Local

Negocierile pentru prefecți se reiau între liderii coaliției. Astăzi am putea afla dacă se schimbă sau nu prefectul de Vrancea

Ionel Sclavone
14 ian 2021 3338 vizualizări

Liderii PNL, ai Alianței USR PLUS și ai UDMR se întâlnesc astăzi pentru o nouă rundă de negocieri pe tema desemnării viitorilor prefecți și subprefecți. Până în prezent, au mai fost două runde de discuții, însă reprezentanții celor trei formațiuni nu au ajuns la un acord.

În județul Vrancea, se vehiculează mai multe nume de posibili viitori prefecți, între care păstrarea lui Gheorghiță Berbece, Cristi Irimia și Liviu Bostan (PNL), Dan Nichita și Radu Țigănuș din partea Alianței USR – PLUS. 

Președintele PNL Focșani, consilierul local Nicolae (Nicu) Tănase și-a depus CV-ul și va fi susținut cu mari șanse să devină secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației (MLPDA). Tot secretar de stat la conducerea Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați va fi probabil numită și Marinela Macovei, soția consilierului local Liviu Macovei. Totodată, liberalul vrâncean, Liviu Bostan care probabil va părăsi ín curând postul de președinte cu rang de secretar de stat al Institutului Național de Administrație (INA) va fi susținut, ne-au precizat surse din PNL Vrancea, pentru a ocupa un post de director de agenție guvernamentală. Cel mai probabil aceasta va fi Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP). 

Echipele de negociere ale PNL, USR PLUS și UDMR se vor întâlni în cursul zilei de astăzi, miercuri, 13 ianuarie 2021, pentru o nouă rundă de negocieri pe tema nominalizării viitorilor prefecți. Întâlnirea a fost programată după ce primele două runde de discuții au eșuat.

Liderii celor patru partide nu au reușit să se pună de acord asupra județelor în care vor desemna prefecți și subprefecți. Punctele de divergență sunt legate de faptul că toate cele trei formațiuni își doresc anumite prefecturi, mai importante, precum București, Cluj, Sibiu, Constanța, Timiș, Bihor sau Iași.

La întâlnirea de luni, liberalii au propus ca fiecare partid să-și numească prefecții în județele în care dețin și președinția Consiliului Județean, în scopul întăririi colaborării dintre cele două instituții. O astfel de împărțire este în avantajul PNL care deține cele mai multe funcții de președinte de Consiliu Județean, unele obținute și cu ajutorul USR PLUS.

Propunerea nu a fost agreată nici de UDMR, care dorește să numească prefecți în alte județe decât cele în care dețin primării municipii de județ sau președinți de consilii județene și nici de USR PLUS.

Aceștia din urmă au propus o altă împărțire, sub formă de tragere la sorți. Astfel, liberalii ar alege prima prefectură, urmați de USR PLUS și UDMR, după care procesul s-ar relua până la epuizarea tuturor pozițiilor.  

Potrivit algoritmului stabilit la formarea guvernului, PNL urmează să numească 23 de prefecți și 47 de subprefecți. Alianța USR PLUS va numi 14 prefecți și 28 de subprefecți, iar UDMR 5 prefecți și 10 subprefecți.

Cine ar putea fi viitor prefect de Vrancea

În cazul în care condițiile vehiculate rămân neschimbate, este greu de spus care dintre partidele coaliției va desemna prefectul de Vrancea. Teoretic, având în vedere că propunerea PNL nu a fost agreată, ca partidul care a dat președintele de consiliu județean să dea și prefectul, toate opțiunile sunt deschise. Este posibil ca viitorul prefect să fie nominalizat de PNL, dar și de USR PLUS, ori chiar de UDMR.

În acest moment sunt vehiculate mai multe nume pentru această poziție. Liberalii ar putea merge pe mâna actualului prefect, Gheorghiță Berbece, dar l-ar putea înlocui și cu Cristi Irimia, un apropiat al președintelui Consiliului Județean Cătălin Toma. Un alt nume vehiculat este al lui Liviu Bostan, fost consilier al ex-ministrului Ion Ștefan, care, este posibil să-și piardă funcția de șef la Institutul Național de Administrație. Cum Bostan a renunțat și la mandatul de consilier județean, va rămâne pe dinafară dacă nu va primi o nouă funcție.

Pe de altă parte, la USR PLUS se vehiculează două nume, Dan Nichita (USR) și Radu Țigănuș, liderul PLUS. Numele celor doi sunt luate în considerare și în cazul în care celor de la Alianța USR PLUS le va reveni o poziție de subprefect.

Deși în ultimele zile, în spațiul public s-a mai vehiculat un nume, al unui afacerist din Bolotești, Ionel Carabă, conducerea USR Vrancea a respins aceste informații.  

Surse din rândul PNL Vrancea: Cele mai multe șanse sunt ca Gheorghiță Berbece să fie în continuare susținut pentru a ocupa fotoliul de prefect al județului

Surse din rândul PNL Vrancea au precizat pentru cotidianul nostru că având în vedere rezultatele obținute de organizație în rundele de alegeri din 2019 ( europarlamentare și prezidențiale) și din 2020 ( locale și parlamentare), sunt foarte mari șanse, ca postul de prefect de Vrancea să fie ocupat de un om numit de ei.Actualul ocupant al fotoliului, Gheorghiță Berbece, cu probabilitatea cea mai mare, în aceste condiții va rămâne în funcție.De asemenea președintele PNL Focșani, consilierul local Nicolae(Nicu) Tănase și-a depus CV-ul și va fi susținut cu mari șanse să devină secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice Dezvoltării și Administrației(MLPDA), condus în perioada guvernului Ludovic Orban de vrânceanul Ion Ștefan.

Tot secretar de stat la conducerea Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați va fi probabil numită și Marinela Macovei, soția consilierului local Liviu Macovei. Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați funcţionează în subordinea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale și are prevăzute în organigramă 50 de posturi. Marinela Macovei este de profesie economist și are un master în managementul sectorului public.

Totodată, liberalul vrâncean Liviu Bostan, care probabil va părăsi curând postul de președinte cu rang de secretar de stat al Institutului Național de Administrație (INA), va fi susținut, ne-au precizat aceleași surse, pentru a ocupa un post de director de agenție guvernamentală. Cel mai probabil, aceasta va fi Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.