Local

Pădurea din comuna Gura Caliţei care a devenit un adevărat tărâm al făgăduinței

Ziarul de Vrancea
11 ian 2022 4618 vizualizări
Trufele sunt găsite cu ajutorul unor câini antrenaţi special FOTO: Captură video  Foto:adevarul.ro
Trufele sunt găsite cu ajutorul unor câini antrenaţi special FOTO: Captură video Foto:adevarul.ro

Zeci de căutători, în principal din zona Moldovei, cu câini special antrenaţi, îşi fac zilnic apariţia în pădurea din zona Rudari-Raşca, comuna Gura Caliţei şi culeg ciupercile rare si foarte scumpe denumite trufe care se vând cu sute de euro kilogramul.
 

Deşi până nu de mult, trufele au fost ignorate de români, în ultima perioadă, căutarea lor a început să se dezvolte puternic şi la noi. O pădure din judeţul Vrancea abundă în trufe, aceste bogății ale naturii, iar cei le care le găsesc le vând apoi chiar şi cu mii de euro pe piaţa.

Astfel, pădurea din zona Rudari-Raşca, situată în comuna vrânceană Gura Caliţei, a devenit principala atracţie a căutătorilor de trufe, adevărate bogăţii ale pământului.

România este una dintre puținele țări care se pot lăuda că au în pădurile lor trufe. Din iulie și până la mijlocul iernii, pădurea din Rudari-Rașca devine un adevărat tărâm al făgăduinței pentru zeci de căutători ai ciupercilor valoroase.

Foto: Pădurea din zona Rudari-Raşca abundă în „diamante negre”. Cei care le găsesc le vând cu mii de euro. Foto:Captură Stirile KANAL D

„Avem pe raza comunei o pădure în zona Rudari-Raşca, unde proprietar este celebrul grup IKEA, care a cumpărat acum câţiva ani terenurile pe care le-a deţinut Universitatea americană Harvard. Cam din toamna trecută, au început să vină maşini în avalanşă la noi, am numărat chiar şi 60 într-o zi, pentru trufele negre, dar mai ales cele albe, care sunt mai valoroase în gastronomie.

Pădurarul care răspunde de zonă, angajat al Ocolului Silvic Gugeşti, a tot încercat să-i alunge, pentru că vorbim de o proprietate privată, dar nu a avut prea mare succes. Cei de la IKEA habar nu au ce valoare au în proprietate şi pare că nu-i interesează prea tare, dar oamenii ăştia care caută trufe pleacă cu saci plini din pădure”, a declarat pentru Gică Grosu, primarul comunei Gura Caliţei, citat de adevarul.ro.

Primarul din Gura Caliţei a mai precizat că aceşti oameni se cazează fie la localnici, fie la un motel aflat în apropiere, „pepiniera” de trufe fiind pentru ei o adevărată mină de bani. Problema este că aceşti căutători de trufe sunt consideraţi un fel de braconieri, pentru că, în căutarea valoroaselor ciuperci, acţionează haotic şi distrug prin săpăturile pe care le fac habitatul natural, lucru ce duce la dispariţia trufelor care în mod normal pot rezista în păduri zeci de ani. Din acest motiv, în Parlament există un proiect de lege care vizează ca recoltarea trufelor să se facă cu autorizaţie şi doar cu ajutorul câinilor dresaţi special.

Căutătorii de trufe vin frecvent cu mașinile, atât ziua, cât și în toiul nopții, conform spuselor localnicilor din zona Rudari-Raşca Pentru a le găsi, sunt ajutați de câini special antrenaţi. Sapă apoi la rădăcina copacilor, cu o unealtă asemenea unei macete.

Satul a fost invadat de căutători. Primii căutători ai diamantelor negre au apărut în primăvara anului trecut, iar localicii din Rudari-Rașca spun ca de atunci le invadează satul din ce în ce mai des.

Un kilogram de trufe costă chiar și 3000 de euro

Foto:Captură Stirile KANAL D

Trufele albe sau negre sunt considerate condimente exclusiviste în bucătăriile occidentale. Se folosesc în cantități infime, doar cât să dea gust celor mai rafinate preparate și au început să câștige tot mai mult teren. Un kilogram din cele albe ajunge să coste chiar 3.000 de euro.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.