Local

Noi vești despre problemele reale ale canalului Siret-Bărăgan, inclusiv pe sectorul care străbate județul Vrancea

Florin Marian Dîrdală
2 feb 2021 5571 vizualizări
Foto:adevarul.ro
Foto:adevarul.ro

S-a mai scurs o perioadă de când guvernanții au analizat și au reanalizat posibilitatea ca lucrările la celebrul Canal Siret-Bărăgan să fie repornite și în aceste zile am primit o veste despre cât de fermă a fost intenția lor.

Pentru un român serios, care citește materialul publicat recent, conform linkului alăturat, comportamentul celor de la Palatul Victoria ar prinde, cu greu o notă de trecere, cum se zice la școală, adică un 5 cu minus. Probabil că dânșii vor invoca greutățile actuale, criza existentă și multe alte probleme cu care România se confruntă în această perioadă, dar de 31 de ani țara noastră nu a avut un moment deplin de belșug și fericire ca să putem să construim toate cele trebuitoare bunului mers al vieții noastre. Pentru că și acest canal ne poate ajuta să trăim mai bine, nu prin plimbările pe care, cică, le puteam face cu vaporașul de-a lungul lui, ci prin irigațiile de care, în viitorul apropiat, va depinde întreg Bărăganul nostru, despre care se vorbește, pe la diferite autorități, ba că se deșertifică, ba că nu mai produce ca pe vremuri. 

Revenind la partea canalului care aparține din punct de vedere teritorial județului Vrancea, s-a mai spus - și probabil că se știe de multă vreme - o problemă ar fi, din cauza legilor de retrocedare funciară, făgașul pe care acesta ar trebui să fie amplasat. Adică terenul sau, dacă vreți, fundațiile. Ca o paranteză, un exemplu ar fi construirea unei case și milioane de români, printre care și zeci de mii de vrânceni, care au făcut acest lucru după 1990, știu că, pentru a edifica o locuință, este necesar ca terenul pe care dorești să o amplasezi trebuie, în primul rând, să-ți aparțină și să nu fie afectat de datorii sau de vreun litigiu. Altfel nu poți să bați un cui. Cel puțin nu legal.   

Acest lucru este valabil și în cazul investiției denumite în actele birocratice „Proiectul de irigații Canalul Siret-Bărăgan” cu detaliile următoare:

„Datorită complexității lucrărilor la obiectivul de investiții Canal Magistral Siret - Bărăgan, încă de la început a fost concepută realizarea acestuia în două etape după cum urmează:

  •  Etapa I - planificată pentru un tronson de aprox. 50 Km, până la limita sudică a județului Vrancea. Pentru această etapă studiile necesare și lucrările de proiectare au fost realizate parțial până în anul 1990. A fost executat și recepționat un tronson de aproximativ 5,7 km, în prezent execuția fiind sistată.

  •  Etapa II - planificată pentru tronsonul situat pe teritoriul județelor Brăila, Buzău, respectiv Ialomița totalizând aproximativ 140 Km, până la confluența cu lacul de acumulare Dridu. Pe acest tronson nu au fost efectuate studii și lucrări de proiectare, realizându-se doar un S.T.E. (studiu tehnico economic) inclusiv trasarea pe planul de situație a viitorului traseu al canalului magistral.

În prezent, este aprobată nota conceptuală cu privire la reluarea procesului investițional pe tronsonul Km 0+000 – 14+570, respectiv de la acumularea Călimănești, unde se găsește priza de apă, până la confluența cu râul Șușița. Acest tronson cuprinde două zone kilometrice distincte și anume:

 a) de la Km 0+000 până la km 5+710, tronson unde lucrările sunt finalizate, actualmente fiind necesare lucrări de completare și reabilitare;

b) de la Km 5+710 până la km 14+570, unde este necesară continuarea lucrărilor sistate precum și realizarea unor lucrări noi de construcții – montaj.

 În ceea ce privește situația juridică a terenurilor pe care sunt amplasate lucrările, acestea au fost preluate de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare de la Ministerul Apelor și Pădurilor prin Administrația Națională „Apele Române” potrivit prevederilor OUG nr. 4/2019, actualmente fiind în curs de realizare operațiunile legale privind înregistrarea sistematică a terenurilor și înscrierea lor în carte funciară potrivit prevederilor Legii cadastrului și publicității imobiliare nr. 7/1996.

De asemenea, vă aducem la cunoștință că problemele, legate de situația juridică a unor terenuri care au fost supuse prevederilor Legilor Speciale ale Fondului Funciar, au fost luate în analiză.

Pe măsură ce la realizarea lucrărilor de cadastru și înscriere în evidențele de Carte Funciară a terenului aferent respectivului canal ne confruntăm cu astfel de  situații , se are în vedere utilizarea tuturor procedeelor legale de care Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare dispune în prezent.”

Citiți întreg articolul publicat pe site-ul cursdeguvernare.ro despre canalul Siret- Bărăgan accesând titlul alăturat:O stafie plutește peste Câmpia Ronână: Canalul de irigații Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de cinci ori mai mari decât alocările pentru irigații

Florin Marian Dîrdală, cercetător la Serviciul Județean Vrancea al Arhivelor Naționale

Florin Marian Dîrdală este colaborator al Ziarului de Vrancea

Citiți și:Foto | Comemorarea Zilei Internaționale a Holocaustului în Vrancea anului 2021;

FOTO | Focșani și 162 de ani de la Unirea Principatelor ;

Foto | Concluzii despre cum s-a aplicat în Vrancea și la Focșani legea nr. 10/2001 de restituire a caselor naționalizate;

Foto | Vă e dor de zăpezile din 2012, în Vrancea?;

Foto | Primul act liber din Vrancea;

Foto | Prin Vrancea veche II 

Foto | Pe urmele arhivei I.F.E.T Vrancea;

Foto | Prin câmpia veche a județului Vrancea ;

FOTO | Prin Ținutul Vrancei din alte vremuri;

FOTO | Prin podgoriile Vrancei de altădată (II): Cârligele și Jariștea ;

Foto | Prin podgoriile Vrancei de altădată: Popești, Urechești și Cotești;

Foto | O drumeţie în Vrancea, pe Râmna în sus;

Foto | Pelerin prin Slam Râmnic, adică prin sudul Vrancei;

Foto | La pas, într-o călătorie imaginară prin trecutul județului Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.