Local

Noutăți importante pentru comercianții de mașini din Vrancea și din întreaga țară

Ionel Sclavone
31 mai 2023 2495 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:Pixabay
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:Pixabay

Samsarii de mașini vor trebui să se autorizeze ca PFA și să depună declarația unică la ANAF, dacă nu vor să fie sancționați. Este de notorietate faptul că în târgul auto din Obor, dar nu numai, activează numeroși samasari de autovehicule care vând sau cumpără mașini la mâna a doua. În acest context, trebuie spus că începând de luni, 29 mai, se interzice modificarea kilometrajului la autovehiculele scoase la vânzare.

Mare parte dintre samsarii de vehicule din Piața Obor aduc mașinile din străinătate, de unde le achiziționează la prețuri reduse, iar mai apoi le vând celor interesați pentru un oarecare profit. Există și dintre cei care acționează la comandă, aducând mașini pentru anumite persoane, contra unui comision.

Ei bine, toți aceștia să se autorizeze ca PFA sau sub o altă formă juridică și să evidențieze toate tranzacțiile pe care le efectuează. În caz contrar, dacă sunt descoperiți, riscă sancțiuni și, totodată, plata unor sume reprezentând taxe și impozite calculate pentru mașinile vândute în trecut.

Achiziția și vânzarea regulate de mașini la mâna a doua este privită de ANAF ca o activitate independentă pentru care persoanele fizice trebuie să se autorizeze ca PFA, să depună periodic declarația unică și să achite impozit pe venit. Iar acolo unde este cazul, acestea mai trebuie să achite și contribuții sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS), ba chiar și TVA, conform Codului fiscal.

Conform legii, orice tranzacție care are drept scop obținerea unui profit se impozitează, iar persoanele fizice care nu declară veniturile din vânzarea constată de mașini second hand riscă impunerea la plată către ANAF. În acest sens poate fi urmărită practica inspectorilor ANAF care au derulat controale din ianuarie 2022 și până în martie 2023.

În vederea declarării veniturilor obținute din vânzarea regulată de mașini second hand, persoanele fizice care desfășoară astfel de activități comerciale au obligația să se autorizeze ca PFA la Registrul comerțului. Acestea vor primi codul CAEN 4511, iar veniturile pe care le obțin vor fi încadrate în categoria veniturilor obținute din activități independente.

Pentru samsarii auto este obligatoriu să declare veniturile realizate din vânzarea de autoturisme prin completarea declaraţiei unice cu informaţii privind determinarea venitului net anual în sistem real. Declarația trebuie depusă în fiecare an, până la data de 25 mai, inclusiv, în cazul contribuabililor care au desfăşurat activitate în anul precedent. În cazul celor care tocmai s-au autorizat, declarația trebuie completată și depusă în termen de 30 de zile de la începerea activităţii.

În baza veniturilor declarate se stabilește valoarea impozitului de plată către ANAF, în cotă de 10% aplicată asupra venitului impozabil. În plus, în funcție de sumele încasate, statul poate percepe CAS în cotă de 25% și CASS în cotă de 10%.

Totodată, în ipoteza în care se depășește plafonul de scutire de 300.000 de lei, persoanele fizice trebuie să devină și plătitoare de TVA.

Modificarea kilometrajului este interzisă

În acest context, trebuie spus că, începând de luni, 29 mai, intră în vigoare și reglementarea care interzice modificarea kilometrajului real al unei mașini. Așa cum a arătat Ziarul de Vrancea, în cazul în care odometrul unei mașini este defect sau nu funcționează corect, proprietarul acesteia va trebui să îl repare sau să îl înlocuiască „fără întârziere”.

Legea interzice „manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acțiune de natură să influențeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurși de un autovehicul”. Manipularea odometrului este definită, prin actul normativ drept practica frauduloasă de modificare voită și neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

Începând cu anul viitor, toate valorile indicate de odometrele mașinilor din România se vor regăsi într-un registru electronic care va fi administrat de Registrul Auto Român (RAR).

Legea mai stabilește că, începând din toamna anului viitor, la vânzarea unei mașini, proprietarul va trebui să-i dea cumpărătorului și un certificat eliberat de RAR în baza informațiilor din registrul electronic, ce va conține istoricul citirii odometrului, istoricul evenimentelor rutiere în care a fost implicată mașina și care a produs avarii grave la sistemul de direcție, sistemul de frânare, structura de rezistență a caroseriei ori a șasiului sau la alte sisteme de siguranță activă ori pasivă.

Certificatul va fi eliberat contra cost celui ce intenționează să vândă o mașină și va avea o valabilitate de 60 de zile de la data eliberării.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.