Local

O nouă lege cu aplicabilitate și în Vrancea: Medicii de familie pot deschide puncte de lucru secundare în aceeași localitate din mediul rural

Ionel Sclavone
14 oct 2022 1871 vizualizări

Medicii de familie din Vrancea care dețin cabinete vor putea deschide puncte de lucru secundare, în mediul rural, pe raza aceleași localități, acolo unde există deficit. Legea intră în vigoare joi, 13 octombrie, dar se va aplica efectiv din luna decembrie. Aceasta deoarece este nevoie ca Ministerul Sănătății să stabilească normele de aplicare.

În curând, medicii care dețin cabinete de medicină de familie vor putea să-și deschidă puncte secundare de lucru pe raza aceleași localități din mediul rural. Până în prezent, legea, adoptată în 2019, prevedea ca medicii de familie să-și deschidă puncte secundare de lucru doar în alte localități, acolo unde nu existau alte cabinete. În aceste puncte secundare vor putea fi angajați alți medici care să acorde asistență medicală și tratament de specialitate. Astfel, medicul titular care deține cabinetul nu va fi nevoit să fie prezent la toate aceste puncte de lucru.

Măsura urmează să intre în vigoare de joi, 13 octombrie, însă este nevoie ca Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să elaboreze și normele de aplicare prin care să modifice Contractul-cadru care reglementează condițiile în care poate fi acordată asistența medicală. Termenul limită pentru elaborarea acestor norme este luna decembrie.

„Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru dacă solicitantul asigură un program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”, prevede actul normativ care urmează să intre în vgoare de joi, Legea 282/2022.

Noile reglementări reglementează unde pot fi deschise puncte de lucru pentru cabinetele medicilor de familie. Acestea pot fi deschise în orice comunitate (comună, oraș sau județ) unde există deficit de medici.

Trebuie spus, însă, că nu oricine poate stabili deficitul de medici. Conform noii legi, acest indicator – deficitul de medici - va trebui stabilit de către o comisie organizată la nivelul Direcției de Sănătate Publică Vrancea. Din această comisie vor face parte un reprezentant al casei de asigurări de sănătate judeţene, un reprezentant al DSP și un reprezentant al colegiului judeţean al medicilor.

Potrivit legii care intră în vigoare, serviciile medicale prestate în punctele secundare de lucru vor fi decontate integral, indiferent dacă au fost prestate de către medicul de familie titular al cabinetului sau de către alți medici care activează ca angajați ai cabinetului.

Autoritățile locale pot susține punctele de lucru secundare

De menționat că legea permite autorităților locale să acorde facilități și stimulente pentru a susține înființarea și funcționarea punctelor secundare de lucru. În acest sens, autoritățile locale vor putea încheia cu reprezentantul legal al punctului secundar de lucru un contract civil, în care să se consemneze drepturile și obligațiile părților.

Până în prezent, Legea 282 reglementa că punctele secundare de lucru, cel mult două, pot fi deschise de cabinetele de medicină de familie în altă localitate unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie.

Solicitantul, cel care deschidea punctele de lucru putea să susțină un program fracționat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.