Local

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ISW: Putin nu pare dispus să facă o pauză în război

Ziarul de Vrancea
7 dec 2022 385 vizualizări

Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War - ISW), cu sediul în SUA, a făcut o analiză după întâlnirea de miercuri a lui Vladimir Putin cu Consiliul Național de Securitate, în care acesta a declarat că războiul din Ucraina ar putea fi un „proces de lungă durată”, și a ajuns la concluzia că liderul rus nu pare dispus să facă o pauză în lupte pe durata iernii, așa cum sugerase secretarul general al NATO, relatează „The Guardian”.

În timpul reuniuni de securitate, Putin a avut un ton imperialist. El s-a comparat cu Petru cel Mare, menționând că Rusia controlează Marea Azov, pentru care a luptat și țarul rus, observă ISW.

ISW a declarat că Putin nu părea dispus să facă o pauză temporară în lupte pentru a se regrupa, așa cum a sugerat secretarul general al NATO că Kremlinul ar putea căuta să facă. „Armata rusă continuă operațiunile ofensive în jurul Bahmut și își refuză - până acum - pauza operațională care ar fi în concordanță cu cele mai bune practici militare. Actuala fixație a lui Putin de a continua operațiunile ofensive în jurul Bahmut și în alte părți contribuie la capacitatea Ucrainei de a menține inițiativa militară în alte părți ale teatrului. Succesele operaționale continue ale Ucrainei depind de capacitatea forțelor ucrainene de a continua operațiunile succesive, fără întrerupere, de-a lungul iernii 2022-2023”, este concluzia experților.

Rusia caută să „înghețe” luptele în Ucraina pe timpul iernii, cu scopul de a-și consolida forțele în vederea unui nou asalt în primăvară, declarase miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. „Ceea ce vedem acum este că Rusia încearcă să impună un fel de înghețare a acestui război, cel puțin o perioadă scurtă de timp, pentru ca să se poată regrupa, repara, recupera și apoi să încerce să lanseze o ofenisvă mai mare în primăvară”, a spus Jens Stoltenberg la un eveniment public organizat de cotidianul britanic Financial Times.

Pe de altă parte, autorii analizei ISW spun că se pare că există fricțiuni în cadrul armatei belaruse cu privire la încercările Rusiei de a exercita presiuni asupra lor pentru a se alătura războiului. „ISW continuă să evalueze că este foarte puțin probabil ca Belarus să intre în războiul din Ucraina din cauza unor factori interni care limitează dorința lui Lukașenko de a face acest lucru”, conchide ISW.

Belarusul a anunțat că mută, miercuri și joi, echipamente militare și forțe de securitate în ceea ce spune că este o verificare a răspunsului său la posibile acte de terorism.

Rusia o eliberează pe baschetbalista americancă Griner, la schimb cu traficantul de armament Bout

Rusia o eliberează pe baschetbalista americancă Brittney Griner într-un schimb de deținuți cu traficantul de armament Viktor Bout, încarcerat în America de 12 ani, relatează BBC News. Schimbul de deținuți a fost aprobat de către președintele rus Vladimir Putin recent, potrivit unor surse citate de postul american CBS News. Griner a fost reținută pe un aeroport, la Moscova, în februarie, acuzată de faptul că avea ulei de canabis asupra sa, iar în octombrie a fost încarcerată într-o colonie penitenciară. Președintele american Joe Biden anunță într-un mesaj postat pe Twitter că a discutat cu Griner, că americanca este în siguranță și că se află în drum spre casă. Administrația lui Joe Biden a propus în vară un schimb de deținuți, conștientă de faptul că Moscova voia de mult timp să obțină eliberarea lui Bout. Ministerul rus de Externe a confirmat schimbul de deținuți, iar presa rusă scrie că acesta a avut loc la Abu Dhabi, al doilea cel mai important oraș din Emiratele Arabe Unite (EAU). Biden a semnat un ordin de eliberare a lui Bout, prin care i-a comutat pedepsa de 25 de ani de închisoare.Viktor Bout a vândut armament unor lideri de război și unor guverne paria și a devenit unul dintre cei mai căutați oameni din lume. Supranumit „Negustorul Morții” din cauza traficului de armament după căderea fostei Uniuni Sovietice (URSS), Bout a inspirat filmul de la Hollywood „Lord of War” (2005).Statele Unite i-au pus capăt acestei cariere secrete în 2008, când a fost arestat într-un hotel la Bangkok, în Thailanda, o operațiune care a înfuriat Moscova.El a fost extrădat doi ani mai târziu și și-a petrecut ultimii 12 ani într-o închisoare americană, după ce a fost găsit vinovat și condamnat cu privire la conspitrație în vederea susținerii terorismului și ucidere de americani.În vară, la începutul negocierilor schimbului de deținuți, Washingtonul a anunțat că voia să obțină și eliberarea lui Paul Whelan. Însă Whelan - acuzat de Rusia de spionaj - nu este menționat în acest schimb de deținuți.Biden a postat, în mesajul său pe Twitter, o imagine în care apare împreună cu soția lui Griner, Cherelle, în Birul Oval. „Acum câteva clipe am discutat cu Brittney Griner. E în siguranță. Este într-un avion. Este în drum spre casă”, scrie în tweet șeful statului american.

27 de persoane, biciuite în public în Afganistan

Douăzeci și șapte de persoane au fost biciuite joi, în fața mulțimii, a doua zi după prima execuție publică ordonată de la revenirea la putere a regimului taliban, relatează AFP. Joi, la Charikar, capitala provinciei Parwan (Vestul Afganistanului), „27 de infractori, dintre care 18 bărbați și 9 femei, au fost biciuiți prin ordinul instanțelor Sharia (legea islamică) din respectiva provincie”, explică Curtea Supremă într-o o declarație.

Mulțumiți de pedeapsa dată de instanță”

Motivele menționate în vederea aplicării acestei pedepse sunt printre altele: sodomia, adulterul, mărturia mincinoasă, desfrânarea, fuga din domiciliul conjugal sau furtul, precum și vânzarea și deținerea de droguri.„Fiecare dintre acești infractori și-a mărturisit crimele în instanță fără a recurge la forță și au fost mulțumiți de pedeapsa dată de instanță”, potrivit Curții Supreme.Pentru prima dată de la revenirea la putere în august 2021, talibanii au executat, miercuri, un bărbat acuzat de crimă, în fața a câteva sute de oameni în Farah (vestul țării). Bărbatul condamnat a fost ucis de trei gloanțe trase de tatăl victimei sale, conform legii răzbunării. Această sentință a fost puternic criticată în special de Statele Unite și Franța.

Washingtonul a numit-o „odioasă” și a deplâns că talibanii nu își țin promisiunile față de restul lumii.„Acest lucru arată, în opinia noastră, că talibanii încearcă să revină la practicile lor înapoiate și violente din anii 1990”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.În timpul primului regim taliban (1996-2001), talibanii i-au pedepsit public pe autorii furturilor, răpirilor sau adulterelor, cu pedepse precum amputarea unui membru și lapidarea. „Franța condamnă în cei mai fermi termeni execuția publică efectuată astăzi (n.r. joi) de talibanii în Afganistan”, a anunțat Ministerul francez de Externe într-un comunicat.


Unele țări au „o problemă cu islamul”

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a numit reacțiile comunității internaționle „interferență”. Faptul că Afganistanul este criticat „demonstrează că anumite țări și organizații” au „o problemă cu islamul și nu respectă credințele și legile musulmanilor”, a denunțat el într-un comunicat de presă. La revenirea lor la putere, talibanii au promis că vor fi mai flexibili în aplicarea legii sharia, dar au revenit în mare măsură la interpretarea ultra-riguroasă a islamului, care a caracterizat prima lor perioadă la putere.

Jurnaliștii de la New York Times organizează o grevă de 24 de ore pentru prima dată în ultimii patruzeci de ani

Sute de jurnaliști și alți angajați ai cotidianului american New York Times au început joi o grevă de 24 de ore, prima de acest tip în mai bine de patru decenii, relatează The Guardian.Angajații redacției și alți membri ai NewsGuild din New York spun că s-au săturat de negocierile prelungite de la expirarea ultimului contract în martie 2021. Sindicatul a anunțat săptămâna trecută că peste 1.100 de angajați vor organiza o grevă de 24 de ore, joi, la ora 12.01, cu excepția cazului în care cele două părți ajung la o înțelegere contractuală.

NewsGuild a postat pe Twitter că angajații „sunt acum oficial în grevă, prima de această amploare în companie în patru decenii. Nu este niciodată o decizie ușoară să refuzi să faci munca pe care o iubești, dar membrii noștri sunt dispuși să facă tot ce este necesar pentru a câștiga o redacție mai bună pentru toți”. Negocierile au avut loc marți și o parte miercuri, dar nu s-a ajuns la niciun consens în ceea ce privește subiecte precum majorarea salariilor și politicile de lucru la distanță. Miercuri seara, sindicatul a anunțat pe Twitter că nu a fost încheiat un acord, iar greva va avea loc. „Am fost dispuși să lucrăm atât timp cât a fost nevoie pentru a ajunge la un acord echitabil”, „dar conducerea a plecat de la masă cu cinci ore înainte de finalizarea discuțiilor... Știm cât valorăm”, a precizat sindicatul. n purtător de cuvânt al cotidianului, Danielle Rhoades Ha, a declarat că negocierile încă aveau loc când li s-a spus că greva se va desfășura. „Este dezamăgitor că iau o măsură atât de extremă atunci când nu suntem într-un impas”, a spus ea. Nu este clar ce va include greva de joi, dar susținătorii grevei includ membri ai biroului de știri live, care prezintă știrile de ultimă oră. De asemenea, angajații plănuiau un miting pentru după-amiază în fața birourilor ziarului, lângă Times Square. Rhoades Ha a declarat pentru Associated Press că New York Times are „planuri solide în vigoare” pentru a continua să producă conținut, inclusiv bazându-se pe reporterii internaționali și pe alți jurnaliști care nu sunt membri de sindicat. Redactorul-șef adjunct, Cliff Levy, a calificat greva planificată drept „dificilă” și „un moment tulburător în negocierile pentru un nou contract”. El a spus că va fi prima grevă a unității de negociere din 1981 și „are loc în pofida eforturilor intensificate ale companiei de a face progrese”.Cu toate acestea, într-o scrisoare semnată de peste 1.000 de angajați, NewsGuild a menționat că managementul „a întârziat” negocierile de aproape doi ani și „se scurge timpul în vederea închierii unui contract echitabil” până la sfârșitul anului.

Potrivit NewsGuild, compania le-a spus angajaților care intenționează să facă grevă că nu vor fi plătiți pe durata acesteia. De asemenea, membrilor li s-a cerut să lucreze ore suplimentare înainte de grevă, potrivit sindicatului. The Times s-a confruntat cu alte greve mai scurte în ultimii ani, inclusiv un protest de jumătate de zi desfășurat în luna august din partea unui nou sindicat care reprezintă lucrătorii din tehnologie care au susținut practici de muncă neloiale. Compania a renunțat la propunerea de a înlocui planul de pensii adaptabil existent cu un plan de pensionare îmbunătățit. The Times s-a oferit în schimb să lase sindicatul să aleagă între cele două.

Levy a spus că The Times s-a oferit, de asemenea, să crească salariile cu 5,5% la ratificarea contractului, urmată de creșteri de 3% în 2023 și 2024. Aceasta ar fi o creștere față de majorările anuale de 2,2% din contractul expirat. Stacy Cowley, un reporter financiar și reprezentant al sindicatului, a afirmat că sindicatul dorește majorări salariale de 10% la ratificare, despre care a spus că ar compensa majorările neprimite în ultimii doi ani. Ea a mai subliniat că sindicatul dorește ca respectivul contract să garanteze angajaților opțiunea de a lucra de la distanță o parte din timp, dacă pozițiile lor permit acest lucru, dar compania dorește dreptul de a rechema lucrătorii la birou cu normă întreagă. Cowley a adăugat că Times a cerut personalului său să fie prezent la birou trei zile pe săptămână, dar mulți dintre ei au venit mai rar, în semn de protest.

Starea de sănătate a lui Bruce Willis, care suferă de afazie, se deteriorează foarte repede

Starea de sănătate a actorului Bruce Willis, 67 de ani, care suferă de afazie - o boală care îi afectează abilitățile cognitive - se deteriorează rapid. Familia se bucură de momentele petrecute împreună, pentru că ar putea fi ultimele, spune o persoană apropiată de aceasta. „Ei prețuiesc fiecare clipă”, a declarat sursa pentru tabloidul american Radar Online. 

Aceeași sursă dezvăluie că starea de sănătate a actorului se deteriorează rapid. „Bruce nu poate spune mare lucru și nu pare să înțeleagă prea mult din ceea ce spun alții. Boala de care suferă, care îi afectează capacitatea de a se exprima și de a se mișca, a progresat. Se pare că se îndepărtează din ce în ce mai mult de ei și asta le frânge inimile”, spune acest apropiat al familiei, înainte de a preciza că fiicele lui speră la un „miracol de Crăciun”.Actorul a anunțat în martie că a fost nevoit să pună capăt carierei din cauza stării de sănătate. „Vrem să vă anunțăm că dragul nostru Bruce a avut probleme de sănătate și a fost recent diagnosticat cu afazie, care îi afectează abilitățile cognitive”, a anunțat fiica sa Rumer Willis, pe Instagram.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.