Local

Opera lui Horia Dumitrescu se vinde la preț de chilipir în anticariate

Ionel Sclavone
13 iun 2017 2291 vizualizări

Editată din bani publici, în tiraje care i-ar face invidioși chiar și pe autorii cu succes la public, monumentala (la propriu) operă a directorului Muzeului Vrancei, Horia Dumitrescu, se vinde doar prin anticariate și pe website-urile de chilipiruri. Iar prețurile sunt pe măsură, între 10 și maxim 50 de lei pentru un volum de dimensiunea unui dicționar. Prețurile sunt mai mici decât costurile necesare editării unei volum de asemenea mărime.  

 

Istoricul focșănean Horia Dumitrescu este un autor prolific, opera sa având dimesiuni enciclopedice. De-a lungul vremii a publicat volume care, însumate, au câteva mii de file. Lucrările directorului Muzeului Vrancei conțin între 500 și aproape o mie de pagini și au fost editate în tiraje la fel de impresionante de până la 1.000 de exemplare.  

Tipărite din banii instituției pe care o conduce, cărțile istoricului Dumitrescu nu sunt accesibile publicului larg și nu pot fi achiziționate din vreo librărie. Pot fi găsite în magaziile muzeului, stivuite teancuri, teancuri și, în cel mai fericit caz, în vreun colț, pe vreun raft dintr-o bibliotecă publică. De asemenea, parte dintre cărți au fost dăruite de autor anumitor persoane și așa au ajuns în anticariate și pe site-urile de chilipiruri, precum Okazii.ro.

Într-unul dintre cele mai mari anticariate bucureștene, Anticariat UNU, lucrările „Omagiu istoricului Constantin Bușe“ - 822 de pagini, „Omagiu istoricului Gheorghe Buzatu“ - 951 de pagini, „Omagiu istoricului Florin Constantiniu“ – 831 de pagini, „Istorie și societate“ – 608 pagini au fost scoase la vânzare pentru suma de 20 de lei pe volum.

Altele, „Ctitoriile maiorului Gheorghe Pastia“ – 509 pagini și „România și primul război mondial“ – 505 pagini, au fost comercializate cu câte 15 lei  sau cu 10 lei – „1917, pe frontal de est“ – 304 pagini și „Viața politică în Vrancea între anii 1880-1948“ – 488 pagini.

Dacă am fi răutăcioși am spune că prețul de vânzare a fost stabilit de anticari raportat la greutatea cărților și nu la valoarea operei

Pe Okazii.ro, cartea „Diplomatul Săvel Rădulescu“ – 898 de pagini, lucrarea de doctorat a lui Horia Dumitrescu se vinde tot cu 20 de lei. Un preț mai mare, 50 de lei, este cerut de un chilipirgiu pentru omagiul dedicat istoricului Florin Constantiniu.

 

Opera lui Dumitrescu luată la purecat de DNA

 

Cărțile publicate de Horia Dumitrescu fac și subiectul unui dosar penal aflat în cercetare la DNA Galați. Ancheta este bazată pe o sesizare din luna ianuarie și vizează modul în care directorul muzeului și-a obținut titlul de doctor în științe istorice și locul de academician în cadrul Academiei Oamenilor de Știință.

Din sesizarea primită, procurorii au reținut că, în perioada 2000 – 2003, pe când își pregătea lucrarea de doctorat, Dumitrescu a dispus tipărirea a patru volume din bugetul Muzeului Vrancei, „Omagiu istoricului Gheorghe Buzatu“, „ Omagiu istoricului Valeriu Florin Dobrinescu“, „Omagiu istoricului Ioan Scurtu“ și „ Omagiu istoricului Constantin Bușe“ care au costat 53.850 lei (538.500.000 lei vechi).

Cei patru istorici omagiați, Constantin Bușe, Ioan Scurtu, Gheorghe Buzatu (decedat) și Valeriu Florin Dobrinescu (decedat) ar fi beneficiat de „avantajele oferite de Dumitrescu Corneliu Horia, în schimbul obținerii de către cel din urmă a titlului de doctor în științe istorice“.

Anchetatorii efectuează cercetări sub aspectul infracțiunilor de „dare de mită“, „luare de mită“ și „trafic de influență“.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.