Local

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Continuă schimbul dur de replici între Ghinea și Rafila

Ziarul de Vrancea
16 feb 2022 575 vizualizări

Fostul ministru USR îi reproșează lui Rafila că vrea să scape de responsabilitatea construirii de spitale prin fonduri europene

Fostul ministru al Proiectelor Europene Cristian Ghinea susține că ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, “a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătății, ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului”. El a afirmat că ANDIS a fost “soluția la întrebarea Comisiei: bine, vă dăm 1,7 miliarde să faceți spitale, dar cine le face?”. “Evident, directorimea din Ministerul Sănătății este isterizată. Se face ANDIS, se face un concurs de selecție pentru manageri (da, e și asta în PNRR). Suferă directorii că rămân fără fotoliu. Soluția lor? Rafila a informat Comisia Europeană că nu vrea ANDIS la Ministerul Sănătății ci vrea să fie mutat la Secretariatul General al Guvernului. E absolut verificată informația, rog presa să îl întrebe”, a susținut Cristian Ghinea.

Potrivit acestuia, este vorba despre o modificare a PNRR, care “s-ar putea să ne coste”.

Reamintim că fostul ministru al Proiectelor Europene l-a acuzat, miercuri, pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că îi este “lene” să lucreze la operaționalizarea agenției care ar trebui să construiască spitale - ANDIS și să definitiveze lista de 25 de spitale din PNRR.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat ieri că ordonanța de urgență care aprobă înființarea ANDIS este pe circuitul de avizare al Ministerului Sănătății, precizând că agenția va fi înființată în subordinea Ministerului Sănătății, deși au existat discuții despre posibilitatea ca agenția să fie în subordinea Secretariatului General al Guvernului. “Acum domnul Ghinea care are informații, dar sunt defazate, nu știe că OUG care aprobă înființarea agenției e în procedură internă la Ministerul Sănătății și va fi trimisă și celorlalte minister avizatoare”, a afirmat Rafila. El a menționat că i se pare “ciudat ca cei 70-80 de angajați ai agenției să fie consiliați de foarte mulți experți internaționali de la diverse instituții”. “Nu am acuzat pe nimeni, am cerut un punct de vedere din partea Corpului de Control al premierului. Se va întâmpla acest lucru”, a arătat el, adăugând că sunt unele lucruri care “sfidează logica”.

Managerul de la Infecțioase Iași: „A fost atins vârful valului cinci”

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, Florin Roșu, a declarat, că a început să scadă numărul pacienților internați din cauza COVID-19, fapt care, în opinia sa, înseamnă că vârful valului cinci al pandemiei a fost atins și că în momentul de față suntem într-o fază de platou cu tendințe de scădere. În cursul zilei de ieri la Spitalul de Boli Infecțioase erau internate 130 de persoane cu COVID-19 cu forme medii de boală și alte trei persoane cu forme severe se aflau la terapie intensivă. De asemenea, la secția exterioară de la Lețcani a Spitalului de Boli Infecțioase din Iași se află opt pacienți cu forme medii și alți 20 în ATI. “Așa cum am preconizat de la începutul acestei săptămâni a început să scadă numărul cazurilor de pacienți infectați cu COVID-19, ceea ce înseamnă că vârful valului cinci a fost atins, iar în momentul de față suntem într-o fază de platou cu tendințe de scădere a pacienților cu SARS-CoV2”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase. El a preconizat că în luna aprilie va fi o acalmie pandemică, așa cum a fost la sfârșitul anului 2021. “La sfârșitul anului 2022 - începutul anului 2023, omenirea se va obișnui cu toate aspectele reprezentate de conviețuirea cu boala COVID-19, ca și și în cazul gripei, cu toate că nu există nicio asemănare între cele două patologii, fiind total diferite. În momentul de față dispunem de vaccin anti-COVID-19 așa cum dispunem și de vaccin antigripal. Administrarea acestor vaccinuri va fi opțională, într-o singură doză, așa cum este normal”, a spus managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

În opinia dr. Florin Roșu, boala COVID-19 va putea fi combătută și cu tratament medicamentos. “Chiar dacă în momentul de față există un protocol eficient pentru tratarea bolii COVID-19, sunt noi molecule avizate de Ministerul Sănătății în vederea tratamentului pentru virusul SARS-CoV-2. Dar consider că prevenția și protecția va trebui să ne caracterizeze și să ne reprezinte, dublate de spiritul civic și responsabilitatea față de cei din jur, indiferent de măsurile reglementate legislativ”, a conchis managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Arhitecți și ONG-uri cer demisia ministrului Culturii

Mai mulți arhitecți, artiști și ONG-uri în domeniul patrimoniului cer demisia ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, după ce Ștefan Bâlici, director general interimar al Institutului Național al Patrimoniului, a anunțat că a fost înlocuit din funcție. „Suntem stupefiați de înlocuirea din funcție a domnului arhitect Ștefan Bâlici de la conducerea Institutului Național al Patrimoniului, un profesionist dedicat care a susținut întotdeauna proiectele dificile, a construit neîncetat instrumente, programe și strategii prin care susținerea patrimoniului să devină accesibilă în cercuri cât mai largi. Sub conducerea lui Ștefan Bâlici, INP a devenit o instituție a statului transparentă, dinamică, modernă. Pro Patrimonio se raliază tuturor vocilor din domeniu ce susțin păstrarea în funcție a domnului Ștefan Bâlici și demisia ministrului culturii, Lucian Romașcanu. Instituțiile statului nu vor funcționa niciodată în slujba interesului public câtă vreme vor fi conduse de oameni fără competențe profesionale relevante în domeniile pe care le conduc”, a scris Pro Patrimonio.

„Printre multele dezastre ministeriale recente, bifăm azi (încă) unul la Cultură. S-a oficializat eliminarea lui Ștefan Bâlici, managerul Institutului Național al Patrimoniului, uneltită demult și dezlănțuită procedural în toamna anului trecut prin acordarea unor punctaje ridicole la o evaluare a managementului. În ultimii ani, am participat în comisia de evaluare de două ori - am început cu responsabilitate și le-am încheiat cu nădejde și liniștea că măcar acolo merg lucrurile spre bine în țara asta. Nu pot accepta că acea activitate a fost evaluată ca nesatisfăcătoare de către un minister care se târâie în proceduri îmbâcsite și impotență cronică. Competența deranjează”, a scris Alexandru Gavozdea, președinte Ordinul Arhitecților din România (OAR).

„Domnule ministru, nu distrugeți patrimoniul de dragul numirii politice a unei doamne pe nume Oana Zaharia, de care n-am auzit nici eu nici mulți dintre cei care ne frecăm coatele pe șantierele monumentelor istorice din ONG-uri și din instituții!”, a scris Eugen Vaida, director pentru The Prince's Foundation Romania.

Drulă: Autostrada A7 bate pasul pe loc

Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din toate Planurile Naționale de Redresare și Reziliență din Europa, autostrada A7, “bate pasul pe loc” și există riscul unor “mari întârzieri”, semnalează președintele interimar al USR, Cătălin Drulă. “O șansă istorică pentru România, PNRR, este făcută praf de PSD-PNL. Cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din toate PNRR-urile din Europa, autostrada A7, bate pasul pe loc și deja intrăm în mari întârzieri. Vorbim de un proiect de 320 km și 3 miliarde de euro! Adică mai mult decât a cheltuit România pentru toate autostrăzile în ultimii 10 ani. Nu visam la acești bani care reprezintă o oportunitate o dată la o generație. Și ne-am bătut cu ardoare la Bruxelles acum un an ca să-i obținem. Da, PSD-ule, sunt supărat că își bate joc Grindeanu de această șansă”, a scris fostul ministru al Transporturilor, pe Facebook. El s-a arătat nemulțumit de faptul că din septembrie până în prezent nu a fost desemnat niciun câștigător la licitațiile celor 3 loturi din autostrada A7 Ploiești - Buzău. “Ultima amânare a fost pentru 22 februarie ca termen limită de evaluare a ofertelor. Sorine, o ratezi și pe asta? Jumătate din autostradă, adică de la Focșani la Bacău și apoi până la Pașcani, nu e nici azi licitată și o promit abia la jumătatea anului”, a menționat Drulă. Potrivit lui Cătălin Drulă, în ce privește restul PNRR-ului de Transporturi “lucrurile stau la fel de prost”. „În cazul autostrăzii A8 nu a fost finalizat studiul de fezabilitate, nu a fost obținut acordul de mediu și este “departe” momentul lansării licitației de lucrări”, a mai explicat liderul USR.

Doi tineri de 21 și 27 de ani infectați cu COVID au murit

Grupul de Comunicare Strategică a informat joi că, în ultimele 24 de ore, au fost raportate 125 decese la pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2, printre care se numără și doi tineri de 21 și 27 ani. Conform GCS, este vorba despre o tânără de 21 de ani din județul Mureș și un tânăr de 27 de ani din județul Olt. Ambii prezentau comorbidități și erau nevaccinați anti-COVID.

Femeie înjunghiată mortal și abandonată pe câmp

Un bărbat de 29 de ani s-a predat, ieri dimineață, la Poliția din județul Mehedinți afirmând că miercuri seara a înjunghiat o femeie de 32 de ani, pe care a abandonat-o pe câmp, în comuna Căvăran din județul Caraș-Severin. Polițiștii au găsit cadavrul femeii la locul indicat.

“În această dimineață, în jurul orei 05.00, Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin a fost informat despre faptul că la sediul Poliției Municipiului Drobeta Turnu-Severin s-a prezentat un bărbat de 29 de ani, din județul Mehedinți, care a sesizat că aseară, în jurul orei 23.00, a înjunghiat-o mortal pe o femeie de 32 de ani, din comuna Constantin Daicoviciu, județul Caraș-Severin, după comiterea faptei, acesta abandonând cadavrul pe un câmp, în apropierea localității Căvăran”, transmite IPJ Caraș-Severin.  Bărbatul de 29 de ani, care era concubinul femeii, se află în custodia poliției.

Proprietar de câini reținut după ce a asmuțit animalele asupra unui bărbat

Un proprietar de câini din Ocna Mureș, suspectat că a asmuțit animalele asupra unui bărbat din aceeași localitate, a fost reținut de polițiști, urmând să fie prezentat joi în fața procurorilor pentru stabilirea măsurilor preventive.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean Alba, bărbatul reținut, care are 44 de ani, este cercetat pentru loviri sau alte violențe și neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane. “În sarcina acestuia s-a reținut că, la data de 16 februarie 2022, în jurul orei 14,00 în timp ce se afla pe o stradă din Ocna Mureș, împreună cu cei doi câini ai săi, i-ar fi asmuțit asupra unui bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Ocna Mureș, împrejurare în care acesta a fost mușcat de gamba piciorului. Potrivit concluziilor medico-legale, bărbatul are nevoie, pentru vindecare, de 12-14 zile de îngriji medicale”, se precizează în comunicat.

Un director din Primăria orașului Eforie nu poate justifica peste 1.3 milioane de lei

Potrivit unui comunicat al ANI, Daniel Manea, director executiv al Direcției Administrarea Domeniului Public și Privat din cadrul Primăriei Orașului Eforie, județul Constanța, nu poate justifica suma de 1.337.528 lei prin veniturile realizate, în acest caz fiind sesizată Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Constanța.

De asemenea, inspectorii de integritate au constatat existența unei diferențe nejustificate în cuantum de 314.486 lei între averea dobândită și veniturile realizate de către Gheorghe Doru Epure, consilier în cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și de Vânătoare Râmnicu Vâlcea/Garda Forestieră Râmnicu Vâlcea. Al treilea caz este al Valeriei Ghinea, fost Comisar la Garda Națională de Mediu - Comisariatul Județean Constanța, care nu poate justifica suma de 205.262 lei.

Ialomița: Trei persoane au murit după ce două autoturisme s-au tamponat

Trei persoane și-au pierdut viața și o alta a fost grav rănită în urma unui accident rutier produs, ieri după-amiază, în județul Ialomița, fiind implicare două autoturisme. Potrivit IPJ Ialomița, accidentul s-a produs pe DN 2A, între localitățile Munteni Buzău și Căzănești, unde două autoturisme s-au ciocnit.

În urma impactului dintre acestea, trei persoane (șoferul și doi pasageri dintr-un autoturism) au decedat, iar celălalt conducător auto a fost grav rănit.

Cabana Puzdrele, acoperită complet de o avalanșă

Cabana Puzdrele din Munții Rodnei a fost acoperită de o avalanșă de zăpadă, a informat, joi, directorul Serviciului Public Județean-Salvamont Maramureș, Dan Benga. Potrivit acestuia, în momentul producerii avalanșei cabana nu găzduia turiști. “Cabana e acoperită aproape complet. Cabana e nouă, solidă, are parter și dormitoare la etaj, iar lângă cabană sunt două heleștee cu pești - acoperite in totalitate de avalanșă - de aproape 1.000 m lungime. Acolo în zonă sunt niște muncitori la o altă cabană mai sus de zona afectată, care timp de aproape 30 minute au auzit un huruit grozav”, a spus Dan Benga.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.