Local

Noua ”criză a deșeurilor” poate duce la scumpiri și rezilieri de contracte

Mihai Boicu
31 aug 2017 2196 vizualizări
Problemele au început după închiderea rampei de la Haret
Problemele au început după închiderea rampei de la Haret

Primăriile au început deja să îi avertizeze pe locuitori că se poate ajunge la scumpirea taxei de salubritate sau chiar la rezilierea contractelor dacă nu se găsesc soluții pentru depozitarea gunoaielor u reprezentanții rampei de la Brăila au anunțat că nu mai pot primi deșeurile din Vrancea

Consiliul Județean Vrancea a solicitat primăriilor din Vrancea să reducă cantitățile deșeuri colectate de pe teritoriul localităților de Vrancea, pentru a fi depozitate în continuare la rampa de la Muchea, Brăila, pentru o perioadă scurtă de timp. Agenția de Protecție a Mediului Brăila și reprezentanții rampei de la Muchea au notificat CJ că s-au depășit cantitățile de gunoi estimate a fi colectate din Vrancea cu mai mult cu 50% și că trebuie să găsească o altă soluție pentru depozitarea deșeurilor. Se pare că primarii și cetățenii județului vor plăti nefinalizarea la timp a proiectului Vrancea Curată și a rampei de la Haret, pentru că administrațiile locale sunt nevoite să găsească soluții în condițiile în care nu mai sunt rampe de deșeuri disponibile în județele învecinate. Reprezentanții Primăriei Bolotești au atras atenția că se poate ajunge la o scumpire a taxei de salubritate până la finalizarea rampei de la Haret, dacă nu se va  reduce cantitatea de gunoi strânsă de din comună. ”În aceste condiții, rugăm insistent cetățenii comunei noastre să dea dovadă de înțelegere și să reducă considerabil cantitatea de gunoi ce va fi preluată de operatorul ce prestează serviciul de transport. Prima variantă de reducere ar fi selectarea gunoiului, ce se poate recicla să fie păstrat sau depozitat pentru valorificarea ulterioară, gunoaiele vegetale sau cele rezultate din curățeniile efectuate în gospodării pot fi incendiate sub atenta supraveghere și pe timp favorabil, fără vânt, pentru a reduce la minim pericolul de incendiu. În caz contrar, din lipsa fondurilor la nivelul Primăriei Bolotești, se va căuta o soluție legală, iar cea mai probabilă va fi scumpirea taxei de gunoi cu caracter temporar, până la finalizarea proiectului derulat de Consiliul Județean Vrancea, Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor, proiect ce trebuia să fie funcțional încă din 2016”, au anunțat reprezentanții autorităților locale pe pagina de facebook a Primăriei Bolotești. Lipsa soluțiilor de depozitare pune într-o situație dificilă aproape toate localitățile din județ, care nu prea mai au soluții pentru asigurarea salubrității.

 

Localități fără serviciu de salubritate

 

Primarul comunei Vizantea – Livezi, Dragoș Ciobotaru spune că peste o lună se va rezilia contractul cu firma de salubritate, dacă nu se va găsi o altă variantă de depozitare a deșeurilor. ”Situația este mult mai gravă decât pare la prima vedere. La Vizantea – Livezi am organizat lucrurile în așa fel încât să fie mulțumiți și cetățenii și să putem face față și noi în ceea ce privește ridicarea gunoiului și plata acestor servicii către operator. Sunt stabilite taxe către cetățeni și e negociat contractul cu operatorul pe anul în curs astfel încât să menținem localitatea curată. Refuzul celor de la Brăila de a mai primi gunoiul din județul Vrance va crea, pe de o parte, haos în toate localitățile din cauza neridicării gunoiului, dar și nemulțumiri foarte mare în rândul cetățenilor, pentru că taxa anuală a fost achitată, iar noi nu mai putem presta serviciul. Sper ca problema să se remedieze, să fie găsite soluții pentru ca nu putem în anul 2017 sa stăm cu gunoiul la poarta, pe pârâuri, pe șanțuri sau prin păduri”, a spus primarul Dragoș Ciobotaru. În ceea ce privește reducerea cantităților de gunoi, primarul din Vizantea – Livezi spune că a trimis un angajat al primăriei să însoțească mașina de salubritate pentru a se ridica doar gunoiul menajer și să le explice locuitorilor care este situația. Proiectul ”Vrancea Curată” ar trebuie să rezolve problema deșeurilor din Vrancea, dar nu este finalizat nici la ora actuală. Rampa de la Haret a fost închisă de Garda de Mediu în octombrie 2015, iar de atunci deșeurile din județ au fost transportate la rampa de la Tecuci, care s-a închis și la Muchea, Brăila. (Mihai BOICU)

Citiți și:În loc să explice ce se întâmplă cu deșeurile, CJ acuză ”inducerea în eroare” a opiniei publice

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.