Local

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Se deschide primul tronson de autostradă din Moldova

Ziarul de Vrancea
1 dec 2020 650 vizualizări

Inaugurarea se face cu mai mult de un an mai devreme decât era prevăzut inițial n cei 16 kilometri de autostradă fac parte din autostrada A7 care va brăzda Moldova de la Nord la Sud

Cei circa 16 kilometri din autostrada A7 care au rolul și de centură a Bacăului pe partea de est vor fi dați în trafic azi, 2 decembrie, cu peste un an mai devreme față de termenul contractual. Momentul marchează existența primului tronson funcțional de autostradă din Moldova. Circulația va fi deschisă însă cu restricții pentru că încă vor mai fi lucrări de finalizat. Pe podul de peste Bistrița circulația va fi deschisă doar pe un fir al autostrăzii, dar în ambele direcții. „În urma discuțiilor pe care le-am avut cu antreprenorul, cu beneficiarul, cu cei care răspund de siguranța rutieră, cu absolut toți cei implicați în procesul de dare în trafic fără niciun risc pentru VO Bacău, pot să vă spun că miercuri, 2 decembrie, vom da în circulație Varianta de Ocolire Bacău”, a declarat ministrul Bode, potrivit Deșteptarea.ro

Cei 16 km de autostradă care vor fi deschiși miercuri fac parte din autostrada A7 care va brăzda Moldova de la Nord la Sud. Tronsonul de 16 km de autostradă face parte din proiectul Centurii Bacăului în lungime totală de 32 de km (restul de km fiind la profil de drum național).

Contractul de circa 668 milioane de lei a fost semnat în decembrie 2018 cu asocierea de companii românești UMB-Tehnostrade, chiar din zonă. Lucrările efective au început în martie 2019. Contractul are un termen de proiectare și execuție de 3 ani pentru toată centura (16,27 km de autostradă plus 14,54 km de drum național cu o bandă pe sens), adică ianuarie 2022. Deja partea vestică a centurii, drum cu câte o bandă pe sens, între DN11 și DN2, a fost deschisă traficului pe 3 septembrie.

Daniel David: Este o mare greșeală să legăm ideea de patriotism de România veche

România este terenul unei lupte paradigmatice între profilul său vechi și profilul unei țări moderne. Iar “în câțiva ani România modernă se va impune, pe măsură ce generațiile acum tinere o să ocupe pârghiile de putere sociale”, spune Daniel David, autor al monografiei “Psihologia poporului român – profilul psihologic al românilor” și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Într-un scurt interviu acordat site-ului Edupedu.ro, psihologul a vorbit despre ce este esențial ca românii să știe despre ei înșiși, pentru a-și explica mai bine scena socială și politică din România.

Daniel David a avertizat că “este o mare greșeală să legăm ideea de patriotism de România veche. Patriotismul nu este apanajul celor care reflectă România veche, ci înseamnă să îți iubești limba, poporul, contează păstrarea teritoriului țării, dar valorile pot să fie diferite, iar eu cred că promovarea patriotismului în logica modernă va face mult mai bine României, decât promovarea acestuia prin paradigma veche, care astăzi înseamnă că ești desuet, depășit și izolat în lumea globală. E timpul să vorbești de limbă, popor, patriotism cu curaj în limbaj modern”. “Foarte mulți din paradigma veche încearcă să inducă în spațiul public ideea că România modernă nu poate să fie un protector al patriotismului și al României și nu e voie să îi lăsăm să facă asta, pentru că lucrurile stau invers: a lega românismul doar de România veche înseamnă o nevalorizare a acestuia în prezent”, a precizat David.

Amintim că fostul rector al UBB, Ioan Aurel Pop, în prezent președinte al Academiei Românie, a scris în urmă cu o zi, că legătura dintre Ziua Sf. Andrei și Ziua Națională este “o împlinire a proniei cerești” și că “în 89, valurile de români veneau spre centrele orașelor cu prapori în frunte”.

Unul dintre cei mai bogați români a murit infectat cu Covid-19

Omul de afaceri a sprijinit-o pe Simona Halep la începutul carierei

Omul de afaceri Corneliu Idu, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Constanța, a murit ieri dimineață, el fiind infectat cu Covid-19. Idu avea 70 de ani. Surse medicale au declarat că starea de sănătate a lui Corneliu Idu s-a agravat brusc, marți dimineață, iar cadrele medicale nu au reușit să îl salveze. Omul de afaceri fusese diagnosticat cu Covid-19.

 Corneliu Idu avea 70 de ani și era printre cei mai bogați oameni de afaceri din țară.  El deținea firme de shipping, dar și societăți în domeniul activităților portuare.

 Corneliu Idu avea și o bază de tenis în stațiunea Mamaia, unde s-au disputat mai multe competiții interne și internaționale. De altfel, aceasta a găzduit în urmă cu trei ani și meciul de Fed Cup dintre România și Marea Britanie. Corneliu Idu i-a sprijinit la începutul carierei pe jucătorii de tenis constănțeni Simona Halep și Horia Tecău.

Peste 1.250 de pacienți internați la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 4.272 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 199 de persoane au decedat, numărul total fiind de 11.530.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.438. Dintre acestea, 1.259 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.122.192 de teste. Dintre acestea, 14.588 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 9.551 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.037 la cerere.

Toamna 2020, în top trei cele mai călduroase din ultimii aproape 60 de ani

Toamna 2020 este a treia cea mai călduroasă toamnă din ultimii aproape 60 de ani, iar luna noiembrie a acestui an este una dintre cele mai secetoase din 1961 încoace, potrivit meteorologilor.

Potrivit unui comunicat transmis ieri de Administrația Națională de Meteorologie și citat de News.ro, în noiembrie, cantitatea medie de precipitații a fost de doar 40% din norma acestei luni, respectiv 18,3 litri pe metru pătrat. Astfel, luna noiembrie 2020 este a cincea cea mai secetoasă lună din 1961 încoace. Cea mai secetoasă lună noiembrie s-a înregistrat în 2011 (1.2 l/mp), deceniul 2011-2020 înregistrând astfel două luni noiembrie în top 5 cele mai secetoase. În Dobrogea, cantitatea medie de precipitații a fost peste media climatologică cu doar 4.9 l/mp (39.7 l/mp, fata de 34.8 l/mp/1981-2010), iar în restul regiunilor acestea au fost deficitare, situându-se între 21%...49% din valorile medii lunare la nivel regional. Conform meteorologilor, din punct de vedere termic, abaterea termică a lunii noiembrie 2020 este de 0.4 grade C, față de media multianuală lunară, însă toamna 2020 este pe locul 3 cea mai călduroasă toamnă, cu o abatere de 1.9 grade C, după 2019 (2.9 gr. C) și 2012 (2.4 gr. C). Septembrie 2020 a fost a treia lună cea mai caldă începând din 1961, iar octombrie 2020, a doua cea mai caldă.

Protocol pentru tren-tramvai între Timișoara și Reșița

Cinci proiecte mari de infrastructură vor fi realizate de județele Timiș și Caraș- Severin, pentru Regiunea Banat, cu bani europeni, un parteneriat în acest sens fiind semnat la sediul Consiliului Județean Timiș, între cele două județe, chiar de Ziua Națională a României. Din partea județului Timiș au semnat Alin Nica - președintele Consiliului Județean și Dominic Fritz, primarul Timișoarei. Din partea județului Caraș - Severin, au semnat protocolul Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean și Ioan Popa, primarul municipiului Reșița.

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a vorbit despre dezvoltarea Banatului ca regiune a Europei. “Planul nostru este să legăm Timișoara de întreaga zonă metropolitană, dar mă bucur că nu ne oprim aici, ci avem o viziune chiar și dincolo de județul Timiș, tocmai pentru că Banatul nu este doar județul Timiș. Prima mea vizită la un alt primar a fost în Reșița la Nelu Popa și am povestit pentru prima oară de această idee, de acest tren-tram care să ne conecteze, nu numai în scop turistic, ci pentru a revigora toată economia”, a declarat Dominic Fritz. Și primarul din Reșița, Ioan Popa, a menționat unificarea Banatului de munte cu Banatul de șes, prin “proiecte palpabile”.

Administrațiile partenere își propun să modernizeze infrastructura feroviară pentru implementarea soluției de transport de tip „train-tram” (tren-tramvai) pe ruta Reșița Sud – Bocșa – Timișoara Nord și asigurarea legăturii cu Aeroportul „Traian Vuia” din Timișoara. În plus, se are în vedere o asemenea soluție tehnică și pe ruta Berzovia – Oravița – Anina.

Maia Sandu: Băsescu își poate recăpăta cetățenia

Președintele ales al Republicii Moldova Maia Sandu a declarat, într-o conferință de presă, că fostul președinte Traian Băsescu ar trebui să reia procedura în vederea obținerii cetățeniei moldovenești după ce aceasta i-a fost retrasă de către actualul președinte al țării Igor Dodon.

Întrebată dacă îi va restabili cetățenia Republicii Moldova pentru fostul președinte al României, Traian Băsescu, Maia Sandu a declarat: “Din câte cunosc eu, există o decizie finală la Curtea Supremă de Justiție pe dosarul pe care l-a inaintat domnul Băsescu împotriva lui Igor Dodon pe acel decret prin care i-a fost retrasă cetățenia. Pentru că procesul acolo s-a finalizat, domnul Băsescu ar trebui să reia procedura și să depună actele de la început pentru a-i putea fi redată cetățenia”.

În iunie 2016, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, Traian Băsescu și soția sa au devenit cetățeni moldoveni. La 3 ianuarie 2017, noul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a semnat un decret de retragere a cetățeniei moldovenești fostului șef al statului român. De altfel, Igor Dodon promisese încă de înainte de a fi învestit în funcție că îi va retrage cetățenia fostului președinte al României. Noul lider de la Chișinău a spus că a luat această decizie din cauză că fostul președinte, Nicolae Timofti, ar fi încălcat legea când a semnat decretul de acordare a cetățeniei cuplului Băsescu. În 8 noiembrie 2018, fostul președinte Traian Băsescu a rămas fără cetățenia Republicii Moldova, Curtea supremă de Justiție de la Chișinău respingându-i acestuia recursul la decizia anterioară de retragere a cetățeniei.

A fost găsită minora din Mureș a cărei răpire fusese sesizată luni

Minora de 15 ani din județul Mureș, a cărei răpire fusese sesizată luni, a fost găsită, informează Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR). “În ceea ce privește minora de 15 ani, din Odorheiul Secuiesc, a cărei răpire a fost sesizată la data de 30 noiembrie 2020, vă comunicăm că, în această dimineață, aceasta și unchiul său s-au prezentat la sediul Poliției municipiului Târgu Mureș. De asemenea, minora a declarat verbal că a fost plimbată cu autoturismul prin județul Mureș, după care a fost lăsată într-o autogară din Târgu Mureș, unde a fost găsită de unchiul său”, se arată într-un comunicat al IGPR transmis ieri.

Conform sursei citate, s-a dispus încetarea mecanismului “Alertă răpire copil”, cercetările fiind continuate pentru identificarea autorilor și stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a fost săvârșită fapta.

O minoră în vârstă de 15 ani, din Odorheiul Secuiesc, a fost răpită, pe strada Bega din Târgu Mureș, în timp ce se afla cu unchiul său, fiind luată cu forța de persoane necunoscute și introdusă într-un autoturism, a anunțat, luni, Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ) Mureș. La fața locului, s-au deplasat mai multe echipaje de poliție, pentru identificarea autoturismului în cauză. De asemenea, s-a declanșat mecanismul “Alertă răpire copil”, constituindu- se celula de criză.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Valorile termice se vor menține ușor sub cele normale în primele zile din decembrie, ulterior vremea se va încălzi în majoritatea regiunilor țării, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va crește după data de 4 decembrie, arată prognoza valabilă pentru intervalul 30 noiembrie - 13 decembrie, publicată, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Zona Moldovei este caracterizată până în data de 3 decembrie cu valori termice diurne în jurul a 2 grade Celsius. Până în data de 5 decembrie, maximele termice vor marca o creștere, iar media acestora va fi de 8 - 9 grade. Apoi, până la sfârșitul intervalului, temperaturile maxime vor fi în scădere spre medii de 4 - 5 grade Celsius. Media valorilor nocturne, până în data de 2 decembrie, va fi în scădere spre minus 5 grade. Până spre sfârșitul primei săptămâni, minimele vor fi în creștere spre medii în jurul a 5 grade, valori peste normele perioadei. În a doua jumătate a intervalului, temperaturile minime vor fi din nou în scădere, până la medii în jurul a 0 grade. Probabilitatea pentru precipitații va fi ridicată după data de 4 decembrie, dar mai ales în zilele de 7 și 8 decembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.