Local

Noi prevederi în domeniul energiei: Vrâncenii care-și schimbă furnizorul trebuie să prezinte și indexul autocitit

Ionel Sclavone
27 feb 2021 3007 vizualizări

Vrâncenii care intenționează să-și schimbe furnizorul de energie electrică vor trebui să transmită, odată cu solicitarea de înlocuire a acestuia, și indexul autocitit cu consumul de energie la zi. Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin pus în dezbatere publică de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

ANRE intenționează să modifice și să completeze Regulamentul de furnizare a energiei electrice la clienții finali (Ordinul 235/2019), iar prin acest proiect stabilește că „în cazul schimbării furnizorului, clientul casnic și clientul noncasnic mic comunică furnizorului indexul autocitit la data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului”.

Indexul autocitit de client va fi luat în considerare de către operatorul de rețea la stabilirea consumului de curent electric la schimbarea furnizorului. Transmițând acest index, clientul nu va mai fi încărcat cu eventuale consumuri estimate, la ultima factură pe care o va primi de la vechiul furnizor.

În cazul în care, la schimbarea furnizorului, clientul nu transmite indexul, operatorul de rețea va fi obligat să citească consumul în perioada cuprinsă între data transmiterii notificării şi cea a schimbării efective a furnizorului. Această obligativitate nu împiedică, însă, vechiul furnizor să emită, între timp, o ultimă factură cu consum estimat care va trebui plătită până la reglarea situației.

„S-a precizat clar că în cazul schimbării furnizorului, clientul casnic și clientul noncasnic mic comunică furnizorului indexul autocitit la data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului; furnizorul are obligaţia de a prelua şi de a transmite OR (operatorul de distribuție – n.red.) indexul autocitit de clientul final, odată cu comunicarea la OR a datelor referitoare la contractul de furnizare. Indexul autocitit se ia în considerare de către OR la stabilirea consumului de energie electrică în procesul de schimbare a furnizorului”, se arată în nota de prezentare a proiectului de ordin.

În cazul în care clientul final nu transmite indexul autocitit, OR are obligaţia citirii indexului echipamentului de măsurare în perioada cuprinsă între data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului şi data schimbării efective a furnizorului”.

Modificările propuse de ANRE

Modificările pe care ANRE le propune, legat de acest subiect, la Ordinul 235/2019, sunt:

„La articolul 44 după alineatul (4) se introduc trei noi alineate, alineatele (5), (6) şi (7) cu următorul cuprins:

(5) În cazul schimbării furnizorului, clientul casnic și clientul noncasnic mic comunică furnizorului indexul autocitit la data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului; furnizorul are obligaţia de a prelua şi de a transmite OR indexul autocitit de clientul final, odată cu comunicarea la OR a datelor referitoare la contractul de furnizare.

(6) Indexul autocitit prevăzut la alin. (5) se ia în considerare de către OR la stabilirea consumului de energie electrică în procesul de schimbare a furnizorului.

(7) În cazul în care clientul final nu transmite conform prevederilor alin. (5) indexul autocitit, OR are obligaţia citirii indexului echipamentului de măsurare în perioada cuprinsă între data transmiterii notificării de schimbare a furnizorului şi data schimbării efective a furnizorului.”

Ce mai prevede ordinul ANRE

Proiectul de ordin mai prevede obligativitatea ca furnizorii de energie să publice ofertele tip pentru clienții casnici și în comparatorul de oferte de pe portalul ANRE, iar nu doar pe pagina proprie de internet sau la punctul unic de contact.

De asemenea, se mai propune și modificarea structurii ofertei tip. Aceasta va trebui să conțină nu doar datele de contact ale furnizorului, prețul energiei furnizate, modalitatea de acceptare a ofertei, acte necesare încheierii contractului etc. ci și dată-limită de încheiere a contractului. Oferta va trebui să mai conțină și perioada de valabilitate precum și elementele care intră în componența prețului. Asta pentru ca cei interesați să poată face comparație între ofertele de pe piață fără să fie induși în eroare de anumite date care nu apar.

Altfel spus, în fiecare ofertă-tip a furnizorilor va trebui să se regăsească, prețul energiei defalcat pe componente, (tariful pentru transport, tariful de sistem, tariful de distribuţie, taxe şi contribuţii diverse).

Modificările au fost propuse în contextul în care, de la 1 ianuarie 2021, prețul energiei electice nu mai este reglementat, iar termenul inițial până la care consumatorii își pot selecta furnizorul a fost amânat pentru finalul lunii iunie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.