Local

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Liderii voodoo din Haiti pregătesc templele pentru a primi bolnavi de coronavirus

Ziarul de Vrancea
24 mai 2020 707 vizualizări

Peste jumătate din populația de 11 milioane de oameni din această țară sunt credincioși voodoo

Liderii voodoo din Haiti au instruit preoții acestei religii afro-caraibiene să creeze un remediu secret pentru noul coronavirus și să pregătească încăperile sacre de inițiere ale templelor pentru a primi pacienți. În Haiti, unde serviciile de sănătate de tip occidental sunt deficitate și prea costisitoare pentru mulți, locuitorii apelează deseori la remedii naturiste și ritualuri ale preoților voodoo “houngan” și preoteselor “mambo”. Purtând coliere colorate, Ati, liderul voodoo suprem, Carl Henri Desmornes, a afirmat într-un interviu că știa că va fi un val de pacienți în templele lor. În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor confirmate de coronavirus a crescut de cinci ori în cea mai săracă țară din Americi, la 865, iar informațiile despre o “febră” misterioasă se răspândesc. “Practicanții de voodoo, în special houngan și mambo, au responsabilitatea de a se îngriji de sănătatea populației”, a spus Desmornes, în vârstă de 60 de ani, care înainte de a deveni Ati era promotor de muzică. “Au primit puterea și cunoștințele să le pună în practică”, a spus el. Peste jumătate din populația de 11 milioane de oameni din Haiti sunt credincioși voodoo, o religie adusă din Vestul Africii cu secole în urmă de către sclavi care au practicat-o clandestin în perioada colonială franceză. Încă de la apariția primelor cazuri de coronavirus în Haiti, la jumătatea lunii martie, preoții voodoo au servit ceaiuri cu ingrediente care includ moringa, eucalipt, ghimpir și miere, pentru a întări sistemul imunitar. Liderul voodoo adjunct Euvonie Georges Auguste a spus că comunitatea, inspirată de “Loas” (spirite), a creat o poțiune pentru simptomele de COVID-19, iar preoții au fost învățați să o prepare și să o administreze. Comunitatea a identificat 1.000 de temple voodoo care au o “Djèvo”, o cameră sacră utilizată în ritualuri de inițiere, care este separată de camerele de rugăciune și poate fi folosită pentru izolarea a până la 15 pacienți fiecare. Voodoo este stigmatizată, fiind prezentată uneori la Hollywood ca magie neagră. Unii predicatori evanghelici au atribuit acestei religii cutremurul din 2010, în timp ce bande au linșat cel puțin 45 de preoți houngan și preotese mambo pentru că ar fi provocat o epidemie de holera cu vrăjile lor. Preoți voodoo au apărut la televiziune și radio pentru a arăta în mod clar că nu sunt responsabili de coronavirus și că sunt pregătiți să lupte cu acesta.

Rusia va construi o stație spațială nouă

Rusia intenționează să construiască o nouă stație spațială, deoarece actuala Stație Spațială Internațională (ISS) va mai dura cel mult încă un deceniu, a declarat șeful Agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, într-un interviu publicat ieri. “Nu se știe deocamdată dacă noua stație va fi internațională sau națională”, a declarat Rogozin într-un interviu acordat ziarului popular Komsomolskaia Pravda. Actuala ISS, potrivit lui Dmitri Rogozin, va mai fi funcțională încă șapte-zece ani. ISS, compusă din structuri construite de Rusia și SUA, este utilizată continuu în ultimele două decenii. În activitatea laboratorului orbital sunt implicați membri ai echipajului format în special din cosmonauți ruși și astronauți americani care efectuează cercetări științifice imposibil de realizat pe suprafața Terrei. Stația reprezintă o ocazie unică de cooperare între cele două puteri rivale. Rogozin nu s-a referit la un calendar exact cu privire la construcția noii stații spațiale de către Rusia, ci a spus doar că dacă aceasta va găzdui echipaje internaționale se va decide în viitorul apropiat. “Pregătirile tehnice ar trebui să înceapă acum”, a adăugat el. Muntenegru, primul stat din Europa liber de Covid-19 

Statul Muntenegru nu mai avea, duminică, pe teritoriul său nicio persoană confirmată ca fiind infectată cu coronavirusul SARS-CoV-2, devenind astfel prima țară din Europa liberă de coronavirus, la 68 de zile după ce a înregistrat primul său caz de Covid-19, arată datele Institutului de sănătate națională al Muntenegrului (IJZ). În Muntenegru nu au mai fost înregistrate cazuri noi de contaminare timp de 20 de zile consecutiv. Potrivit institutului, în cele 24 de ore precedente au fost prelucrate 140 de teste și niciunul nu a ieșit pozitiv. Așadar, în momentul de față Muntenegrul nu are cazuri active de infectare cu noul coronavirus, a conchis instituția. Autoritățile sanitare din țară au afirmat anterior că epidemia va fi declarată încheiată când nu se vor mai înregistra cazuri noi timp de 28 de zile. Muntenegru a fost ultima țară din Europa care a confirmat existența unui caz de COVID-19, la 17 martie. De atunci, în micul stat ex-iugoslav cu 630.000 de locuitori au fost confirmate 324 de cazuri de contaminare, 315 vindecări și nouă decese.

Jacinda Ardern, interviu neperturbat în timpul unui cutremur

Un cutremur de magnitudinea 5,6 a avut loc luni dimineața pe Insula de Nord în Noua Zeelandă, fără ca premierul Jacinda Ardern, care acorda un interviu în direct la televiziune, să-și piardă calmul. Seismul a avut loc cu puțin înainte de ora locală 8.00 (duminică, 23.00.00, ora României), la o adâncime de 52 de kilometri. Potrivit serviciului neozeelandez de supraveghere seismică GeoNet au urmat aproximativ 40 de repilici.Cutremurul a fost resimțit la Wellington, unde șefa Guvernului era intervievată în direct într-o emisiune matinală într-o clădire a Parlamentului concepută să preia undele seismice, oscilând la nivelul fundației. “Suntem pe cale să avem un seism aici”, i-a spus ea prezentatorului emisiunii din Auckland - situat mai în nordul insulei - uitându-se rapid în jurul său. Apoi, zâmbind, a continuat interviul stăpână pe sine. Arhipelagul se află la limita plăcilor tectonice ale Australiei și Pacificului, o zină care face parte din Centura de Foc a Pacificului, unde până la 15.000 de seisme seînregistrează anual. Însă doar 100-150 sunt suficient de puternice pentru a fi resimțite. Un cutremur de magnitudinea 6,3 s-a soldat cu 185 de morți în februarie 2011 la Christchurch, pe Insula de Sud. În 2016, un seism de magnitudinea 7,8 la Kaikoura, pe coastă, mai la nord, a fost al doilea cel mai puternic înregistrat în țară. Jacinda Ardern, aflată la putere din 2017, este apreciată de către neozeelandezi pentru felul în care a gestionat o serie de crize, inclusiv epidemia covid-19.

Ministrul german al sănătății: Trump are dreptate în privința OMS

Ministrul sănătății din Germania a declarat că președintele SUA, Donald Trump, “are dreptate” când spune că Organizația Mondială a Sănătății trebuie să sufere reforme majore. Jens Spahn a recunoscut într-un interviu pentru Financial Times că liderul de la Casa Albă nu greșește cu insistența sa referitoare la necesitatea reformării OMS, dar a avertizat că astfel de acțiuni ar trebui lăsate pentru perioada post-pandemie. Într-un interviu acordat duminică publicației Financial Times, ministrul sănătății Jens Spahn a declarat că președintele Donald Trump, care a amenințat să pună capăt definitiv finanțării OMS dacă această organizație nu face schimbări majore, “are dreptate”. “Trebuie să ne dăm seama exact unde se duc banii”, a spus ministrul german, adăugând că reformele ar trebui să vizeze “guvernanța și responsabilitatea”. Cu toate acestea, Jens Spahn a spus că aceste discuții vor trebui să aștepte până când trece pandemia. “În mijlocul unei crize, când stingi incendii, nu poți vorbi de reformarea brigadei de pompieri”, a opinat el. Spahn a adăugat că i-ar părea “foarte rău” să vadă SUA părăsind grupul.

Săptămâna trecută, președintele Trump a spus că ia în calcul încetarea contribuției SUA la OMS, despre care a afirmat că se ridică la 400 - 500 de milioane de dolari pe an, dacă organizația nu face îmbunătățiri în termen de 30 de zile. Țările europene au răspuns la poziția intransigentă a SUA printr-o politică de susținere a OMS, susținând că trebuie sprijinită consolidarea organizației în contextul eforturilor de combatere a pandemiei COVID-19.

Rusia depășește pragul de 350.000 de contaminări

Rusia a anunțat ieri că a înregistrat 8.946 de contaminări cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore, iar bilanțul epidemiei covid-19 a crescut la 353.427, relatează Reuters. Centrul național rus de criză însărciat cu gestionarea epidemiei covid-19 a anunțat de asemenea alte 92 de morți, iar bilanțul deceselor de la începutul epidemiei în țară a crescut la 3.633.

Brian May, Queen: “Aproape de moarte” din cauza unui infarct

Muzicianul britanic Brian May, cofondator și chitarist al grupului Queen, a dezvăluit că „ar fi putut muri” din cauza unui infarct suferit recent. May, în vârstă de 72 de ani, a anunțat pe Instagram că a fost „șocat” să descopere că avea nevoie de o intervenție chirurgicală în urma a ceea ce a descris ca „un mic” atac de cord suferit la începutul acestei luni. Infarctul a venit după ce May a fost spitalizat din cauza unei rupturi la nivelul mușchiului gluteal. „Credeam că sunt un tip foarte sănătos. Dar am avut trei artere congestionate și a existat pericolul de blocare a sângelui către inimă”, a descris May situația. „Toată lumea îmi spunea că am o tensiune bune, un puls bun. Și mă mențin în formă, merg cu bicicleta, mănânc bine, fără prea multe grăsimi. În sfârșit, în mijlocul întregii povești cu durerile în partea din spate, am avut un mic atac de cord”. El a spus că a avut dureri la nivelul pieptului timp de aproximativ 40 de minute. A realizat ce se întâmplă și a chemat medicul, care l-a dus la spital pentru teste. A avut de ales între intervenție chirurgicală și montare de stenturi. A mers pe a doua variantă. Astfel, i-au fost montate trei stenturi și May spune acum că se simte bine. „Am ieșit cu o inimă care este puternică acum, așadar cred că sunt în formă bună pentru un timp”. După ruptura de mușchi, survenită în urma unei sesiuni de grădinărit, el a spus că încă se reface. Muzicianul a spus că întreaga experiență ar trebui să fie o lecție pentru alți oameni aflați în „toamna vieții lor”. „Am fost, de fapt, foarte aproape de moarte, dar nu am murit”, transmite News.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.