Local

Oportunitatea de a construi o creșă la Adjud cu finanțare de la Ministerul Dezvoltării, foarte aproape de a fi ratată

Ziarul de Vrancea
26 oct 2021 2197 vizualizări
Macheta creșei care s-ar putea construi la Adjud, cu finanțare asigurată de  Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației( MDLPA), pentru care se poate depune documentația completă până pe 26 octombrie 2021
Macheta creșei care s-ar putea construi la Adjud, cu finanțare asigurată de  Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației( MDLPA), pentru care se poate depune documentația completă până pe 26 octombrie 2021

Se întâmplă acest lucru după ce în ședința extraordinară a Consiliului Local Adjud, convocată vineri, 22 octombrie 2021, aleșii PSD ai respectivului for au blocat transmiterea amplasamentului către Compania Naţională de Investiţii.

Reamintim că în luna august 2021, printr-un ordin al Ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, se permitea demararea demersurilor pentru construcția unor creșe noi în 102 municipii din toată țara, printre care și municipiul Adjud și cele 6 sectoare ale Capitalei, dacă autoritățile locale depuneau, pentru cele 91 de proiecte aprobate, în termen de 60 de zile de la acea dată, cerere completă în acest sens, incluzând terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicilor de natalitate.

„Autoritățile locale ( n.r. - de la Adjud ) trebuie să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a sublinia la acea dată Cseke Attila.

Problema a apărut în ședința extraordinară a Consiliului Local Adjud convocată vineri, 22 octombrie 2021, când cei şapte consilieri locali PSD au blocat predarea amplasamentului viitoarei creşe din oraş către Compania Naţională de Investiţii (CNI). Faptul că municipalitatea adjudeană a întocmit proiectul, a plătit studii şi a parcurs toţi paşii pentru demararea acestei investiţii necesare pentru oraş, n-a fost suficient de convingător pentru aleșii social-democrați.

Creşa care s-ar putea ridica în Adjud cu finanțare asigurată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) ar urma să aibă 11 grupe și cu o capacitate de găzduire pentru 110 copii sub vârsta de trei ani. Construcția ar urma să fie ridicată pe un teren 2.409 mp, aflat în proprietatea municipiului, chiar în centru, în vecinătatea Colegiului „Gh. Balş".

Terenul are carte funciară şi este inventariat prin hotărâre de guvern. Terenul este însă dorit și de fostul deputat PSD Victor Roman, prin firma Agroservice SA și bănuielile sunt că din acest motiv, consilieri locali PSD au blocat, prin votul lor în ședința de vineri a CL Adjud, transferul său către CNI.

Fără votul celor 7 aleşi PSD, proiectul nu are cum să treacă în CL Adjud, întrucât necesită 2/3 din voturi. După alegerile locale din urmă cu un an, liberalii, partid din care face parte şi primarul Florin Nechifor, iniţiator al proiectului, au 12 consilieri la Adjud, insuficient pentru a trece proiectul referitor la predarea amplasamentului viitoarei creşe din municipiu către Compania Naţională de Investiţii (CNI).

Termenul limită până la care Primăria din Adjud poate depune documentația completă privind acest proiect la CNI este 26 octombrie 2021, în caz contrar se pierde finanţarea.

Ce spune fostul deputat PSD din Adjud Victor Roman în legătură cu acest teren 

„Este un proces pe rol, dar şi la CEDO şi până nu există o hotărâre judecătorească definitivă, nu se poate construi nimic acolo. O firmă la care sunt acţionar (Agroservice) a cumpărat în 1999, de la statul român patru hectare, dar la intabulare s-a constatat că lipseşte aproape un hectar. De aici litigiul", a declarat fostul deputat PSD Victor Roman din Adjud, citat de adevarul.ro.

Conform informațiilor afișate pe site-ul portal.just.ro la Judecătoria Adjud, firma Agroservice a pierdut procesul de fond, privind rectificarea cărţii funciare, iar dosarul de află acum în fază de apel.

Citiți pe același subiect ce a transmis USR PLUS Vrancea vineri 22 octombrie 2021, pe Facebook  

Aleșii PSD adjudeni blochează construcția unei creșe



Pe 21 ianuarie 2020, membrii USR Adjud se consultau cu părinţii adjudeni, în privinţa lipsei unei creşe în oraş.


În 31 ianuarie, 2020, USR Adjud iniţiază o petiție prin care părinții adjudeni cer Primăriei și Consiliului Local găsirea unei soluţii, în condiţiile în care, de cel puțin 20 de ani, autoritățile adjudene ignorau şi lipsa unei creșe, dar și supraaglomerarea grădiniței cu program prelungit din municipiu.


Dorel Lazăr, actualmente consilier judeţean şi, pe atunci, candidat la Primăria Adjud, a căutat la acel moment, alături de echipa USR Adjud, soluții. Astfel, a fost identificată o clădire abandonată de 20 de ani, ce putea fi renovată și transformată în creșă/ grădiniță, prin bunăvoinţa şi străduinţa autorităţilor locale, o clădire situată pe strada Republicii, nr. 107, în incinta Colegiului Tehnic Gheorghe Balş din Adjud.


Primăria Adjud, în data de 3 februarie, a aceluiaşi an (2020), publică pe site-ul propriu un răspuns în care neagă supraaglomerarea din grădiniţă, răspuns care poate fi consultat aici: (https://adjud.ro/referitor-la-petitie-pentru.../), deşi membrii USR Adjud identificaseră o medie de 25 de copii/grupă (conform datelor de pe site-ul ISJ Vrancea la acea dată), în condiţiile în care normele legale prevăd o medie 15 copii/grupă.

La aproximativ un an de zile, Corina Atanasiu, preşedintele USR-PLUS Focșani, pe atunci secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, cunoscând problema semnalată de USR Adjud, l-a înştiiţat pe Dorel Lazăr (preşedinte USR Adjud) despre posibilitatea înfiinţarii unei creşe, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării.

Astfel, USR Adjud a continuat demersul început în urmă cu un an şi, de această dată, schimbându-se administraţia, s-a găsit şi o "deschidere" a Primăriei Adjud, precum şi interesul necesar în înfiinţarea creşei.

Astăzi, 22 octombrie, 2021, la aproape doi ani de la iniţiativa USR Adjud şi a colegului nostru, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Adjud, toţi cei 7 consilieri PSD au blocat predarea amplasamentului viitoarei creşe din oraş către CNI (Compania Naţională de Investiţii), în condiţiile în care, s-au parcurs toţi paşii legali necesari în demararea acestui proiect foarte important pentru părinţii adjudeni.

Proiectul avea nevoie de 2/3 din voturi şi, în condiţiile în care, în România ne sufocă birocraţia şi Primăria Adjud are termen până în data de 26 octombrie să depună proiectul la CNI, ca înfiinţarea creşei să devină realitate, un singur vot de la PSD a oprit înfiinţarea creşei, în sensul că atât a lipsit ca proiectul să treacă: 1 vot!

După aproximativ doi ani de insistențe și demersuri în acest scop, timp în care copiii părinților implicați în demers, care aveau nevoie au crescut, iar părinții s-au descurcat cum au putut, în lipsa unei creșe, PSD blochează o investiție atât de necesară pentru oraș cu un singur vot. Atât s-a putut...

Citiți și:Ministrul Dezvoltării a aprobat construcția a 138 de creșe noi la nivel național. Două dintre acestea, în Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.