Local

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un fost ministru român de Externe, mesaj pe placul Moscovei

Ziarul de Vrancea
17 sep 2022 625 vizualizări

Declarațiile revizioniste ale lui Andrei Marga au fost condamnate de Kiev, dar și de foști miniștri români de externe

Andrei Marga, fost ministru de Externe și al Educației și fost rector al Universității “Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, a declarat în timpul unei conferințe desfășurate vineri la Alba Iulia, că Ucraina se află în “frontiere nefirești” și trebuie să cedeze teritorii Rusiei, Ungariei, Poloniei și României. “Suntem aici cu o situație absolut specială și o supun cu toată răspunderea, Ucraina este în frontiere nefirești. Ea trebuie să cedeze teritorii Ungariei – Transcarpatia, Poloniei – Galiția, României – Bucovina și Rusiei – Donbasul și Crimeea. Sunt teritorii ale altor țări. Ne cramponăm, asta este, va fi conflict. Și închei cu aceasta, să fim foarte limpezi: cât timp nu se rezolvă printr-o discuție și cu America și cu Rusia, Germania, Ucraina și cu China și nu se va ajunge la un acord, nu va fi liniște în Europa. Nefiind liniște, democrația va suferi”, a spus Andrei Marga.

Andrei Marga a mai susținut că “România nu are ce căuta în acest război”, afirmând că țara noastră “are toate resursele să nu sufere cu criza energetică”, relatează Alba24.

“Domnule Marga, încercați să trăiți în secolul 21”

Declarațiile sale au provocat reacția Ambasadei Ucrainei la București, care le consideră inacceptabile și “o abatere deosebit de flagrantă într-un moment în care Ucraina își apără eroic independența sa și securitatea întregii Europe”. La declarațiile fostului ministru au reacționat și foștii deținători ai portofoliului Externelor Teodor Baconschi și Adrian Cioroianu. Primul l-a invitat să încerce să trăiască în secolul 21. “Încalc punctual o regulă pe care mi-am impus-o: să nu spun/scriu niciodată ceva critic despre (totuși) puținii compatrioți care au avut privilegiul și responsabilitatea de a conduce Diplomația românească după 1989. Mi s-a părut elementar ca, între foștii miniștri de Externe, să existe solidaritate și prețuire reciprocă, mai presus de clivajele politice sau ideologice: în fond, ei au reprezentat în restul lumii o singură țară și o singură națiune. Declarațiile recente ale d-lui Andrei Marga despre posibila soartă a Ucrainei sunt însă lamentabile și scandaloase. Chiar nu ne mai putem imagina Europa ca pe un tort teritorial pe care și-l împart, cu prețul unor războaie sălbatice, diverși dictatori descreierați. Domnule Marga, încercați să trăiți în secolul 21 și respectați, măcar prin tăcere, efortul generațiilor post-belice și post-comuniste de a construi un proiect european definit prin pace și democrație”, a scris Baconschi pe Facebook.

Cioroianu consideră că “era absolut firesc că România să aibă și ea porția ei de iliberali, de oameni care să rezoneze la ce spun Viktor Orban sau Vladimir Putin”.

“A pleca de la fantasma că dacă dai unui vecin agresiv o bucată de teren îl vei mulțumi, istoria a demonstrat că ne înșelăm. Dacă unui stat agresiv îi faci o cedare, va deveni și mai agresiv”, a declarat Cioroianu la Digi24, precizând că vorbește în calitate de profesor. Fostul ministru de Externe s-a referit și la ceea ce a numit “fantasma neutralității”, argumentând că istoria arată că ori de câte ori am încercat să rămânem neutri în această zonă, “pur și simplu nu ne-a ieșit”, “de pe vremea lui Carol I până pe vremea lui Nicolae Ceaușescu”. El a precizat că ceea ce se întâmplă în Ucraian este treaba noastră, pentru că e vorba de valorile pe care statul român le-a construit de 30 de ani.

Și presa ucraineană a criticat declarațiile fostului ministru de Externe român.

“Andrei Marga, fost comunist și informator al serviciilor speciale românești, crede că Ucraina se află în granițe nefirești”, comentează publicația ucraineană Focus.

Publicația Obozrevatel, care notează ironic că Marga este “diplomat” și “politolog”, spune că acesta “crede că Ucraina ar fi încă departe de democrație”.

Mahler: Long COVID cuprinde o multitudine de simptome

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală, a declarat pentru News.ro că medicii Institutului primesc în îngrijire frecvent cazuri de pacienți cu long COVID, boală care cuprinde mai multe tipuri de manifestări ce pot apărea la o anumită distanță față de momentul infectării cu covid 19. Boala nu presupune o codificare nouă, care să cuprindă toate simptomele sub aceeași umbrelă, tocmai de aceea, în acest moment, statistic nu se știe exact câți pacienți au avut sau au long covid. Termenul de long COVID presupune o multitudine de simptome, explică medicul, printre care și un tip de fibroză pulmonară aparte, diferită față de tipul de fibroză cu care doctorii s-au confruntat până acum în cazul pacienților pe care i-au avut în îngrijire.

„Dacă vorbim de long COVID, lucrurile sunt destul de variate și nu pot să spun că avem un cod de diagnostic valabil pentru toate tipurile de manifestări pe care le întâlnim în long COVID. Practic, vorbim despre pacienți care se prezintă cu simptomatologie variată și sunt încadrați într-una dintre afecțiunile care sugerează cel mai mult o boală pe care o cunoaștem deja, dar care a fost declanșată de COVID. Atunci când vorbim despre long COVID, nu putem vorbi despre o singură afecțiune, termenul acesta cuprinde, cel puțin la nivelul aparatului respirator, o multitudine de simptome, simptome pe care le grupăm în afecțiuni diverse: de la astm bronșic sau momentul COVID-ului practic declanșează apariția unui astm pe care pacientul nu-l avea ca diagnostic anterior, la leziuni pulmonare interstițiale, acea fibroză pulmonară care însă are o tipologie aparte, nu este fibroza idiopatică pe care o știam, dar despre care avem însă mult de învățat în viitor, și pneumonii recurente cu germeni mai puțin obișnuiți, cele mai frecvente sunt acele pneumonii date de ciuperci”, a explicat medicul.

Un preot vedetă al BOR, înhățat pentru agresiune sexuală

n reprezentanții Patriarhiei vorbesc despre o “veste absolut șocantă”

Preotul Visarion Alexa, parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” din Capitală, reținut după ce a fost acuzat de agresiune sexuală, a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile, ca urmare a deciziei luate sâmbătă de Judecătoria Sectorului 6. Conform unor surse judiciare, polițiștii au fost sesizați, prin plângere, de către o femeie, că un bărbat, în vârstă de 46 de ani, ar fi agresat-o sexual. Polițiștii au demarat investigațiile, iar vineri bărbatul a fost dus la audieri și a fost reținut pentru o perioadă de 24 de ore. Bărbatul vizat este preotul Visarion Alexa, de la o parohie din Capitală, iar surse apropiate anchetei afirmă că incidentul s-a produs la spovedanie.

„Relația de duhovnic a fost dublată de o relație de prietenie, partea vătămată recunoaște acest lucru. Dânsa comunica aproape non-stop, noaptea, ziua cu părintele și în această relație, pe fondul acelei prietenii și abordări personale, a intervenit și acest eveniment, incident din aprilie 2022. Nu a existat o relație foarte profundă. A depus plângerea pe 20 iulie în ultima zi în care se putea formula plângere și acesta este un lucru destul de discutabil”, a explicat apărătoarea preotului. Avocatul Mariana Mihai a mai că a fost o discuție între cei doi „nu neapărat o agresiune”.

„În legătură cu știrea referitoare la reținerea de către poliție a preotului Visarion Alexa din București in urma unor grave acuzații menționate deja în presă, vă pot spune mai întâi că vestea este una absolut șocantă. Personal, nu cunosc niciun amănunt legat de acest caz aflat acum in sfera de cercetare a autorităților care îl anchetează”, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

El precizează că Arhiepiscopia Bucureștilor va începe la rândul ei o anchetă independentă. „Dacă acuzațiile aduse preotului menționat vor fi confirmate de autoritățile judiciare, cazul său va fi judecat și de autoritățile bisericesti in cadrul Consistoriului bisericesc”, anunță Bănescu. Acesta a mai declarat că luni va începe ancheta acestui caz pe care îl califică drept „nesfârșit de trist”. Prima măsură luată, până la confirmarea culpei prin finalizarea anchetei derulate de autoritățile abilitate, este „suspendarea de la slujirea preoțească”.

Conform doxologia.ro, părintele Visarion Alexa, originar din Bacău, este parohul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh” – Militari (București).

În calitate de realizator sau de invitat în cadrul emisiunilor radio și TV, părintele Visaron Alexa a abordat teme de actualitate. El a participat la numeroase cateheze, întruniri, conferințe, la diferite dialoguri și dezbateri.

Lapoviță și ninsoare pe Transalpina

Drumarii au intervenit duminică pe Transalpina, unde a nins. “Lapoviță și ninsoare pe DN 67C, Transalpina, zona montană. Evitați deplasarea dacă nu aveți autovehicule echipate de iarnă! În zonă acționează un echipaj de intervenție din cadrul districtului Rânca și un utilaj echipat cu lamă și material antiderapant”, conform unui mesaj de pe pagina de Facebook a Direcției Generale de Drumuri și Poduri Craiova.

 Totodată, lucrătorii de la DRDP Craiova le transmit șoferilor ca, dacă au probleme cauzate de aderență, să nu continue deplasarea, ci să aștepte să treacă utilajul cu material antiderapant și să ceară ajutorul echipei de la drumuri.

Acțiunea “Trofeul”: Polițiștii au confiscat 100 de arme și 1,5 tone de carne de vânat

Polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase au constatat 256 de infracțiuni și au indisponibilizat 100 de arme, peste 10.000 de bucăți de muniție, 1.460 kg. carne de vânat, 55 de exemplare de vânat din diferite specii și 72 de trofee, în urma unei acțiuni derulate la nivel național pentru verificarea legalității organizării și desfășurării partidelor de vânătoare la care participă vânători români și străini, anunță IGPR. “În perioada 1 iulie – 31 august 2022, polițiștii au desfășurat, la nivel național, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, acțiunea TROFEUL, al cărei scop a fost verificarea legalității organizării și desfășurării partidelor de vânătoare la care participă vânători români și străini. Astfel, au fost organizate 311 acțiuni punctuale, în cadrul cărora au fost verificate 125 de partide de vânătoare, la care au participat 359 de cetățeni străini. De asemenea, au fost verificate 34 de persoane juridice (armurieri) ce desfășoară operațiuni cu arme și muniții și 140 de gestionari ai fondurilor cinegetice unde s-au desfășurat partidele de vânătoare”, precizează sursa citată.

De asemenea, au fost aplicate, în total, 154 de sancțiuni contravenționale, dintre care 49 conform prevederilor Legii nr. 407/2006, iar restul de 105 sancțiuni au fost aplicate conform prevederilor Legii nr. 295/2004, în valoare totală de 127.820 de lei.

Dolj: O fetiță de patru ani a murit după ce a fost lovită de o mașină în timp ce traversa strada

O fetiță în vârstă de patru ani a murit, sâmbătă, în județul Dolj, după ce a fost lovită de o mașină în timp ce traversa strada.

Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj a transmis, printr-un comunicat de presă, că polițiștii Poliției orașului Bechet au fost sesizați, sâmbătă, cu privire la faptul că, pe DN 55, în localitatea Lișteava, a avut loc un accident rutier. „La fața locului s-au deplasat polițiștii care au stabilit faptul că, un autoturism condus de un bărbat de 37 de ani, din Craiova, pe DN 55, în localitatea Lișteava, din direcția Craiova către Bechet, ar fi accidentat o minoră de 4 ani, din Lișteava, care s-ar fi angajat în traversarea drumului public. În urma evenimentului rutier, din păcate, minora a decedat”, precizează sursa citată.

Sursa menționată a adăugat că șoferul a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. El este cercetat pentru ucidere din culpă.

Ani grei de închisoare pentru un angajat CJAS, în dosarul decontărilor ilegale ale unor concedii medicale

Un fost angajat al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Neamț a fost condamnat la opt ani și șase luni de închisoare după recunoașterea faptei în dosarul privind decontarea ilegală a unor sume de bani aferente concediilor medicale. Alte nouă persoane au fost trimise în judecată în acest dosar, prejudiciul depășind cinci milioane de lei.

„În perioada 2015 - iunie 2020, pe raza județului Neamț a acționat un grup infracțional organizat care a avut drept scop decontarea unor sume de bani aferente concediilor medicale, prin inducerea în eroare a reprezentanților Caselor Județene de Asigurări de Sănătate. Activitatea infracțională a grupului a fost organizată pe trei paliere, respectiv: - pe un prim palier, s-a realizat angajarea fictivă a persoanelor în cadrul societăți comerciale; - pe un al doilea palier, au fost obținute documente medicale, cu sprijinul unor medici specialiști și medici de familie, care au atestat în mod nereal faptul că persoanele care solicitau concedii medicale prezintau anumite afecțiuni medicale, - pe cel de-al treilea palier, au fost adresate concomitent mai multor Case Judetene de Asigurări de Sănătate cereri pe numele acelorași persoane, acestea beneficiind simultan, în mod fraudulos, de plata unor indemnizații de concediu medical”, se arată în comunicatul DIICOT.

Sursa citată a mai precizat că toți angajatorii implicați în circuitul infracțional au avut salariați domiciliați în județul Neamț, toate certificatele medicale utilizate au fost emise de către medici din judetul Neamț pentru toți angajații societăților comerciale din cele trei județe, certificatele medicale au fost transmise spre decontare și în judetul Harghita. De asemenea, procurorii au precizat că în cadrul societăților folosite în activitatea grupului, toți salariații au intrat în concediu medical în luna imediat următoare angajãrii, iar concediile medicale au fost emise pe un cod de indemnizație care nu necesită stagiu de cotizare și care au permis plata începând cu luna următoare angajării, în contextul existenței unor costuri relativ mici de impozite și contribuții.

Totodată, anchetatorii au mai stabilit că veniturile aferente acestor salariați au fost stabilite la nivelul maxim (12 salarii minim brute) cu consecința calculării indemnizațiilor la nivelul maxim, iar societățile implicate nu au avut alți salariați în afara celor pentru care a fost solicitată plata indemnizațiilor de concediu medical.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.