Local

Ofițerul vrâncean din Corpul de Control al MAI reținut de DNA pentru trafic de influență a fost executat silit de 7 ori în ultimii 2 ani pentru datorii

Ziarul de Vrancea
9 aug 2022 10834 vizualizări

Conform site-ului g4media.ro ofițerul vrâncean Ciprian Daniel Damian Asanache (42 de ani), reținut în această săptămână de DNA pentru trafic de influență, împrumuta bani de câțiva ani, fără a-i mai putea returna la termenele convenite. Portalul instanțelor arată că după luna mai 2020, completuri de judecată din București au încuviințat executarea sa silită de șapte ori, un alt optulea creditor obținând o decizie de a primi înapoi de la ofițer 6.000 de lei pe care îi împrumutase acestuia pentru două săptămâni, fără a-i mai fi returnați.

Ofițerul vrâncean Ciprian Daniel Damian Asanache are doctoratul susținut în iulie 2016 la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, cu teza „Criminalitatea săvârșită cu violență în România”, sub coordonarea prof. univ. dr. Luca Iamandi, fost rector al Academiei de Poliţie, al cărui nume este legat de mai multe scandaluri de plagiat cu privire la fostul ministru de Interne Gabriel Oprea şi fostul şef al Poliţiei Române, Petre Tobă. Ofițerul vrâncean Ciprian Daniel Damian Asanache lucrează în Poliție din 2003, inițial în IPJ Vrancea, ulterior în București, din 2019 ajungând în Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne.

Reamintim că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 3 august 2022, a inculpatului ASANACHE-DAMIAN DANIEL CIPRIAN, la data faptelor ofiţer de poliţie în cadrul Corpului de control al Ministerului Afacerilor Interne, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență. În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de ofiţer de poliţie angajat la Corpul de control al Ministerului Afacerilor Interne, inculpatul Asanache-Damian Daniel Ciprian ar fi pretins, în mod repetat, de la o persoană, diferite sume de bani, lăsându-o să creadă că, prin influența pe care o are asupra unor ofiţeri de poliţie, îi va determina să rezolve problemele judiciare ale respectivei persoane.

 La data de 3 august 2022, inculpatul a fi primit de la persoana respectivă suma de 15.000 lei, pentru scopul menționat, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 4 august 2022, inculpatul a fost prezentat judecătorilor din cadrul Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cea mai recentă declarație de avere disponibilă a ofițerului Asanache, semnată în mai 2021, indica faptul că a moștenit o casă în comuna natală din Vrancea și mai deținea una în Voluntari, cumpărată în 2017, prin credit ipotecar la ING, împrumutul fiind de 414.000 lei. În 2019, a mai făcut un credit, de 40.000 de lei, la BCR. Venitul său este anonimizat, iar soția, economist la o bancă, avusese, în anul anterior, un salariu net de circa 6.600 lei lunar.

Ofițerul  vrâncean Ciprian Daniel Damian Asanache lucrează în Poliție din 2003, inițial în IPJ Vrancea, ulterior în București, din 2019 ajungând în Corpul de Control al Ministerului Afacerilor Interne.

Ofițerul vrâncean Ciprian Daniel Damian Asanache are doctoratul susținut în iulie 2016, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București, cu teza „Criminalitatea săvârșită cu violență în România”, sub coordonarea prof. univ. dr. Luca Iamandi, fost rector al Academiei de Poliţie, al cărui nume este legat de mai multe scandaluri de plagiat cu privire la fostul ministru de Interne Gabriel Oprea şi fostul şef al Poliţiei Române, Petre Tobă. 

Alte surse (portalul instanțelor de judecată) indică faptul că, după luna mai 2020, au fost admise șapte cereri de încuviințare a executării silite a lui Asanache la cererea unor societăți care acordă rapid împrumuturi, a BCR și a Casei de Ajutor Reciproc a Salariaților din Direcția Generală a Poliției Municipiului București.

g4media.ro a mai descoperit că, în 2021, Asanache și-a exprimat dorința de a împrumuta bani de la o persoană care postase un anunț pe Internet în acest sens. Ofițerul și-a lăsat numărul personal de mobil și adresa personală de e-mail într-un răspuns la acest anunț.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.