Local

Noul director al SGA Vrancea a susținut miercuri 15 ianuarie 2020 prima conferință de presă

Ziarul de Vrancea
15 ian 2020 2964 vizualizări

Scopul primei conferințe de presă organizată de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea în anul 2020,  a fost conform organizatorilor, pe de o parte, de a anunța modificările intervenite în conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea, iar pe de altă parte, de a prezenta principalele obiective de activitate propuse pentru acest an.

În privința modificărilor intervenite în conducerea Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea s-a precuzat că, începând cu data de 09 ianuarie 2020 doamna ing. Dorina Vraciu a fost numită în funcția de director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea, până la această dată ocupând funcția de Șef Birou Exploatare și având o activitate în această instituție în funcții de conducere și de execuție de peste 20 de ani, specialitatea studiilor fiind de inginer în construcții hidrotehnice.

Începând cu aceeași dată domnul ing. Cătălin Popescu ocupă funcția de Șef Birou Exploatare și îndeplinește o parte din atribuțiile funcției de inginer șef al Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea pe perioada suspendării raporturilor de muncă ale domnului ing. Cornel Anghel.

În ceea ce privește activitatea Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea, este de precizat că acest domeniu este complex și necesită un efort susținut de gestionare din partea personalului tehnic și a colaboratorilor, chiar dacă uneori activitatea noastră nu este atât de vizibilă în spațiul public.

În acest sens, trebuie  avut în vedere faptul din atribuțiile SGA  Vrancea fac parte atât activitatea de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, cât și activitatea de apărare împotriva inundațiilor prin lucrări de gospodărire a apelor, monitorizarea calitativă și cantitativă a resurselor de apă de suprafață și subterană, activitatea de control prin inspecția bazinală de apă, administrarea, exploatarea și întreținerea infrastructurii sistemului național de veghe hidrologică și hidrogeologică.

Obiectivele propuse de Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea pentru anul 2020 se circumscriu rețelei hidrografice aflată în administrarea instituției noastre care măsoară 1844 km de cursuri de apă codificate din care 1756 km în județul Vrancea, 78 km în județul Buzău și 10 km în județul Galați, precum și 71 de lucrări hidrotehnice, activitatea fiind desfășurată în afara personalului de la sediul central din Focșani, prin 5 formații de lucru care acoperă teritorial întreaga arie aflată în administrarea noastră.

În ceea ce privește activitatea de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, respectiv emiterea avizelor și autorizațiilor de gospodărire a apelor, elementul de noutate pentru anul 2020 este modificarea legislației privind aprobarea procedurilor și competențelor de emitere a avizelor și autorizațiilor de gospodărire a apelor, precum și a normativelor de conținut al documentației tehnice supuse avizării (Ordinele Ministerului Apelor și Pădurilor nr. 828 din 2019 și nr. 891 din 2019), sens în care ne propunem o mai bună relaționare cu beneficiarii actelor de reglementare din perspectiva facilitării accesului la informațiile necesare obținerii avizelor și autorizațiilor solicitate. Vom actualiza site-ul instituției cu aceste informații, vom pune la dispoziția publicului interesat formularele prevăzute de lege, precum și orice alte informații care facilitează comunicarea cu instituția.

Referitor la activitatea de apărare împotriva inundațiilor prin lucrări de gospodărire a apelor, este important de reținut că prin Programul de Gospodărire a Apelor pentru anul 2020 au fost propuse lucrări de reprofilare și regularizare a albiilor pe o parte din cursurile de apă aflată în administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea, lucrări necesare în vederea prevenirii riscului de inundații, cum ar fi:

Acestea sunt doar câteva din lucrările propuse pentru anul 2020, intenția conducerii SGA Vrancea fiind conform celor afirmate în conferința de presă de miercuri 15 ianuarie 2020, de a propune și promova cât mai multe lucrări de investiții necesar a fi realizate în punctele critice apărute pe cursurile de apă, datorită creșterii de nivel și debite în ultimii ani. S-a  amintit necesitatea promovării lucrărilor de investiție ”Amenajare râu Milcov pe sector aval Golești confluență cu râu Putna” cu studiu de fezabilitate aprobat în anul 2011, ”Amenajare pârâu Dălhăuți la Cîrligele” cu studiu de fezabilitate aprobat,  ”Amenajare râu Râmna la Gura Caliței”, unde există numeroase sesizări din partea cetățenilor și a autorităților publice. ”Precizăm că pentru lucrarea de pe râul Milcov parlamentarii vrânceni au solicitat anual alocarea de fonduri prin amendamente la legea bugetului de stat, iar anul acesta avem promisiuni din partea domnului ministru al Dezvoltării Regionale, domnul Ion Ștefan, că vom fi sprijiniți în obținerea fondurilor necesare promovării acestei lucrări de investiții.” a menționat  Dorina Vraciu directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea.

”În calitate de șef al Grupului de Suport Tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, precum și în coordonarea activității de întocmire și verificare a planurilor locale de apărare împotriva inundațiilor, ne-am propus instruirea și verificarea a cât mai multor Unități Administrativ-Teritoriale privind întocmirea rapoartelor operative în situații cu fenomene deosebite și respectarea prevederilor legale privind stocul de apărare.

Nu în ultimul rând, pentru anul 2020, ne dorim o bună colaborare cu toate părțile implicate în mecanismul complex al gopsodăririi apelor, de la instituții și autorități publice partenere, până la persoanele fizice și juridice beneficiare ale serviciilor de gospădărire apelor, precum și cu societatea civilă și reprezentanții mass-media.” a mai completat  Dorina Vraciu directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea. în conferința de presă susținută miercuri 15 ianaurie 2020.

În cadrul întâlnirii cu presa locală conducerea SGA Vrancea a mai făcut public faptul că  instituția se confruntă și cu deficit de personal tehnic de specialitate. Conducerea instituției speră să i se permită scoaterea la concurs a acestor posturi. În acest moment, SGA Vrancea are 6 posturi deficitare: 5 de inginer și unul de șofer profesionist. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.