare de dosare, în creştere semnificativă de la an la an, implicit reducerea stocului de dosare mai vechi, urgentarea soluţionării cauzelor în care, raportat la data comiterii faptei, se apropie termneul de prescripţie şi uniformizarea practicii judiciare la nivelul întregii circumscripţii a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, în acord cu jurisprudenţa ÎCCJ şi deciziile CCR”, a spus prim-procurorul Victoria Bârsan.

Procuror independent profesional

Prim-procurorul Parchetului Judeţean atrage atenţia că procurorul trebuie să fie singurul manager dintr-un dosar. ”Îmi doresc ocuparea tuturor posturilor vacante de procurori la unităţile locale din circumscripţie, suplimentarea schemelor de personal la subunităţile din subordine, responsabilizarea individuală în îndeplinirea sarcinilor de serviciu şi încurajarea personalului să lucreze în echipă, să fie eficient şi, foarte important, voi avea în vedere faptul că procurorul este independent profesional. Asta înseamnă că nu i se poate impune o soluţie sau o judecată de valoare, că este singurul manager al dosarului repartizat, iar controlul managerial va viza doar legalitatea actelor de urmărire penală, implicit legalitatea soluţiei dispusă în cauză. Ne străduim să obţinem rezultate superioare, pe măsura experienţei noastre profesionale, iar noi procurorii trebuie să asigurăm securitatea comunităţii în care trăim, să asigurăm aflarea adevărului cu privire la faptele cu care suntem sesizaţi şi să dăm dovadă de fermitate în sancţionarea fenomenului infracţional”, a mai spus Victoria Bârsan. (Dan CHIRIAC)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.