Local

Noua strategie de dezvoltare a Focșaniului, de aproape 4,5 ori mai scumpă decât cea plătită în mandatul lui Bacinschi

Ionel Sclavone
4 mar 2019 1865 vizualizări

Primăria Focșani intenționează să cheltuiască aproximativ 156.000 de euro (741.370 de lei) pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Focșani pentru perioada 2021 – 2027. Suma este de aproape 4,5 ori mai mare decât cea pe care a plătit-o municipalitatea în mandatul lui Decebal Bacinschi, pentru elaborarea strategiei de dezvoltare aferentă perioadei 2014 – 2020. Chiar dacă este vorba de finanțare din fonduri europene, suma angajată de municipalitate, atât de mare față de cea plătită de Decebal Bacinschi în mandatul trecut, pentru strategia de dezvoltare a municipiului Focșani aferentă perioadei 2014 - 2020, stârnește justificate nedumeriri  

Primăria Focșani a inițiat procedura pentru achiziționarea serviciilor de consultanță necesare elaborării strategiei de dezvoltare locală a Municipiului Focşani pentru perioada 2021-2027 și pentru instruirea ȋn domeniul managementului strategic a funcționarilor. Valoarea totală a serviciilor a fost estimată la 623.000 de lei plus TVA (741.370 lei cu TVA inclus). Din total, 600.000 de lei a fost repartizată serviciilor propriu-zise de elaborare a strategiei și diferența de 23.000 de lei instruirii a 20 de funcționari în management strategic.

Finanțarea urmează să fie asigurată printr-un proiect european intitulat „Viziune şi performanţă prin implementarea unor instrumente de planificare strategică, sisteme de managementul calităţii/performanţei şi a unor sisteme informatice inovative la nivelul Municipiului Focşani”. Chiar dacă este vorba de bani europeni, suma angajată de Municipalitate este mult mai mare decât cea plătită de Decebal Bacinschi, în mandatul trecut, pentru strategia de dezvoltare a municipiului Focșani aferentă perioadei 2014 - 2020.  

Contractul se va întinde pe o perioadă de 10 luni, din care opt vor fi alocate întocmirii documentului strategic iar celelalte două pentru instruirea funcționarilor.

Cei interesați pot depune oferte pentru această procedură până pe 1 aprilie a.c., urmând ca evaluarea acestora să se finalizeze câteva luni mai târziu.

Conform prezentării din documentația de achiziție, strategia de dezvoltare ar fi un instrument de planificare a politicilor publice la nivel local:

„Strategia de dezvoltare a municipiului va fi un document ce vizează orientarea comunității pe termen lung (pentru o perioadă de cel puțin 7 ani) către competitivitate și valoare adăugată. Obiectivele strategiei vor fi în concordanță cu prioritățile de dezvoltare județeană și regional. Rolul strateigiei va fi acela de a asigura un management mai bun în planificarea proiectelor și de a evita irosirea resurselor alocate acestora (în special financiare). (…) Ea va oferi viziunea pentru dezvoltarea durabilă a municipiului și drumul necesar pe care comunitatea trebuie să-l parcurgă pentru atingerea acesteia“.

Strategiile de dezvoltare zac prin dulapuri

Experiențele din trecut au arătat că, cel puțin la nivelul municipiului Focșani, strategiile de dezvoltare nu sunt nici pe departe instrumente de lucru. Deși sunt plătite cu bani grei din bugetul local, acestea ajung în fundul dulapurilor din Primărie și nu sunt consultate de nimeni.

Multe din informațiile pe care le conțin nu au corespondent în realitate iar parte din investițiile și proiectele propuse sunt fanteziste și nu au legătură cu specificul zonei ori cu posibilitățile și resursele financiare de care dispune comunitatea locală. Nici măcar politicienii nu le studiază când își întocmesc programele electorale cu care se prezintă în fața alegătorilor în campaniile de alegeri desi s-ar putea inspira din paginile lor.

Strategiile de dezvoltare sunt pomenite cu titlu informativ doar în cererile de finanțare pentru atragerea fondurilor comunitare.

În acest context, am solicitat Primăriei un punct de vedere referitor la felul în care a fost utilizată strategia de dezvoltare a municipiului Focșani, aferentă perioadei 2014-2020, ca „instrument relevant de planificare a inițiativelor de politici publice la nivel local“. Am dorit să aflăm câte dintre direcțiile de acțiune identificate prin strategia 2014-2020 s-au materializat  în proiecte finanțate de la bugetul local, bugetul de stat, din fonduri europene sau din alte surse. De asemenea, am solicitat o listă cu investițiile implementate la nivelul municipiului Focșani, în baza acestui document.

Nu am primit răspuns desi ne-am fi așteptat ca acesta să soseaască cu promptitudine, dat fiind că nu trece zi fără ca primarul și colaboratorii săi să nu pomenească despre proiectele și investițiile pe care le implementează pe raza municipiului.

Scandalul strategiilor de dezvoltare

La un preț estimat de aproximativ 741.000 de lei, strategia de dezvoltare ce urmează a fi achiziționată de Primăria Focșani este cel mai scump document de acest fel din câte au fost întocmite până acum la nivelul municipiului. Vechea strategie, pentru perioada 2014-2020, a fost întocmită de o firmă apropiată de fostul consilier local Cătălin Vrabie, Intelligent Software Group SRL, în urma unui contract atribuit de Primărie prin încredințare directă.

Firma este condusă de Carmen Covaci, fosta șefă de cabinet a lui Cătălin Vrabie, în prezent notar, din vremea în care a activat ca secretar de stat la Ministerul Administrației și Internelor. Patroana firmei, Carmen Covaci, este și sora nașei de cununie a surorii lui Vrabie.

Pentru strategia de dezvoltare Primăria, condusă la vremea respectivă de Decebal Bacinschi, celor de la Intelligent Software Group SRL suma de 130.000 de lei plus TVA. La lectura consilierilor locali, strategia fostei sale șefe de cabinet a lui Cătălin Vrabie s-a dovedit un document plin de erori și inexactități. Cel mai grăitor exemplu a fost prezentarea fostei fabrici de mobilă a MOPAF, aflată în ruină, care era descrisă drept una dintre cele mai competitive din Focșani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.