Local

Omul de afaceri Neculai Țuțoi, pe cale de a fi executat silit de un teren intravilan din Focșani, în valoare de 625.000 lei

Ziarul de Vrancea
25 apr 2023 2844 vizualizări
Chiar dacă în 2019 omul de afaceri vrâncean Nicolae Țuțoi părea că a ieșit în avantaj cu 800.000 de euro dintr-o afacere imobiliară pe care a negociat-o cu Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA SA, problemele sale financiare continuă.Conform documentelor intrate recent în posesia redacției Ziarului de Vrancea, acesta urmează să fie executat silit curând de un teren intravilan din Focșani, în valoare de 525.000 lei, pe care-l deține împreună cu soția sa
Chiar dacă în 2019 omul de afaceri vrâncean Nicolae Țuțoi părea că a ieșit în avantaj cu 800.000 de euro dintr-o afacere imobiliară pe care a negociat-o cu Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA SA, problemele sale financiare continuă.Conform documentelor intrate recent în posesia redacției Ziarului de Vrancea, acesta urmează să fie executat silit curând de un teren intravilan din Focșani, în valoare de 525.000 lei, pe care-l deține împreună cu soția sa

Nori negri ai economiei de piață din aceste vremuri par a se fi aciuat deasupra averii omului de afaceri autohton Nicolaie Țuțoi. Conform documentelor intrate recent în posesia redacției Ziarului de Vrancea, acesta urmează să fie executat silit curând de un teren intravilan din Focșani, în valoare de 525.000 lei, pe care-l deține împreună cu soția sa. 

Citiți și:Statul român, la un pas să „pună cruce” la 800.000 de euro într-o afacere imobiliară cu firmele tatălui șefei Centrului Cultural Vrancea

Guvernul condus de Nicolae Ciucă va aloca 100 de milioane de euro pentru a pune pe picioare Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea”. Aceasta a fost o inițiativă falimentară promovată de fostul ministru PSD al Agriculturii, Petre Daea. Casa de Comerț Unirea presupunea înființarea unor aprozare de stat prin intermediul cărora producătorii agricoli să-și vândă marfa. În fapt, proiectul n-a funcționat nici o clipă și, mai mult, în loc să genereze venituri statului, a produs pierderi. O astfel de afacere, păguboasă pentru statul român, s-a petrecut și în Vrancea, în anul 2019.

În luna noiembrie a anului 2019, reprezentanții Casei de Comerț Agroalimentar Unirea au intenționat să încheie o afacere imobiliară în județul Vrancea cu omul de afaceri Neculai Țuțoi. Mai exact, Casa de Comerț, reprezentată prin directorul general de la acea vreme, Adrian Isvoranu, s-a angajat să cumpere o suprafață de teren și un spațiu de depozitare amplasate pe locul fostei livezi de la Petrești. Tranzacția urma să se încheie cu două firme deținute de omul de afaceri Neculai Țuțoi, tatăl directorului al Centrului Cultural Vrancea, de la acea vreme Nausica Mircea.

În locația respectivă urma să se amenajeze un spațiu de colectare și depozitare a produselor agroalimentare achiziționate de la fermierii locali.

Negocierile s-au purtat pentru un preț total de 1,6 milioane de euro, iar cele două părți au convenit a plăti unui avans în valoare de 800.000 de euro care urma să fie virat în conturile unei bănci comerciale la care erau gajate depozitul și terenul. Diferența de bani urma să fie plătită până la finalul lunii noiembrie, când urma să se perfecteze și contractul de vânzare – cumpărare. În cazul în care cumpărătorul, Casa de Comerț Agroalimentar „Unirea” nu respecta termenele și nu făcea plățile, avansul era pierdut.

Cum e statul român la un pas să piardă definitiv 800.000 de euro

Și, ce să vezi, surpriză! La data convenită, 30 noiembrie, reprezentanții Casei de Comerț nu s-au mai prezentat cu diferența de bani. Angajamentul de vânzare a fost anulat, terenul și depozitul au revenit la Neculai Țuțoi, iar statul a pierdut avansul de 800.000 de euro.

„I-am așteptat să vină să perfectăm contractul, la notariat. Nu au venit și nici nu au mai dat vreun semn de viață, că vor sau că nu mai vor să cumpere. Înțeleg că unul dintre cei de acolo, care a venit și a semnat la Focșani, s-ar fi supărat pentru că în adunarea lor li s-au făcut nu știu ce reproșuri. De aia nu ar mai fi vrut să vină și să încheie contractul”, a relatat Neculai Țuțoi, pentru Ziarul de Vrancea.

Omul de afaceri a mai spus că între timp s-a ajuns în justiție, fiind deschis un proces pe rolul Tribunalului Vrancea. Noua conducere a Casei de Comerț Agroalimentar „Unirea” a solicitat să-i fie returnat avansul de 800.000 de euro. Doar că banii au fost luați de bancă, în conturile datoriilor pe care le aveau firmele lui Neculai Țuțoi.

„Este un proces pe rol, la instanță, dar nu s-a ajuns la final. Au fost mai multe termene în care nu s-a întâmplat mare lucru. Ne judecăm cu ei și vom vedea ce va mai fi”, a mai spus Neculai Țuțoi.

Un proces care se lungește de doi ani

Într-adevăr, pe rolul Tribunalului Vrancea este deschis un proces, de către SN Casa Română de Comerț Agroalimentar Unirea SA, în calitate de reclamant, în 3 august 2020.

Compania de comerț a chemat în judecată firmele Certimpex SRL, Certkoop SRL și două persoane fizice, Adrian Isvoranu, director general al Casei de Comerț Unirea și Sava George. Toți aceștia au calitate de pârâți într-o „acţiune în anulare pretentii”, pentru recuperarea avansului de 800.000 de euro.

Procesul a ajuns la termenul cu numărul 9, programat pentru data de 20 iunie 2022.

Cum a ajuns Țuțoi proprietar la Petrești

Terenurile pe care Neculai Țuțoi intentiona să le vândă Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea au intrat în posesia firmelor sale în perioada 2005 – 2006.

În 2005, Direcția Finanțelor Publice Vrancea a scos la licitație 400 de hectare de teren, de la periferia orașului Focșani, aparținând Pomicola SA, pentru a acoperi o datorie de aproximativ 29 miliarde de lei. Licitația a fost adjudecată, în primă fază, de omul de afaceri Vasile Roșca, apropiat de baronul PSD Marian Oprișan.

Neculai Țuțoi a contestat în instanță licitația, pe motiv că prețul oferit de el era mai bun decât cel plătit de Vasile Roșca, deși n-a făcut-o decât pentru 47 de hectare din cele 400 puse în joc și, surprinzâtor a avut câștig de cauză. Licitația a fost reluată, iar terenurile s-au împărțit între Niculae Țuțoi, Ioan Călin, fost director BCR și Ion Martiș.

În cele din urmă a ajuns proprietar pe aproximativ 100 de hectare de teren foarte valoros, situate la marginea municipiului Focșani.

Citiți și:Cum a rămas statul român „popa prostu'” într-un contract cu afaceristul vrâncean Nicolae Țuțoi;

Pomicola, un muribund cu terenuri unde rasar cartiere rezidentiale;


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.