Noi reguli la etichetarea sucurilor de fructe, a mierii, gemurilor și a laptelui. Vrâncenii vor ști exact ce consumă
Mai multe produse alimentare, precum sucurile de fructe, gemurile, mierea de albine și laptele vor fi etichetate după noi reguli. Măsura este de natură să ofere consumatorilor informații detaliate despre compoziție, proveniență și calitate.
O directive europeană impune statelor membre să revizuiască și să consolideze standardele de comercializare în cazul mierii de albine, a sucurilor de fructe, a gemurilor și a laptelui condensat. Actul respectiv este obligatoriu de implementat și pentru autoritățile române. Astfel, cumpărătorii vor putea afla informații mai detaliate despre compoziția acestor produse, despre proveniență și despre calitate.
Scopul noilor reglementări este de a actualize normele în funcție de evoluția pieței, de așteptările consumatorilor și de obiectivele de sustenabilitate ale strategiei „De la fermă la consumator”.
Potrivit noilor reglementări, în cazul mierii de albine, producătorul este obligat să indice pe ethcită o serie de informații detaliate. În primul rând, trebuie înscrisă originea clară în cazul amestecurilor de miere din compoziție – acolo – unde este cazul. Nu vor mai fi permise menținuni vagi, generice, precum „proveniență UE” sau „non-UE”. Astfel, consumatorii vor ști exact din ce țară provine mierea pe care o cumpără.
De asemenea, directiva impune introducerea unor metode de analiză care să ofere mai multe informații legate originea mierii din amestecuri. Statele membre pot decide că, pentru mierea introdusă pe piață pe teritoriul lor, este permisă doar indicarea procentului celor mai mari patru cote, în cazul în care aceste țări reprezintă mai mult de 50% din amestec.
În cazul sucurilor de fructe, reglementările introduce trei categorii, „sucul de fructe cu conținut redus de zahăr”, „sucul de fructe cu conținut redus de zahăr din concentrat” și „sucul concentrat de fructe cu conținut redus de zahăr”. Etichetarea de acest fel are drept scop să ofere informații consumatorilor care, în număr tot mai mare, solicită produse cu conținut redus de zahăr.
Pe etichete, conform noilor standarde va fi introdusă mențiunea „sucurile de fructe conțin numai zaharuri prezente în mod natural”. În acest fel se dorește o informare mai clară a consumatorilor deoarece mulți nu cunosc diferența dintre sucurile de fructe care, prin definiție, nu pot conține adaos de zaharuri și nectarurile de fructe.
Pentru gemuri, directiva impune creșterea conținutului minim de fructe de la 350 la 450 de grame per kilogram. Până în prezent acest nivel de calitate era rezervat numai pentru gemurile de calitate superioară. Noile reglementări vor duce la îmbunătățirea calității acestor produse, dar și la o reducere a conținutului de zahăr adăugat. De asemenea, se prevede posibilitatea autorizării utilizării termenului „marmeladă”, sinonim pentru „gem”.
La etichetarea laptelui, directiva impune eliminarea distincției dintre laptele „evaporat” și cel „condensat”. Se urmărește ca, astfel, să se simplifice etichetarea și să se faciliteze comerțul cu lapte între statele membre UE. Directiva prevede autorizarea laptelui deshidratat cu un conținut redus de lactoză, ceea ce va oferi consumatorilor cu intoleranță o opțiune mai largă de produse lactate.