Local

Noi reglementări pentru piața imobiliară din Vrancea. Dezvoltatorii înregistrați ca PFA vor putea vinde locuințe în rate

Ionel Sclavone
26 mai 2023 1286 vizualizări

Dezvoltatorii imobiliari din Vrancea, persoane fizice, care se înregistrează ca PFA vor putea să vândă locuințele pe care le construiesc în rate, percepute direct de la cumpărători. Este vorba despre mecanismul care permite achiziția de apartamente sau case cu plata în rate direct la dezvoltatori. Mai mult, conform reglementării, acești dezvoltatori, persoane fizice vor fi supravegheați mai atent de Protecția Consumatorului.

În ultimii ani, pe piața imobiliară au apărut din ce în ce mai mulți dezvoltatori imobiliari persoane fizice. Aceștia construiesc, în nume propriu, blocuri de apartamente sau case pe care mai apoi le vând pentru profit. Conform unor reglementări care vor intra în vigoare zilele acestea, dezvoltatorii imobiliari persoane fizice vor putea acorda credite cumpărătorilor, cu condiția să se autorizeze ca PFA.

În acest sens, a fost actualizată definiția dezvoltatorului imobiliar, care va acoperi inclusiv PFA-urile ce oprează pe piața construcțiilor și vânzărilor de locuințe. Conform noii definiții, „persoana juridică sau persoana fizică autorizată potrivit legii care efectuează toate operaţiunile imobiliare în vederea construirii, finalizării şi predării către beneficiari a unor locuinţe, precum şi coordonarea surselor de finanţare necesare realizării acestor operaţiuni”.

Cu alte cuvinte, dezvoltatorii imobiliari care operează ca PFA vor fi incluși și în categoria creditorilor nonfinanciari.

Pe de altă parte, dezvoltatorii imobiliari care operează ca PFA, dar și ca persoane juridice vor trebuie să se înscrie într-un registru special ținut de Protecția Consumatorilor. În prezent, acest document acoperă numai intermediarii de credite. Includerea dezvoltatorilor imobiliari în acest catalog va asigura „o acoperire mai bună în ceea ce priveşte supravegherea pieţei pe acest segment al prestatorilor de servicii”.

„Toţi intermediarii de credite şi/sau dezvoltatorii imobiliari care au solicitat înregistrarea şi îndeplinesc condiţiile prevăzute, fie că au fost înfiinţaţi ca persoane fizice autorizate fie ca persoane juridice, sunt introduşi într-un registru ţinut de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. Registrul intermediarilor de credite şi al dezvoltatorilor imobiliari este actualizat periodic şi este disponibil publicului online, pe site-ul www.anpc.ro”, prevăd noile reglementări.

Cum impozitează ANAF tranzacțiile imobiliare

Pe de altă parte, construirea și vânzarea de locuințe (case și/sau blocuri de apartamente) pentru profit este privită de ANAF ca activitate independentă pentru care persoanele fizice trebuie să se autorizeze ca PFA. Pentru această activitate trebuie plătite impozite conform reglementărilor care vizează tranzacțiile comerciale.

Măsura se aplică și în cazul în care dezvoltatorii sunt persoane fizice. Ei trebuie să se autorizeze, să depună periodic declarația unică, să achite impozit pe venit și, în funcție de veniturile obținute, contribuții sociale pentru pensii (CAS) și sănătate (CASS) sau chiar TVA, conform Codului fiscal.

Mulți dezvoltatori care operează ca persoane fizice tratează aceste tranzacții ca pe simple transferuri de proprietate pentru care se plătesc impozite și taxe mai mici, în cotă de 1% sau 3%, în funcție de perioada care a trecut din momentul în care au devenit proprietari.

Din punctul de vedere al agenților fiscali, cei care operează așa sunt în eroare, iar dacă sunt descoperiți  ANAF va dispune recalificarea tranzacțiilor și impunerea unor taxe și impozite suplimentare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.