Local

În atenția vrâncenilor: Noi facilități prevăzute de lege pentru cei care îngrijesc persoane bolnave de cancer

Ionel Sclavone
7 feb 2022 5016 vizualizări

Vrâncenii care au în îngrijire persoane bolnave de cancer, fie că este vorba de rude sau simple cunoștințe vor beneficia de o serie de facilități. Acestea vor fi acordate celor care îi însoțesc pe bolnavii de cancer la tratament sau la intervențiile chirurgicale.

Persoanele care au în îngrijire pacienți bolnavi de cancer vor avea dreptul al un concediu medical plătit de până la 45 de zile calendaristice pe an. Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice cel care îl însoțește la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Este nevoie, pentru a căpăta calitatea de însoțitor, de acordul pacientului

 Totuși, condiția impusă este ca solicitanții să fi lucrat cel puțin șase luni din ultimele 12, în care au formulat solicitarea. Cu alte cuvinte, pentru a beneficia de acest tip de concediu, solicitanții trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minim șase luni în ultimul an.

Indemnizația brută aferentă concediului va fi de 85% din media veniturilor brute lunare din cele șase luni din care se constituie stagiul de cotizare. Suma va fi suportată de către stat.

Concediul medical plătit pentru îngrijirea pacienților adulți cu afecțiuni oncologice va fi introdus în Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005, alături de alte concedii la care au dreptul salariații în prezent.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (...) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, se arată în actul normativ.

Certificatul de concediu medical va fi eliberat, în acest caz, de medicul specialist sau de către casa teritorială de asigurări de sănătate. Acesta va fi transmis salariatului și angajatorului fie în format tipărit, fie în format electronic.

Pe lângă concediul medical plătit, îngrijitorul, dar și pacientul bolnav de cancer de care se ocupă vor mai avea dreptul la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică și la o ședință de evaluare psihologică pe an. Costurile cu aceste ședințe vor fi decontate tot din fondurile statului.

De menționat că această facilitate cu serviciile psihologice se va aplica după un an de la apariția legii în Monitorul Oficial.

Cum motivează autorii legii necesitatea adoptării

Inițiatorii actului normativ au motivat introducerea acestor reglementări prin faptul că, în viitor, cancerul va deveni principala cauză de deces în Uniunea European. Iar în acest context, este nevoie de acordarea unor facilități pentru îngrijitori.

„Activitățile de îngrijire implică adesea sacrificii, inclusiv dificultăți în reconcilierea activităților profesionale cu cele de îngrijire, pierderea venitului actual ca urmare a reducerii programului de lucru și impactul pe termen lung asupra veniturilor îngrijitorilor la bătrânețe. Acest lucru perpetuează și inegalitățile dintre sexe. În plus, responsabilitățile îngrijitorilor le pot afecta, de asemenea, bunăstarea fizică și, în special, sănătatea mintală. (...) În acest sens, în acord cu planul european, în scopul asigurării unei vieți mai bune pentru pacienții bolnavi de cancer, propunerea legislativă extinde riscurile asigurate, astfel încât orice asigurat în condițiile ordonanței de urgență să obțină drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer, în mod similar cazului în care îngrijește un copil bolnav”, au mai arătat inițiatorii legii.

Noul act normativ are la bază o directivă din 2019 ce obligă statele membre UE să reglementeze, până în august 2022, concediul de îngrijitor de minimum cinci zile lucrătoare. Acesta ar urma să fie cerut de salariații care au grijă de o persoană grav bolnavă (indiferent că e vorba de cancer sau de alte boli grave).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.