O persoană în fotoliu rulant, umilită de șoferul unui autobuz în Focșani. Reacția primarului Misăilă în legătură cu acest caz
Nu e simplu să fii persoană cu dizabilitate in România! Accesibilizarea deficitară a spațiului public îți afectează semnificativ calitatea vieții!
Iar de multe ori la toate limitările impuse de diagnosticul medical, absența accesibilizării și a egalității de șanse, în toate aspectele vieții, se adaugă și mentalitatea oamenilor.
Răzvan locuiește în Focșani iar de șase ani face voluntariat în cadrul proiectelor derulate de grupul DizAbil.Eu în sprijinul persoanelor cu mobilitate redusă din Vrancea, el însuși fiind dependent de un fotoliu rulant. La vârsta de 20 ani a fost diagnosticat cu o tumoare în bulbul rahidian iar în urma intervenției chirurgicale pe care a suferit-o a rămas cu o hemipareză pe partea stânga.
Chiar dacă acest diagnostic i-a schimbat radical viața, aducându-i multe limitări, el a rămas o persoană pozitivă și activă care reușește să se bucure de viață.
Pe lângă voluntariat, Răzvan este suporter înfocat al echipei de handbal CSM Focșani, merge frecvent la teatru sau la spectacole de muzică clasică ori rock.
El poate fi văzut frecvent și prin supermarketurile din Focșani, făcând cumpărături pentru familia lui.
O persoană în fotoliu rulant, umilită de șoferul unui autobuz
De când societatea Transport Public Focșani a achiziționat autobuze dotate cu rampă, el circula adesea cu acestea.
În ultimele săptămâni, Răzvan a avut noi probleme de sănătate și a fost internat în spital.
La două zile de la externare, vineri, 8 noiembrie, fiind nevoit să meargă la medicul de familie a hotărât să ia autobuzul până în apropierea clinicii medicale. Dacă de obicei își rezolva singur problemele prin Focșani, de această dată, mama lui, îngrijorată de problemele recente de sănătate, l-a însoțit.
Autobuzul, cu numărul de înmatriculare VN79 TPF, care făcea traseul 1 din Focșani, a oprit într-una dintre stațiile cartierului Sud, la ora 11:30 iar Răzvan a așteptat ca șoferul să coboare rampa pentru a urca in autobuz.
Șoferul însă, destul de nemulțumit, a început să țipe la el, spunându-i că de fapt însoțitorul ar trebui să coboare rampa și nu el, șoferul.
Răzvan politicos i-a reamintit că e obligația șoferului să asiste persoanele in fotoliu rulant la urcare și coborâre și că însoțitorul nu are voie să manevreze acea rampă.
Informație care, de altfel, este lipită pe fereastra fiecărui autobuz în urma unei hotărâri a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.
Citiți și:Vatmanii și șoferii de autobuz, obligați să ajute persoanele în cărucior să urce și să coboare
Conducătorul autobuzului a continuat totuși să-i reproșeze că din banii lui statul îi plătește însoțitor și prin urmare e obligația acestuia să se ocupe de urcarea și coborârea din autobuz.
Zarva creată a atras atenția tuturor călătorilor din autobuz iar lui Răzvan îi era tot mai greu să îndure această umilință.
A urcat în autobuz, s-a așezat pe locul destinat utilizatorilor de scaun rulant, în vociferările continue ale șoferului și a mers până la destinație.
La coborâre, mama lui Răzvan, o doamnă blândă și cu mult bun-simț care asistase înmărmurită la umilință fiului ei, îi atrage atenția șoferului că nimeni nu își dorește să ajungă în scaun rulant și că nu ar trebui să se poarte astfel cu cei în această situație.
Șoferul a reînceput reproșurile cu privire la taxele pe care le plătește și care merg spre însoțitorii persoanelor cu handicap.
Nu îl impresionase nici măcar faptul că mama lui Răzvan este o persoana cu o anumită vârstă, pensionară de altfel, căreia i-ar fi fost imposibil să manevreze acea rampă.
O doamna care a muncit întreaga viață într-o fabrică, mai întâi, apoi după îmbolnăvirea fiului ca însoțitor al acestuia și care în ultimii ani avusese câteva AVC-uri.
Răzvan călătorise de multe ori prin Focșani cu autobuzele firmei locale de transport dar niciodată nu fusese umilit astfel, în prezența celorlalți călători.
De parcă suferința provocată de problemele medicale și limitările impuse de dizabilitate nu i-ar fi fost de ajuns… Trebuie să mai suporte și comportamentul unor oameni certați cu bunul-simt!
Iuliana Negoiță Prunilă
Articol preluat de pe site-ul iuliananegoita.dizabil.eu
Iuliana Negoiţă Prunilă este autoarea unui blog în care scrie despre problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi persoanele cu dizabilităţi, http://iuli-ana.blogspot.ro, dar face parte şi din echipa unui site destinat persoanelor cu dizabilităţi: www.dizabil.eu.
Iuliana Negoiţă Prunilă este colaborator al Ziarului de Vrancea
Ce reacție a avut primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă când a aflat despre acest caz
Primarul Municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă: „Îmi pare nespus de rău pentru neplăcuta situație în care ați fost pus (n.r. Răzvan)! Am cerut deja domnului director Ion Diaconu, al SC TRANSPORT PUBLIC SA Focșani, să facă demersurile necesare pentru a sancționa conducătorul auto iresponsabil și să atragă atenția tuturor colegilor săi să respecte legea și bineînțeles persoanele aflate în astfel de situații!”
Precizările în legătură cu acest caz ale directorului SC Transport Public SA Focșani, inginerul Ion Diaconu
„ În legătură cu aspectele sesizate în Ziarul de Vrancea privind comportamentul conducătorului auto care a asigurat asistența urcării/coborârii în autobuz a persoanei cu dizabilități, comentând în mod necorespunzător acordarea ajutorului, conducerea societății a luat decizia de a-l sancționa. Apreciem sinceritatea persoanei cu dizabilități care a călătorit de mai multe ori cu autobuzul fără incidente, îi cerem scuze pentru situația neplăcută, o asigurăm în continuare de suportul și profesionalismul lucrătorilor din cadrul SC Transport Public SA Focșani.”