Local

Oprișan contrazis pe toate planurile: Subvenția la căldură nu se elimină, prețul gazelor nu va crește

Ionel Sclavone
13 feb 2020 2505 vizualizări

Eliminarea subvenției la apă caldă și căldură de către primării este imposibilă, conform legislației în vigoare, iar un alt proiect legislativ în acest sens nu există. Aceasta în ciuda a ceea ce susține Marian Oprișan, că PNL va elimina subvențiile, iar facturile la căldură vor exploda. Mai mult, în ciuda a ceea ce susține baronul de Vrancea, nu sunt premise pentru ca prețul gazelor naturale să fie majorat după liberalizarea pieței, la începutul lunii iulie. Oprișan este contrazis chiar de Federația producătorilor de gaze.

Într-o declarație de presă, imitând o postare de-a colegei sale din PSD, Gabriela Firea, baronul de Vrancea s-a declarat „îngrijorat” de o așa zisă intenție a PNL de a elimina subvențiile la căldură și energie termică, ceea ce ar duce la majorarea facturilor la energie termică.  

„Înțelegem că PNL deține o «soluție salvatoare» pentru alimentarea în sistem centralizat cu apă caldă și căldură a populației din România. Dacă «soluția salvatoare» înseamnă eliminarea subvențiilor la căldură și apă caldă, atunci consecințele vor fi: prețul apei calde și a căldurii va crește cu 45% urmare a eliminării subvenției acordate la nivel central de către guvern, prin eliminarea subvenției pentru combustibili acordată producătorilor de energie termică (…)”, susține Oprișan în declarația sa.

Declarațiile menite să inducă panica în populație sunt lipsite de fundament deoarece legea actuală nu permite așa ceva și nici nu există vreun proiect legislativ în acest sens.  Chiar ministrul Economiei, Virgil Popescu a dezmințit informațiile de acest fel într-o postare pe Facebook. Potrivit acestuia, Guvernul PNL nu va interzice subvenţionarea gigacaloriei pentru consumatorii casnici, ci îi va proteja, prin subvenţii, pe consumatorii care sunt cu adevărat vulnerabili şi pentru care plata unei facturi este o adevărată provocare. El a arătat că fiecare primărie va decide dacă va acorda subvenția pentru căldura și apa caldă livrate populației și în ce cuantum.

Mai mult, conform unor surse din cadrul ANRE, prețul apei calde și căldurii, ar putea fi stabilit, după liberalizarea pieței gazelor naturale, de fiecare primărie în parte. Autoritățile centrale ar vrea să schimbe cadrul de reglementare și astfel, prețurile de producție a gigacaloriei va fi stabilit de Consiliile locale și vor fi verificate, periodic, de ANRE.

Informațiile lui Oprișan sunt eronate

O altă declarație a lui Marian Oprișan care a fost dezmințită este legată de liberalizarea prețurilor la gazele naturale furnizate populației începând cu 1 iulie 2020. Oprișan susține că facturile vor crește după acel moment, cu 100: „(…) începând cu data de 1 iulie 2020 se va înregistra o creștere cu 100% a prețului gazelor naturale având în vedere liberalizarea totală a pieței gazelor naturale asumată de către guvernul Orban începând cu data de 1 iulie 2020. Aceste creșteri aberante a prețurilor sunt propuse de guvernul liberal fără nicio măsură concretă privind consumatorul vulnerabil. Cui se adresează creșterile de preț și cum este protejată populația vulnerabilă?”

Informația lansată de Oprișan pe piață este eronată și a fost contrazisă chiar de Federația Patronală a Producătorilor de petrol și gaze, din care fac parte Petrom și Romgaz. Într-un comunicat de presă Federația a anunțat că nici o creștere de prețuri la gazele naturale furnizate populației, cu începere de la 1 iulie nu se justifică.

„FPPG atrage atenția opiniei publice că, în condițiile de piață actuale și fără distorsiuni de natură politico-administrativă, creşterile de preţuri anunţate de unii distribuitori la furnizarea de gaze naturale nu au un fundament economic real. În acest moment, evoluțiile de pe piața internațională cât și de pe platformele de tranzacționare interne indică un trend descrescător al prețurilor la gaze. Vremea favorabilă și optimismul legat de previziunile de liberalizare a pieței au condus în mod evident la o îmbunătățire a prețurilor pe toate piețele”, se arată în comunicat.

Companiile membre ale FPPG își manifestă încrederea că liberalizarea pieței, începând cu iulie 2020, va aduce beneficii reale atât consumatorilor casnici cât și clienților industriali, se mai arată în comunicat.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.