Local

Oprișane, scoate banii... de la vinovați! CJ a pierdut procesul împăduririlor definitiv la Înalta Curte

Ionel Sclavone
7 feb 2020 3090 vizualizări

Consiliul Județean a pierdut definitiv orice șansă de a anula decizia Autorității Fondului de Mediu prin care a fost obligat să returneze suma de 2,4 milioane de lei pentru eșecul proiectului de împădurire a terenurilor degradate din Panciu, Măicănești și Ciorăști. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul formulat de Marian Oprișan împotriva deciziei AFM, menținând în vigoare hotărârea de la Curtea de Apel București. Curtea de Conturi a recomandat Consiliului Județean să recupereze banii de la cei responsabili pentru eșecul proiectului.

Înalta Curte de Casație și Justiție a considerat că argumentele invocate de Consiliul Județean în susținerea punctului său de vedere nu sunt serioase și a menținut hotărârea Curții de Apel: 

„Respinge recursul formulat de reclamanta Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Vrancea împotriva sentinţei nr. 2320 din 14 iunie 2017 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 decembrie 2019”, se arată în soluția publicată pe scurt pe site-ul ICCJ.

În anul 2017, Consiliul Județean a fost obligat de instanță să restituie Administrației Fondului de Mediu (AFM) 2,393 milioane lei pentru că nu a reușit să finalizeze proiectul de împădurire a unor terenuri degradate din Panciu, Măicănești și Ciorăști.

Astfel, după ce a eșuat în implementarea proiectului de împădurire, Consiliul Județean a încercat să anuleze decizia în instanță, însă fără succes. După mai bine de un an de procese, Curtea de Apel București a decis, în baza probelor prezentate, că instituția condusă de Oprișan este bună de plată cu cele 2,4 milioane de lei. Oprișan și-a încercat norocul și mai departe, făcând recurs la ÎCCJ, însă nici aici nu a avut succes.

În aceste condiții, Consiliul Județean este obligat să dea curs recomandării Curții de Conturi și să înceapă recuperarea celor 2,4 milioane de lei de la persoanele responsabilie pentru eșecul proiectului.  

Încă un eșec al administrației județene

Proiectul eșuat, care a dus la prejudicierea bugetului județean cu 2,4 milioane de lei, datează din 2010 când CJ Vrancea și AFM au încheiat contractul de finanțare nerambursabilă nr 636/N/11.06.2010 pentru proiectul „Reconstrucția ecologică forestieră pe terenuri degradate, constituite în perimetrele de ameliorare Panciu, Ciorăști și Măicănești, județul Vrancea“ pentru 4.131.723,48 lei.

De-a lungul vremii, cotidianul nostru a publicat mai multe articole în care am dezvăluit această afacere sulfuroasă. Lucrările de împădurire au fost executate prost sau nu au fost executate deloc, astfel că în 2016, AFM a dispus rezilierea contractului și a cerut returnarea a 2.393.232,06 lei, acuzând CJ că nu și-a îndeplinit obligațiile.

Unul dintre motive a fost că reprezentanții administrației județene nu au transmis documentele necesare închiderii proiectului (raportul final și controlul anual de împădurire). Un al doilea a fost legat de împăduririle realizate la Măicănești, unde solul era excesiv de sărăturat. Au fost folosite soiuri necorespunzătoare, astfel că plantațiile nu s-au prins, iar banii s-au pierdut.

Citiți și:Scandalul împăduririlor din Vrancea: Curtea de Conturi îl pune pe Oprișan să recupereze 2,4 milioane de lei de la vinovați


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.