Local

O nouă facilitate pentru salariații vrânceni: Angajații vor avea dreptul la zile libere pentru îngrijirea unei persoane bolnave

Ionel Sclavone
26 oct 2022 1513 vizualizări

Salariații vrânceni au dreptul la un nou tip de concediu, pentru îngrijirea rudelor bolnave. Noua reglementare a intrat în vigoare la finalul săptămânii și se aplică tuturor angajaților. Aceștia pot obține, la cerere, un număr de un număr de cinci zile libere pe an pentru îngrijirea unor rude sau persoane alături de care locuiesc. Încălcarea acestui drept, de către angajatori, se sancționează cu amenzi de la 4.000 la 8.000 de lei. De precizat că acest tip de concediu nu a mai existat în legislația muncii de la noi și este diferit de concediul destinat îngrijirii bolnavilor de cancer.

Începând cu ziua de 22 octombrie, salariații vrânceni vor avea dreptul al un nou tip de concediu destinat îngrijirii unei rude bolnave. Această facilitate a fost introdusă în legislația muncii și este complet diferită de cea apărută recent care permite acordarea unor zile libere pentru îngrijirea bolnavilor de cancer. Pentru îngrijirea bolnavilor de cancer se acordă un concediu plătit de până la 45 de zile.

În acest caz, lucrătorii vrânceni vor putea să-și ia până la cinci zile libere pe an pentru a se ocupa de îngrijirea unei rude sau a unei alte persoane care locuiește în gospodăria sa și care se confruntă cu grave probleme de sănătate. Concediul de îngrijitor este reglementat prin Lege nr. 283/2022 care Codul muncii.

„Angajatorul are obligația acordării concediului de îngrijitor salariatului în vederea oferirii de către acesta de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie cu salariatul și care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave, cu o durată de 5 zile lucrătoare într-un an calendaristic, la solicitarea scrisă a salariatului”, prevede recenta lege. Conform legii, sunt considerate rude fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul ori soția unui salariat.

Concediul de îngrijitor se acordă extra, fără să afecteze perioada dedicată concediului de odihnă. Iar în cazul unor legi speciale sau prin prevederile contractelor colective de muncă se va putea stabili chiar o durată mai mare de cinci zile, în cazul unor lucrători.

Patronii care vor refuza să acorde acest concediu de îngrijitor salariaților ce îndeplinesc condițiile prevăzute de lege vor risca amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei. De asemenea, potrivit legii, drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului de îngrijitor se vor menține pe toată durata acestuia. Astfel, angajatorii nu vor putea să dea afară un salariat în timpul în care este în concediu de îngrijitor.

De menționat că, deși legea a intrat în vigoare sâmbătă, 22 octombrie, Ministerul Muncii trebuie să emită, până la 18 noiembrie, un ordin care să conțină condițiile acordării acestui tip de concediu și problemele medicale pentru care va putea fi solicitat.

Reglementările privind concediul destinat îngrijirii bolnavilor de cancer

În acest context, trebuie să vorbim și despre concediul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer care se acordă din 16 aprilie. Acesta are o durată de maximum 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient, și se acordă salariaților care au lucrat cel puțin șase luni din ultimele 12 luni. Introducerea acestui nou tip de concediu medical a fost reglementată prin legea Legea 24/2022 care a apărut în februarie 2022 și a intrat în vigoare din 16 aprilie 2022.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (...) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, este explicat în actul normativ.

Beneficiarii acestui tip de concediu medical au dreptul la o indemnizație brută lunară stabilită la 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Indemnizația este suportată de stat.

Bolnavii de cancer și rudele care îi îngrijesc au dreptul la consiliere psihologică

În plus, din 16 februarie 2023, atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică. Acestea vor fi suportate tot din fondurile publice.

„Activitățile de îngrijire implică adesea sacrificii, inclusiv dificultăți în reconcilierea activităților profesionale cu cele de îngrijire, pierderea venitului actual ca urmare a reducerii programului de lucru și impactul pe termen lung asupra veniturilor îngrijitorilor la bătrânețe. Acest lucru perpetuează și inegalitățile dintre sexe. În plus, responsabilitățile îngrijitorilor le pot afecta, de asemenea, bunăstarea fizică și, în special, sănătatea mintală”, se arată în expunerea de motive care justifică adoptarea proiectului legislativ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.