Local

Oprișan își spoiește eșecurile înainte de alegeri: Apartamentul-ruină de la Hotel Vrancea va fi refăcut, deocamdată pe hârtie

Ionel Sclavone
17 iun 2020 4597 vizualizări

Consiliul Județean plătește aproximativ 10.000 de euro unei firme de proiectări care să realizeze documentațiile tehnice pentru reabilitarea apartamentului de protocol de la hotelul Vrancea. Imobilul, situat la kilometrul 0 al municipiului Focșani s-a transformat într-o ruină din cauza dezinteresului manifestat dde Marian Oprișan. Lucrarea a fost atribuită, unei firme, în 2013, dar din motive obscure, aceasta nu le-a dus la bun sfârșit.

Apartamentul de protocol de la Hotelul Vrancea este încă un simbol al eșecului administrației Oprișan la nivelul județului Vrancea. Imobilul a ajuns o ruină și mai are un pic până se prăbușește, la fel ca întreg județul din cauza superficialității și dezinteresului manifestat de Marian Oprișan față de bugetul și patrimoniul județului.

Tencuiala se desprinde de pe zidul exterior, vântul bate prin geamurile sparte, iar mucegaiul și igrasia au intrat în pereți. Instalațiile sanitare s-au  stricat, pardoselile au putrezit și tavanele s-au coșcovit. Întreg spațiul este acoperit de praf gros amestecat cu var căzut de pe pereți și pânze de păianjen. Imobilul a rămas fără sursă de încălzire din anul 2007, când a fost debranşat de la sistemul centralizat, iar frigul a accentuat procesul de degradare

Acum, în pragul campaniei electorale, Consiliul Județean Vrancea a selectat o firmă, Nectaria Proiect SRL care să întocmească documentațiile tehnice pentru reabilitarea imobilului.

Consiliul Județean Vrancea a achiziționat de la firma respectivă servicii pentru realizare „expertiză tehnică, studii de teren, documentații, avize și elaborare DALI pentru imobil P+1, în suprafață de 122 mp. Și suprafață construită 244 mp. situat în municipiul Focșani”.

Valoarea pentru care a fost încheiat contractul este de 43.000 de lei plus TVA, aproximativ 10.000 de euro în total.

Nectaria SRL este o firmă din Alba Iulia care a colaborat și cu Primăria Focșani, condusă de Cristi Misăilă, pentru documentațiile tehnice necesare reabilității unei clădiri achiziționate pe strada Comisia Centrală, destinată Direcției de Dezvoltare Servicii Publice.

Doar vorbe, nu și fapte

Prin anul 2013, Marian Oprișan se lăuda că va reabilita apartamentul de protocol de la Hotelul Vrancea și-l va transforma în sediu al Biroului de relații externe și dezvoltare regională care ar fi trebuit să funcționeze pe lângă Consiliul Județean. Era o denumire pompoasă pe care baronul o atribuia serviciului care se ocupa de finanțări europene.

Între timp, Oprișan și-a uitat declarațiile, apartamentul a ajuns o ruină, iar biroul de relații externe nu mai există.

La vremea respectivă, Consiliul Județean Vrancea a angajat o firmă, Inspecon SRL, din Focșani, care să se ocupe de reabilitarea și amenajarea sediului cu pricina. Contractul a fost atribuit în martie 2013 pentru suma de 286.436 lei plus TVA.

Conform documentației de achiziție, constructorul trebuia să repare tencuielile și zugrăveala pe pereții interiori și pe tavane, să schimbe pardoselile și să înlocuiască tâmplăria externă și internă. De asemenea, firma urma să amenajeze spațiile de toaletă, să înlocuiască instalațiile sanitare, electrice și de încălzire, să repare acoperișul și tencuiala exterioară și să amenajeze trotuarul din fața intrării principale.

Lucrările trebuiau să se încheie în șase luni de la data semnării angajamentului, așa cum era prevăzut în caietul de sarcini.

Numai că ce să vezi, surpriză, lucrările pentru amenajarea apartamentului de la Hotelul Vrancea au urmat același traseu precum cele de reabilitare a Prefecturii Putna.

O gaură de aproape 100.000 de lei în bugetul județului

În mod suspect, deși avea banii necesari alocați în Buget, Consiliul Județean a plătit doar o mică parte dintre lucrările executate, astfel încât în cele din urmă acestea au fost abandonate.

Surse din Consiliul Județean Vrancea ne-au pus la dispoziție o situație cu sumele alocate de la bugetul județean și cu cele cheltuite pentru reabilitarea apartamentului de protocol, între 2012 și 2016. Astfel, în primul an, 2012, când a fost demarată licitația pentru angajarea constructorului, Consiliul Județean a alocat un buget de 395.000 de lei din care a făcut plăți de 4.000 de lei.

În anul următor, 2013, când lucrarea a fost angajată, au fost alocați doar 21.000 de lei, deși valoarea contractului era de 286.000 de lei, iar lucrarea era prevăzută să se încheie în doar șase luni. Din această sumă au fost cheltuiți doar 20.421 de lei. La prima vedere, dacă ținem cont că bugetul a fost elaborat în primele luni ale anului, pare că instituția condusă de Marian Oprișan nu a intenționat să-și onoreze angajamentul și de aceea nu a alocat fondurile necesare.

În  2014, consilierii județeni au aprobat, din nou, un buget de 392.000 lei, cu 100.000 de lei mai mult decât valoarea la care a fost contractată lucrarea, din care au fost cheltuiți 73.197 de lei. În 2015 şi 2016 au fost prevăzuți în buget, câte 319.000 de lei, însă nu s-a mai cheltuit nici un leu pentru refacerea clădirii.

Dacă adunăm sumele cheltuite de Consiliul Județean Vrancea și comparăm cu felul în care arată astăzi apartamentul de procotol, constatăm că bugetul județului a fost prejudiciat cu 97.620 de lei.  

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.