Local

Pagube de 20 de milioane de euro, provocate de fenomene meteorologice periculoase și alunecări de teren în 2018

Mihai Boicu
28 ian 2019 1229 vizualizări

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și-a făcut bilanțul activității pe anul trecut, care a fost prezentat într-o ședință la care au participat reprezentanții instituțiilor care fac parte din comitetul condus de prefectul Sorin Hornea. Pagubele totale care au fost produse de fenomene meteorologice periculoase, inundații și alunecări de teren în anul 2018 se ridică la peste 95 milioane de lei, adică aproximativ 20 milioane de euro.

Cele mai mult pagube au fost provocate de fenomenele meteorologice periculoase și inundații și s-au ridicat la peste 58,587 milioane lei. Alunecările de teren declanșate de ploile din primăvara anului trecut au dus la rândul lor la pagube de 37,025 milioane lei.

”Conform celor înscrise în rapoartele de sinteză, au fost afectate de fenomene meteorologice periculoase 12 case, 3 gospodării inundate, 4 anexe gospodărești avariate, 3 poduri distruse, 12 poduri avariate, 86 podeţe, 16 punți pietonale, 0,15 km drumuri naționale, 35,121 km drumuri judeţene, 143,481 km drumuri comunale (din care 0,15 km distruse), 183,915 km străzi/ulițe (din care 3,1 km distruse), 71 km drum forestier, 918,34 ha teren arabil, 0,5 ha teren agricol, 65 stupi de albine, 1,965 km rețele alimentare cu apă, 37 construcţii hidrotehnice, 1 lucrare hidrotehnică, valoarea totală estimativă a pagubelor ridicându-se la suma totală de aproximativ 58.587,406 mii lei.

Totodată, ploile înregistrate în primăvara anului 2018 au generat alunecări de teren, acestea din urmă producând pagube însemnate la nivelul mai multor unităţi administrativ teritoriale. Pe fondul manifestării acestui tip de risc, au fost afectate: 20 case (din care 6 distruse); 2,405 km drumuri judeţene; 4,326  km drumuri comunale; 0,15 km reţea de alimentare cu apă; 11,949 km drumuri sătești; 1 punte pietonală; 7,8 km drum forestier și 1 construcție  hidrotehnică  iar valoarea totală estimativă a pagubelor ridicându-se la suma totală de aproximativ 37.025,0062 mii lei”, se arată în bilanțul CJSU. Comitetul a emis anul trecut 108 hotărâri, în timp ce prefectul, în calitate de președinte  CJSU a emis 33 de ordine.

Pe parcursul anului trecut au fost verificate şi unde a fost cazul, reactualizate, planurile locale de apărare împotriva inundaţiilor, fenomenelor meteorologice periculoase si accidentelor la construcțiile hidrotehnice pentru intervalul 2018-2021 la 23 de unităţi administrative teritoriale. Cu această ocazie s-au efectuat şi instruiri cu membri comitetelor locale referitor la conținutul planurilor de apărare, reactualizările efectuate şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii.

De asemenea, s-a verificat funcţionarea fluxului informațional în cazul producerii unor fenomene hidrometeorologice periculoase şi dacă sunt afişate la sediul primăriilor în locuri vizibile materialele informative privind situaţiile de urgenţă generate de inundaţii. Pe parcursul anului trecut, Sistemul de Gospodărire a Apelor efectuat mai multe lucrări de apărare și și-a îmbogățit dotarea cu utilaje. (Mihai BOICU)

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.