Local

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medic: Aproape de momentul în care vom decide pe cine tratăm și pe cine nu

Ziarul de Vrancea
6 oct 2020 800 vizualizări

„Eu știu, această situație o cunoasc doar înainte de revoluție, când pacienții cu hemodializă cronică, din cauza faptului că nu existau suficiente aparate, nu puteau beneficia toți și se făcea un triaj în funcție de vârstă, de riscuri, era ceva îngrozitor”, spune mediul Virgil Musta n ieri au fost raportate cifre record de decese și internări la terapie intensivă

Numărul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns ieri la 139.612, după ce Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că 2.121 de persoane au fost diagnosticate în ultimele 24 de ore, 403 fiind în București. De asemenea, 73 de persoane au decedat, numărul total ajungând la 5.121.În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.097. Dintre acestea, 608 erau internate la ATI, o altă cifră record.Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.540.222 de teste. Dintre acestea 23.476 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.771 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.705 la cerere.

„Dacă nu se iau măsuri vom pierde bătălia cu virusul”

Medicul Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, spune că sistemul medical este aproape de momentul în care medicii vor fi nevoiți să decidă pe cine tratează și pe cine nu. El avertizează că sistemul medical este aproape de limita eficienței, iar dacă nu se iau măsuri, “vom pierde bătălia cu virusul”.Comentând, ieri, la Digi 24, recordul de decese (73) și de pacienți internați la terapie intensivă (608), medicul Virgil Musta a spus că este o consecință firească a numărului de cazuri care crește permanent în ultimele săptămâni. El afirmă că, dat fiind numărul foarte mare de pacienți infectați, boala ajunge și la cei cu comorbidități importante, care evoluează sever și necesită intervenție în secțiile de terapie intensivă. “Este motivul pentru care aceste secții sunt pline, pentru care un pacient internat în ATI nu poate fi externat la o săptămână, două, ci aici data medie este de peste 3-4 săptămâni, ocupând locurile și iată că suntem undeva la capătul locurilor disponibile. Cum am spus, paharul s-a umplut. Nu știm ce facem în continuare, se încearcă să se găsească soluții, dar este un moment dificil pentru sistemul nostru de sănătate și pentru populație pentru că, vedeți, consecințele sunt tragice, un număr foarte mare de decese”, a spus Virgil Musta.

El a arătat că spitalele sunt deja pline în multe zone ale țării: “Primim solicitări de internare a pacienților, nu mai avem loc pe ATI, încercăm să direcționam acești pacienți pe secțiile de terapie intensivă ale spitalelor suport, unde mai sunt 1-2 locuri, nu mai multe, iar pacienții care nu necesită terapie intensivă îi preluăm tot așa. Dacă necesită oxigen, avem o dificultate majoră, pentru că nu mai avem locuri pe secție acolo, putem prelua numai forme mai ușoare și direcționăm totul unde mai găsim câte un loc. Zilnic încercăm să externăm pacienții care pot cât de cât să fie externați și să meargă în izolare la domiciliu ca imediat să ocupăm acel pat cu un pacient mai grav”. Medicul a avertizat că sistemul de sănătate este aproape de momentul când spitalele sunt pline și medicii vor trebui să decidă pe cine tratează. “Încă nu am fost puși în situație, dar suntem foarte aproape. Eu știu, această situație o cunoasc doar înainte de revoluție, când pacienții cu hemodializă cronică, din cauza faptului că nu existau suficiente aparate, nu puteau beneficia toți și se făcea un triaj în funcție de vârstă, de riscuri, era ceva îngrozitor. Niciodată nu am vrut să fiu în situația medicilor care făceau acest triaj și suntem foarte aproape de a fi în această situație”, a mai spus medicul aflat în prima linie. El a mai spus că, dacă nu sunt respectate măsurile sanitare, România riscă să intre într-o fază incontrolabilă a pandemiei, subliniind că sunt necesare unele restricții, acolo unde numărul de cazuri este mare, pentru a limita răspândirea virusului. “Suntem undeva la capătul luptei noastre eficiente și dacă nu se iau măsuri, vom deveni complet ineficienți și vom pierde bătălia cu virusul”, a adăugat Virgil Musta.

Polițiștii ar putea demara și controale în civil

Polițiștii ar putea începe să efectueze și controale și în civil, ca măsură de limitare a răspândirii COVID-19, au declarat ieri surse din poliție pentru News.ro. Astfel, parte din polițiști ar putea lăsa uniforma deoparte, pentru a depista mai ușor și amenda persoanele care nu respectă măsurile de protecție sanitară. În jur de 20% dintre polițiști vor fi îmbrăcați în civil și vor controla persoanele pe care le observă că nu respectă măsurile de protecție, conform normelor legale în vigoare, au explicat sursele citate. Măsura ar putea fi aplicată în contextul în care sunt multe persoane care nu respectă normele de protecție decât la vederea unei uniforme. Nu este o chestiune nouă având în vedere că existau polițiști care efectuau controale în civil și pe alte linii de acțiune, de exemplu în domeniul economic. Totodată, în vederea combaterii răspândirii coronavirusului Ministerul de Interne a operaționalizat din 4 iule un număr de TEL VERDE 0800.800.165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară. Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

Patriarhie: Bisericile sunt spații ale decenței, nu ale dezordinii

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a transmis ieri că, pentru prezervarea fundamentalei libertăți religioase, măsurile sanitare privind prevenirea răspândirii noului coronavirus trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință și că trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legat de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Într-un mesaj transmis presei, Bănescu a spus: „Înțelegem, desigur, că noile măsuri ale autorităților sunt justificate exclusiv de creșterea alarmantă a numărului de pacienți cu Covid, de necesara prevenire și diminuare a îmbolnăvirilor ce pot conduce sau au condus deja la excedarea secțiilor ATI din spitale. Din perspectiva prezervării unor libertăți intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe rațiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ și atentă bunăvoință, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăți, la contrarierea și tulburarea oamenilor credincioși care compun majoritatea copleșitoare a societății românești”. Măsurile ce se impun ca strict necesare „trebuie justificate în mod onest de rațiuni sanitare foarte limpezi, precum și de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituții. Bisericile sunt prin natura lor spații ale decenței, curățeniei și ordinii, nu ale dezordinii”, a continuat el. Bănescu a subliniat că în toată această perioadă au fost respectate regulile referitoare la igienă și distanțare fizică. „Regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măștii în anumite momente și la păstrarea distanței de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spațiile liturgice și trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România. Biserica Ortodoxă Română a fost și rămâne implicată într-un mod fără precendent și fără termen de comparație inclusiv în plan caritabil, prin ajutorul consistent oferit persoanelor vulnerabilizate de pandemie, dar și multor spitale din România”, a mai spus el. Membrii Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reședința în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Primarul municipului Galați, confirmat cu coronavirus

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, a fost depistat cu coronavirus, având o formă ușoară de boală. Într-un anunț postat pe Facebook, primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, anunță că a fost diagnosticat cu COVID 19, izolandu-se încă de la primele semne de boală.“Am fost testat pozitiv cu noul coronavirus și m-am autoizolat imediat cum au apărut primele semne. Am simptome ușoare, pot să mă ocup în continuare de treburile curente ale Primăriei și sunt în legătură permanentă cu colegii din aparatul administrativ”, a scris Pucheanu pe Facebook. Acesta a precizat că activitatea instituției se desfășoară în condiții normale, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare.

Fostul președinte al FRF Mircea Sandu, trimis în judecată de procurorii de la crimă organizată

Fostul președinte al FRF Mircea Sandu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani, în dosarul care vizează modul în care a fost construită Baza Sportivă de la Buftea, județul Ilfov. DIICOT a anunțat, marți, trimiterea în judecată a trei persoane “pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani”. Unul dintre inculpați este fostul președinte al FRF Mircea Sandu, iar dosarul vizează modul în care a fost construită Baza Sportivă de la Buftea, județul Ilfov. “În cauză s-a reținut faptul că în perioada 2009-2010, cei trei inculpați au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca scop însușirea din patrimoniul unei instituții cu profil sportiv a sumei de 3.895.590,34 de lei, provenită din încheierea unui contract de execuție lucrări având ca obiect construcția unui centru de fotbal pe raza localității Buftea, județul Ilfov”, a trasmis, marți, DIICOT. Potrivit procurorilor, în vederea atingerii scopului infracțional, “a fost creat un circuit fictiv prin intermediul căruia au fost încheiate succesiv contracte de antrepiză și subantrepiză între mai multe societăți comerciale controlate de către membrii grupului infracțional, prin intermediul cărora au fost transferate sumele de bani provenite din contractele încheiate cu instituția cu priofil sportiv”. “O parte din aceste sume au revenit ulterior membrilor grupării infracționale disimulate sub forma “restituire împrumut asociat”, “dividende”, etc. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii”, au mai transmis procurorii. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București.În mai 2017, DIICOT anunța că fostul președinte al FRF Mircea Sandu este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracțional organizat, delapidare și spălare de bani. În dosar mai erau vizați Bogdan Petculescu, Ziv- Asher Tetelman și Puiu Tetelman, în legătură cu modul în care a fost construită Baza Sportivă de la Buftea, județul Ilfov. “Există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2009-2010, suspectul Sandu Mircea a inițiat și constituit, împreună cu suspecții Petculescu Bogdan, Tetelman Ziv- Asher și Tetelman Puiu, un grup infracțional organizat care a avut ca scop însușirea din patrimoniul Federației Române de Fotbal a sumei de 740.000 euro, provenită din încheierea unui contract de execuție lucrări având ca obiect construcția unui centru de fotbal pe raza localității Buftea, județul Ilfov”, arăta atunci DIICOT.

UDMR: Spunem un “nu” hotărât amânării alegerilor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, la Arad, că este împotriva propunerii de amânare a alegerilor parlamentare, considerând că nu există nici bază legală și nici garanții că situația privind pandemia de SARS-CoV-2 va fi mai bună la începutul anului viitor. “Despre amânarea alegerilor, că tot se discută în aceste zile: nu, un nu hotărât. Asta am spus de la bun început. Noi chiar am fi vrut să avem alegeri parlamentare cu o săptămână mai repede, ultima săptămână din noiembrie, dar și această dată de 6 decembrie este ok. Pot fi amânate, așa cum scrie în Constituție, doar prin diferite situații de urgență, de război, calamitate naturală și așa mai departe, cel mult trei luni de zile. Care e diferența între 6 decembrie sau 6 martie? Cine crede că situația epidemiei va fi mai bună în ianuarie - februarie decât în noiembrie și decembrie? Nu există astfel de argumente, noi nu am susținut și nu susținem să fie amânate alegerile parlamentare”, a spus Kelemen Hunor. El a precizat că UDMR a susținut legea prin care s-a stabilit că Parlamentul decide data alegerilor, însă a spus că aceasta nu este în vigoare iar data a fost deja stabilită. “Am fost de acord cu acea lege, chiar am fost inițiatori, prin care am stabilit că data alegerilor parlamentare se stabilește de Parlament. Cum a considerat și Curtea Constituțională, este o lege constituțională, dar lucrurile aici se opresc. Asta e pentru viitor, fiindcă nu este deja în vigoare. Data alegerilor a fost stabilită și trebuie să rămână așa”, a mai spus liderul UDMR

Iohannis anunță ca “prioritate strategică” schimbarea legilor de funcționare a serviciilor secrete

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au discutat ieri despre Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare (2020-2024), iar una dintre “prioritățile strategice” ale acestui plan este revizuirea legislației de funcționare a instituțiilor din domeniul securității naționale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. “O prioritate strategică a acestui Plan de implementare vizează asigurarea cadrului legal adaptat, incluzând revizuirea legislației care vizează organizarea și funcționarea principalelor instituții cu atribuții și responsabilități în ceea ce privește securitatea națională, inclusiv Legea de organizare și funcționare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și continuând cu domenii dinamice și cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare modernă, precum managementul crizelor sau securitatea și apărarea cibernetică”, se arată în comunicatul citat. Comunicatul CSAT nu prezintă detalii despre calendarul modificării legilor de funcționare a diferitelor ministere, agenții și servicii de informații cu atribuții în domeniul securității naționale și nici nu arată principalele modificări ce ar urma să fie propuse. În schimb, comunicatul arată că în urma modificării legislației “va fi asigurată eficientizarea și modernizarea instituțiilor publice, pentru ca acestea să răspundă mai bine sarcinilor ce le revin și, totodată, să fie mai aproape de nevoile cetățenilor României”. Reamintim că Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 a fost adoptată de CSAT și aprobată de Parlament în acest an. În ședința de ieri a CSAT, condusă de președintele Klaus Iohannis, membrii Consiliului au analizat și aprobat o serie de documente pentru aplicarea Strategiei, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a apărării, Carta Albă a Apărării.

Ploiești: Doi minori au fost împușcați cu un pistol cu bile

Doi minori au fost împușcați în cap cu un pistol cu bile, ieri, în fața unui liceu din Ploiești, în urma unei altercații între adolescenți. Cei doi au fost transportați la spital. Potrivit medicilor, un băiat de 16 ani a suferit o contuzie latero-cervicală și a fost transportat la Spitalul Pediatrie Ploiești I, iar un altul de 17 ani a suferit un traumatism cranian minor și a fost transportat la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. “Astăzi (n.r. – ieri), în jurul orei 13.30, am fost sesizați cu privire la faptul că tineri, cu vârste cuprinse între 15-17 ani, au avut o altercație pe str. George Topîrceanu, din municipiul Ploiești, în urma căreia a fost folosit un pistol cu bile. S-au acordat îngrijiri medicale la fața locului. Există indicii cu privire la identitatea autorilor, se continuă cercetările pentru depistarea lor. La fata locului se afla echipa complexă de polițiști, care efectuează cercetarea criminalistică a locului faptei”, a transmis Inspectoratul Județean de Poliție Prahova.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.