Local

Pădurile fără proprietari vor intra în paza statului

Gabriel Sava
10 iul 2018 3086 vizualizări

Măsura se aplică suprafețelor până la 30 ha, unde proprietarii ori nu există, ori nu sunt cunoscuți, ori nu au dezbatere succesorală u primăriile au fost notificate de Garda Forestieră Focșani, pentru identificarea pădurilor părăsite u până în prezent, au fost identificate  în Vrancea aproape 10.000 ha de pădure părăsită u în multe cazuri, pădurile nici nu mai există

Chiar dacă unii ar putea vorbi despre o a doua naționalizare a pădurilor, conform unor prevederi care se aplică începând cu anul trecut, pădurile părăsite vor fi păzite pe banii statului. ”Pentru fondul forestier în suprafață de maximum 30 ha inclusiv, pentru care nu există administrare sau pentru care nu sunt asigurate serviciile silvice, iar proprietarul nu se poate identifica sau pentru care proprietarul a decedat și nu s-a realizat dezbaterea succesorală, structura teritorială de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură notifică în scris unitatea administrativ-teritorială în raza căreia se găsește suprafața de fond forestier cu privire la intenția de a se asigura servicii silvice pentru aceste suprafețe”, este prevederea punctului 5 al art. 16 din Codul Silvic modificat. Ca urmare a acestei prevederi, Garda Forestieră Focșani a transmis către localități din toate cele șase județe din aria de competență (Vrancea, Buzău, Vaslui, Brăila, Galați și Tulcea) solicitări cu privire la identificarea pădurilor conform legii. După cum a precizat inspectorul șef Ionică Cherciu, șeful Gărzii, la nivelul județului Vrancea, U.A. T.-urile au identificat o suprafață de 9976, 12 ha. ”Conform modificărilor la Codul Silvic conform art. 16, au fost trimis notificări pentru o suprafață de 9976,12 ha și s-au preluat în pază până la 30 iunie 2018, 201, 25 ha de pădure”, a declarat inspectorul șef, Ionică Cherciu. Pentru alte 210, 9 ha de pădure din Vrancea, aparținând Bazei Experimentale Vidra și administrate de Ocolul Silvic Experimental Vidra, s-au făcut acte de control- UAT Țifești, conform șefului Gărzii Forestiere Focșani. ”Referitor la preluarea în pază, sunt în primul rând probleme legate de limite, sunt suprafețe forestiere pe care s-a tăiat la ras, nu mai există vegetație forestieră, altele sunt deja terenuri agricole însă nu există niciun document privind schimbarea categoriei de folosință, alte suprafețe sunt îngrădite în mod ilegal și tot în mod ilegal s-au ridicat diferite construcții. Pentru mai multe dintre aceste aspecte, noi am sesizat organele în drept și am depus plângeri penale”, a mai declarat inspectorul șef Ionică Cherciu.

 

Suprafețele vor fi doar păzite de ocoale silvice nominalizate

 

În funcție de fiecare zonă de pădure care va intra sub incidența legii, Garda Forestieră a nominalizat deja ocoale silvice, atât de stat cât și private, care vor asigura serviciile silvice. Cea mai mare suprafață, de aproape 7000 ha, va intra în paza Ocolului Silvic Panciu. După ce suprafețele vor fi identificate, pădurile vor fi supuse unor controale de fond, după care vor fi păzite, pe banii statului. ”Sumele aferente asigurării serviciilor silvice vor fi trecute, pe bază de decont, și vor fi achitate ulterior din bugetul de stat”, a precizat șeful Gărzii Forestiere. Legea nu prevede însă ce se va întâmpla cu pădurile pe care proprietarii, acum neștiuți, vor veni apoi să le ceară înapoi și nici dacă aceștia vor fi trași la răspundere pentru tăierile ilegale sau vor fi puși să plătească serviciile asigurate din banii statului. (Gabriel SAVA)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.