Local

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vaccinarea antiCOVID, obligatorie în Uniunea Europeană?

Ziarul de Vrancea
30 nov 2021 448 vizualizări

Un prim îndemn oficial în acest sens a fost făcut ieri de șefa Comisiei Europene n 150 de milioane de persoane din UE nu s-au vaccinat încă, a atras atenția Ursula von der Leyen, medic de profesie

UE trebuie să ia în calcul introducerea obligativității vacccinării antiCOVID ca reacție față de răspândirea în Europa a noii tulpini de coronavirus, Omicron, mult mai contagioasă, a declarat ieri șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Într-un apel la mobilizare, ea a spus că cele 27 de state membre UE ar trebui să accelereze procesul de administrare a dozei booster și a susținut statele europene care au reintrodus temporar obligativitatea prezentării unui test PCR negativ chiar pentru cetățeni proveniți din blocul comunitar.

Întrebată dacă susține guvernul Greciei care a anunțat amenzi de până la 100 de euro lunar pentru persoanele de peste 60 de ani care nu s-au vaccinat, președintele Comisiei Europene a declarat că ritmul de răspândire a bolii și ritmul lent de vaccinare antiCOVID în unele părți ale Uniunii Europene arată că ar trebui luată în calcul impunerea obligativității vaccinării, relatează The Guardian.

Argumentele invocate

Vorbind cu reporterii de la Bruxelles, Ursula von der Leyen, care este medic de profesie, a spus: “Dacă mă întrebați pe mine care era opinia mea acum 2-3 ani, nu mi-aș fi imaginat că voi fi martoră la ceea ce vedem acum, această pandemie îngrozitoare. Avem însă vaccinurile, vaccinurile care salvează vieți și acestea nu sunt folosite corespunzător peste tot. Și acest lucru ne costă... vine la pachet cu un cost uriaș la nivelul sănătății publice”.

“Dacă te uiți la cifre, în prezent avem 77% dintre adulții UE vaccinați. Dacă iei în calcul întreaga populație UE, avem 66%. Și asta înseamnă că o treime din populația Uniunii Europene nu este vaccinată împotriva COVID. Adică 150 de milioane de oameni”, a mai spus ea. “Este enorm. Nu oricine poate fi vaccinat, spre exemplu, copiii sau persoanele cu condiții medicale speciale. Însă majoritatea (dintre cei nevaccinați–n.red) pot și, de aceea, cred că este de înțeles și oportun să mergem cu dezbaterea în această direcție”, a mai declarat ea. “Cum putem încuraja și eventual cum putem gândi măsura obligativității vaccinării în UE, asta trebuie să discutăm. Este nevoie de o abordare comună, dar este o discuție pe care cred că trebuie să o avem”, a mai spus ea, având în vedere că domeniul sănătății rămâne de competența națională a statelor membre.

Ursula von der Leyen a adăugat că, în ultimele săptămâni, toată lumea din Europa a văzut cum încep să crească numărul de cazuri, punându-se din nou presiune pe sistemul spitalicesc, iar apariția noii tulpini sud-africane agravează criza.

Decizia Greciei

Grecia a anunțat marți că va face obligatorie vaccinarea COVID-19 pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, o măsură drastică pentru țara care se confruntă cu o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus, transmite Reuters. Amintim că Austria a fost prima țară UE care a decis să introducă obligativitatea vaccinării antiCOVID începând cu februarie 2022. În Germania, noul guvern ia în calcul o măsură similară.

Studiu: Noua tulpină sud-africană nu a fost identificată încă pe teritoriul țării

MedLife a derulat un nou studiu pe bază de secvențiere pentru varianta Omicron, în contextul răspândirii la nivel european a tulpinii sud-africane a coronavirusului. Probe analizate în această etapă a studiului desfășurat de divizia de cercetare MedLife conțin în proporție majoritară tulpina Delta a coronavirusului.

Specialiștii MedLife anunță că nu există o tulpină românească a coronvirusului și că este nevoie să ne informăm din surse sigure cu privire la apariția unor așa zise noi tulpini de origine locală. De asemenea, pe lotul analizat nu au fost identificate cazuri cu varianta Delta Plus, detectată de curând în România, detaliu care întărește faptul că această variantă nu are forță să se răspândească pe teritoriul țării.

Cele 156 de probe au fost selectate aleatoriu de către medicii MedLife, fiind recoltate de la pacienți care provin din 19 orașe ale țării (Alexandria, Bacău, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Craiova, Galați, Ialomița, Iași, Pitești, Ploiești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște, Timișoara). Potrivit raportului MedLife, probele analizate conțin în proporție majoritară tulpina Delta a coronavirusului, nefiind identificată o variantă românească a coronavirusului sau prezența noii tulpini Omicron pe teritoriul României.

„În ultima perioadă s-a tot adus în discuție posibilitatea apariției unei tulpini românești a virusului SARS-CoV-2, însă rezultatele procesului de secvențiere confirmă că nu există o astfel de tulpină în acest moment. În continuare, varianta Delta este responsabilă de majoritatea cazurilor de infecție COVID-19 de pe teritoriul țării noastre și până acum, nu am identificat alte tulpini ale virusului care să determine îngrijorare, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale sunt în continuare o soluție eficientă de protecție împotriva formelor grave de boală. În ceea ce privește noua tulpina Omicron, care începe să fie prezentă în tot mai multe țări din lume, datele analizate pe baza probelor secvențiate de laboratorul nostru ne indică faptul că, deocamdată, aceasta variantă nu a ajuns pe teritoriul României”, a declarat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului.

Adițional, echipa de specialiști MedLife anunță că 11 dintre probele analizate pe acest lot, respectiv 7%, conțin varianta AY.4.2., o derivată a tulpinii Delta, intens urmărită de experții internaționali după ce s-a observat o creștere a numărului de infecții COVID-19 în Marea Britanie. Cu toate acestea, conform unui studiu realizat de Imperial College London, publicat la jumătatea lunii noiembrie, deși subvarianta Delta AY.4.2. pare să fie ceva mai transmisibilă decât varianta inițială, nu s-a dovedit că ar putea provoca forme mai severe de boală sau că ar diminua eficiența vaccinurilor.

Fake news răspândit de președintele Academiei: UE vrea să renunțe la termenul „Crăciun”

Președintele Academiei, Ioan Aurel Pop, a scris pe Facebook că actuala „Comisie Europeană este dornică să introducă în Parlamentul European un proiect de rezoluție prin care termenul Crăciun să fie înlocuit cu sărbătoare”. Informația este însă falsă: nu a existat un asemenea proiect, scrie publicația Newsweek.

În realitatea, este vorba de un ghid, cu valoare de recomandare, pentru funcționarii Uniunii Europene. La momentul la care președintele Academiei își exprima, pe Facebook, indignarea, ghidul era deja retras. Europarlamentarul USR Alin Mituță a explicat, pe Facebook, ce este acest ghid, iar mesajul său a fost preluat de Teodor Baconschi, fost ministru de Externe. „Documentul care a «speriat» cercurile anti-europene și pe care l-au găsit întâmplător, desigur, este de fapt un simplu ghid stilistic intern pentru funcționarii Comisiei în așa fel încât ei să evite să folosească în documentele interne un limbaj care să vexeze anumite categorii de persoane (de exemplu recomandă să fie scris în brief-uri interne mai degrabă «persoane cu dizabilități» decât «handicapați»). Probabil din exces de zel, cei care au scris ghidul au făcut și anumite exagerări de genul recomandării folosirii sintagmei «sărbători de iarnă» mai degrabă decât «Crăciun», gândindu-se probabil la cei de alte religii care nu sărbătoresc Crăciunul. Tocmai de aceea, Comisia a decis azi să retragă acel ghid intern și să scoată acele exagerări. Dar, chiar și așa, acel document rămâne un simplu ghid intern cu valoare de recomandare pentru funcționari și nu se adresează în niciun caz cetățenilor. Deci, fiți fără grijă, nu interzice UE nici cuvinte și nici Crăciunul”, a scris Mituță, pe Facebook.

Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate, a explicat că a fost vorba de un ghid intern și că a fost retras. Un membru al Comisiei Europene a declarat, pentru Politico, sub protecția anonimatului, că, de fapt, Dalli vrea să acopere astfel lipsa de importanță a portofoliului pe care-l gestionează. „Inițiativa a fost menită să ilustreze diversitatea culturii europene. Cu toate acestea, versiunea publicată a ghidurilor nu este funcțională. Nu este un document matur și nu corespunde standardelor noastre de calitate, așa că îl retrag și vom lucra din nou la acest document”, a explicat Helena Dalli, comisarul european pentru egalitate.

Cu toate acestea, Ioan Aurel Pop a scris, pe Facebook: „Aud, în preziua Sărbătorii Naționale de 1 Decembrie – când ne bucuram de o altă sărbătoare națională, cea a Sfântului Andrei – că se gândesc unii să ne interzică Crăciunul. Acești «unii» nu sunt oricine, ci Comisia Europeană, dornică să introducă în Parlamentul European un proiect de rezoluție prin care termenul «Crăciun» să fie înlocuit cu «sărbătoare»“.

Banner critic la adresa lui Iohannis și a PSD, la parada de Ziua Națională

Un banner cu mesaj critic la adresa președintelui Klaus Iohannis și a cooptării PSD la guvernare a fost afișat ieri de câțiva dintre cei veniți să asiste la parada de Ziua Națională, de la București. Bannerul conține mesajul “Iliescu a chemat minerii. Iohannis a chemat PSD-ul”, potrivit imaginilor de la eveniment. Pânza pe care este inscripționat mesajul a fost întinsă pe gardurile metalize care limitează accesul publicului către bulevardul pe care se defășoară parada.

Jandarmii au intervenit, solicitând inițiatorilor demersului să îndepărteze bannerul, însă aceștia au refuzat, potrivit unei înregistrări făcute publice de Marian Rădună, lider al Geeks for Democracy.

Terapie cu celule NK în tratarea cancerului

Ștefan Ciurea, medic și profesor de Hematologie la UC Irvine din SUA, a vorbit despre stadiul terapiei cu celule NK în tratarea cancerului avansat.

„Această terapie cu celule NK care mi se pare extraordinar de promițătoare în tratamentul pacienților cu boli hematologice înainte și după transplant, și nu numai, pentru că celulele astea pot fi administrate pacienților cu cancer avansat și cu potențial terapeutic destul de mare”, a afirmă profesorul Ștefan Ciurea la emisiunea Academia de Sănătate. Expertul a explicat și principiul care stă la baza terapiei cu celule NK: „E foarte interesant că, în momentul actual, în bolile hematologice, în special limfoame și leucemia acută limfoidă, există un nou tratament cu celule modificate genetic - celulele T, modificate genetic, care practic a fost aprobat de FDA în SUA și-n Europa - pentru tratamentul acestor boli, cu foarte mare succes.

(...) Sper ca următorul val de terapie celulară să fie terapia cu celule care funcționează pe baza unor principii diferite decât celulele T și anume: identifică o nepotrivire a unor markeri de suprafață dintre aceste celule și celulele necanceroase; asta e principiul prin care aceste celule devin activate și omoară celulele canceroase”.

Problema cu care se confruntă cercetătorii în terapia cu celule NK este numărul de celule și stabilirea unei balanțe. Medicul Ștefan Ciurea detaliază: „Cea mai mare limitație nu e că nu ar avea proprietăți anticancerigene suficiente - sunt, de fapt, foarte potente - , ci problema este numărul de celule pe care putem să-l obținem, raportat la numărul de celule maligne într-un cancer avansat (leucemii și limfoame). Mi se pare că o cheie în viitor este această balanță între câte celule trebuie administrate pentru câte celule maligne sunt în organismul unui pacient cu cancer; și asta încercăm să facem”.

Profesorul Ștefan Ciurea a fost numit recent director al Programului de Transplant și terapii celulare de la UC Irvine, California. Acesta are o experiență de 12 ani la celebrul centru de cancer din Texas, Centru Oncologic MD Anderson din Houston, SUA.

O firmă din Iași a cumpărat spațiu publicitar în Times Square din New York pentru a le ura „La mulți ani” românilor din întreaga lume

Compania Grow Business Development din Iași, specializată în consultanță de afaceri, audit operațional și financiar, a achiziționat spațiu publicitar în cunoscuta piață Times Square din New York, pentru a le ura „La mulți ani” românilor. Fondatorul companiei, Anca Hreamătă, a declarat pentru News.ro că mesajul este proiectat pe un panou în celebra piață din New York, iar spațiul respectiv a fost achiziționat pentru două zile.

“Am vrut să marcăm Ziua Națională și am cumpărat spațiu publicitar în Times Square. Le transmitem la mulți ani tuturor românilor, oriunde s-ar afla, iar mesajul nostru este vizibil timp de două zile. Mă mândresc că sunt româncă, iar prin compania pe care o conduc vrem să deschidem granițele într-o perioadă în care România este greu încercată. Suntem bucuroși că pe de o parte putem striga în gura mare că suntem brand românesc, dar pe de altă parte punem România la loc de cinste, acolo unde îi este meritul”, a afirmat Anca Hreamătă.

Totodată, fondatorul companiei de consultanță din Iași, Anca Hreamătă, susține că România trebuie promovată la nivel global și că este bucuroasă că a reușit să ofere acest moment special de Ziua Națională. Anca Hreamătă i-a îndemnat pe români să aibă mai multă încredere în forțele proprii și să fie curajoși. “Eu însămi am avut curaj. În plină pandemie, am renunțat la funcția pe care o aveam într-o bancă importantă din România, pentru a deveni antreprenor”, a declarat Hreamătă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.