Local

O lucrare atribuită cu un preț dubios: Reabilitarea vechiului Tribunal Vrancea începe cu o întârziere de opt luni

Ionel Sclavone
7 apr 2020 3484 vizualizări

Lucrările de reabilitare și consolidare a clădirii vechiului Tribunal Judeţean vor începe într-un final, după ce Consiliul Județean Vrancea a semnat ordinul de începere a lucrărilor, cu o întârziere de opt luni față de data la care a fost semnat contractul. Lucrările vor fi executate de o asociere de firme, formată din PIF&LMS Company SRL, NS Consart 96, Dedal Bahamat SRL și SPA SPA Inovations, având ca terț susținător pe PIF&LMS Construct SRL. Valoarea cu care a câștigat asocierea preferată de Consiliul Județean Vrancea a fost de 16.131.741.4 lei, la care se adaugă TVA, cu 158,45 de lei mai puțin decât cea la care a fost estimată lucrarea, 16.131.899.85 lei plus TVA.

Lucrările de reabilitare și consolidare a clădirii vechiului Tribunal Judeţean vor începe într-un final, după ce Consiliul Județean Vrancea a semnat ordinul de începere a lucrărilor. Asocierea formată din PIF&LMS Company SRL, NS Consart 96, Dedal Bahamat SRL și SPA Inovations a obținut contractul pentru reabilitarea clădirii vechiului Tribunal Vrancea după două licitații publice, în luna august a anului trecut – 2019.

„Luni, 6 aprilie 2020 a fost semnat ordinul de începere a execuţiei lucrărilor obiectivului de investiţii «Consolidare, restaurare şi punere în valoare Muzeul Vrancei - Clădirea Tribunalul Judeţean», finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Este vorba despre contractul de lucrări aferent reabilitării clădirii fostului Tribunal Vrancea, clădire monument istoric. Valoarea totală a proiectului este de 21.401.705,70 lei (aproximativ 4,5 milioane de euro)”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Vrancea. Interesant că biroul de presă din subordinea lui Marian Oprișan ocolește cu atenție valoarea la care a fost licitată lucrarea și, mai ales valoarea la care a fost atribuită.

Contractul pentru consolidarea și restaurarea sediului vechiului Tribunal Vrancea a fost scos la licitație de Consiliul Județean, pentru a doua oară, pe 20 mai a.c. Valoarea achiziției fost estimată la 16.131.899,85 lei plus TVA, aproximativ 4,1 milioane de euro (TVA inclus). Asocierea PIF&LMS Company SRL, NS Consart 96, Dedal Bahamat SRL și SPA Inovations a fost singurul ofertant care s-a prezentat la procedură și a oferit un preț cu 158, 45 de lei mai mic decât valoarea estimată.  

Prima licitație a fost anulată de Consiliul Județean Vrancea

La prima licitație, care a avut loc în februarie 2018, s-a prezentat tot un singur ofertant, o asociere formată cam din aceleași firme, NS Consart 96, Dedal Bahamat SRL, PIF&LMS Company SRL și Abral Art Product SRL. La momentul respectiv procedura a fost anulată, iar dacă studiem prețul ofertat a doua oară, cu care a fost câștigată lucrarea, parcă ne vine mai ușor să înțelegem și de ce.

De menționat că instituția condusă de baronul Marian Oprișan a atribuit contractul pentru reabilitarea sediului vechiului Tribunal Vrancea încă de anul trecut, pe 13 august 2019. Cu toate acestea, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat de instituția condusă de Marian Oprișan abia pe 6 aprilie 2020, cu opt luni mai târziu.

Finanțarea investiției a fost asigurată din fonduri europene printr-un proiect implementat în cadrul Programului Operațional Regional – POR 2014-2020. La final, clădirea fostului Tribunal, un simbol al județului și al Focșaniului vechi nu va fi redată Justiției, cum ar fi normal, ci va fi transformată într-un muzeu al vinului și centru UNESCO.

În mod ciudat, contractul nu a atras constructorii

Foarte interesant că în ciuda valorii foarte ridicate a contractului, lucrarea de la vechiul Tribunal Vrancea nu a atras nici un alt ofertant în afara asocierii agreate. De menționat că firmele cu pricina sunt abonate la contractele Consiliului Județean Vrancea și nu numai.

În trecut, Dedal Bahamat și NS Consart ‘96 au colaborat la reabilitarea celor patru mausolee, Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani și au fost lăudate de baronul Marian Oprișan pentru lucrările executate. Dedal Bahamat și NS Consart ‘96 au fost implicate și în refacerea perimetrului istoric din Piața Unirii, lucrare care s-a încheiat cu o întârziere de câțiva ani față de termenele stabilite și care a necesitat reparații consistente la doar câteva luni de la inaugurare.

Pe de altă parte, și societățile grupului PIF&LMS fac parte dintre cele abonate la contractele Consiliului Județean Vrancea. Anul acesta, firmele au obținut contractul de distribuire a fructelor în cadrul programului Lapte și corn, după ce Oprișan a reușit să fenteze licitația publică și a atribuit contractul prin negociere directă. În afara lucrărilor contractate de la Consiliul Județean Vrancea, PIF&LMS Company SRL a preluat lucrările de construcție la catedrala ortodoxă din Focșani, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, a cărei piatră de temelie a fost pusă în urmă cu 19 ani, în anul 2000.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.