Local

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Premierul îi somează pe polițiști să amendeze oamenii care nu poartă mască

Ziarul de Vrancea
3 mar 2021 810 vizualizări

„Am văzut o relaxare și din partea ofițerilor de poliție”, a explicat Cîțu n o femeie de 86 de ani a devenit ieri persoana cu numărul un milion vaccinată în România

Persoana cu numărul un milion în România a fost vaccinată, ieri, la Spitalul Universitar de Urgență București, fiind vorba despre o femeie de 86 de ani. Premierul Florin Cîțu a declarat, după imunizarea acesteia, că în 15 martie va putea începe faza a treia de vaccinare, adică vaccinarea generală a populației. “Am ajuns la persoana vaccinată cu numărul un milion, veți vedea că lucrurile vor merge mult mai rapid de acum încolo. Ținta inițială era să avem aproape un milion până la sfârșitul lunii martie, am fost mai aproape. Țineți minte că spuneam că vom avea 2,4 milioane de doze la sfârșitul lui martie, doar în martie o să primim 2,6 milioane, ceea ce înseamnă că vom putea porni cu faza a treia pe 15 martie, deci vom porni vaccinarea generală și sper, rămâne în continuare ținta de avea 10,4 milioane de români vaccinați la sfârșitul lui septembrie”, a declarat Cîțu.

Femeie de 86 de ani a fost vaccinată de medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. “A fost foarte încântată, e realmente bucuroasă că a reușit să se vaccineze și a fost persoana numărul un milion vaccinată. Ce mi-a lipsit în această perioadă a fost contactul cu pacienții mei. În perioada următoare intenționez să fac voluntariat în centre de vaccinare”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Scenariul „optimist”

Premierul Florin Cîțu a declarat, ulterior, într-un interviu pentru G4Media.ro, că guvernul lucrează cu un scenariu “optimist” în care ținta de vaccinare a 70% din populație să fie atinsă în luna iunie, dar că este “precaut” și păstrează ținta asumată inițial – și anume luna septembrie. Cîțu a mai spus că îi va cere ministrului de Interne ca polițiștii să dea amenzi pentru nepurtarea măștii, după ce a văzut tot mai multe cazuri de persoane care nu poartă masca pe stradă sau în metrou. “Poate va trebui să vorbesc cu domnul ministru de Interne ca să fie mult mai atenți polițiștii și să dea poate amenzi pentru purtatul măștii pe stradă. Am văzut o relaxare și din partea ofițerilor de poliție”, a spus Cîțu. Premierul a mai spus că discută cu experții despre furnizarea în școli de teste rapide, pe bază de salivă, pentru testarea elevilor. El a precizat că România va trimite în Republica Moldova în total 200.000 de vaccinuri până la finalul lunii aprilie.

Fără măști la orele de sport în aer liber

Ministerul Sănătății va elimina obligativitatea purtării măștilor de către elevi la orele de sport care se desfășoară în spații deschise. “În spațiul exterior, masca nu este obligatorie pentru orele de sport”, a declarat ieri ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Oficialul a precizat că va fi modificat ordinul comun semnat alături de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru ca elevii să nu mai fie obligați să poarte mască la orele de educație fizică și sport care se desfășoară în aer liber și cu menținerea distanțării. Dar, în interios, orele de educație fizică se vor desfășura în continuare cu purtarea măștii, a insistat ministrul.

Peste 4.200 de noi infectări

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 4.278 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost consemnate 77 decese, numărul total fiind de 20.586.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.795. Dintre acestea, 1.032 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.079.276 de teste RT-PCR și 324.488 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.392 de teste RT-PCR (17.749 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.643 la cerere) și 8.699 de teste rapide antigenice.

Criminalul de la Onești, păzit în spital de patru polițiști

el le-a spus medicilor că nu a urmat niciodată sfatul unui psihiatru

Bărbatul care a sechestrat și omorât doi muncitori, într-un apartament din Onești, este în stare stabilă la spitalul din localitate, fiind detubat. El le-a spus medicilor că este cardiac și că nu a luat niciodată tratament psihiatric.

Directorul medical al Spitalului Onești, Anca Băncescu, afirmă că bărbatul, care a fost operat după ce a fost atins de gloanțele trase de polițiști, este detubat, stabil și este păzit de patru polițiști, doi afară și doi înăuntru. “Mi-a zis că este cardiac, mi-a zis că este în tratament, dar atât. L-am întrebat, mi-a zis că nu a fost în evidență la niciun psihiatru, că nu a luat niciun tratament psihiatric. Când a fost adus a fost foarte agitat, a trebuit să îl contenționăm, după care s-a liniștit. Am încercat să discutăm cu el, am adus și psihologul unității și, împreună cu noi și cu colegii de la Poliție... la un moment dat s-a liniștit. Nu pot să spun dacă a colaborat sau nu (cu psihologul - n.r.), dar s-a liniștit”, a declarat Anca Băncescu. Aceasta a precizat că bărbatul nu figurează în baza de date a spitalului ca fiind pacient mai vechi al unității sanitare.

Ea a afirmat că ar fi nevoie de transferul pacientului, în condițiile în care spitalul din Onești, care tratează pacienți diagnosticați cu COVID-19, are doar două locuri la terapie intensivă pentru pacienții non-COVID. Ea a spus că pacientul trebuie “investigat suplimentar” cu mijloace de care unitatea sanitară nu dispune. “Inițial a părut să fie ok, dar totuși leziunile au fost multe. Superficiale, dar multe. Practic, după ce s-au extras acele bile de cauciuc, medicii chirurgi au constatat că nu au fost atinse organe vitale. Dar, ținând cont că aceste leziuni sunt niște soluții de continuitate, cu posibilitate ridicată de a se infecta, posibil ca pe viitorul apropiat sau îndepărtat să aibă complicații”, a explicat medicul. Anca Băncescu a precizat că nu are cunoștință ca rude ale bărbatului să fi contactat spitalul și să se intereseze de starea acestuia.

România ocupă locul 32 din 180, într-un clasament al țărilor cu cele mai “verzi” economii

România ocupă locul 32 din 180 în clasamentul care arată care sunt țările cu cele mai “verzi” economii din lume, printre indicatorii luați în calcul numărându-se atenuarea schimbărilor climatice, gestionarea deșeurilor, calitatea apei și a aerului. “Acest top ia în calcul Indicele de Performanță a Mediului pentru fiecare țară, pe baza a 32 de categorii de indicatori și a fost întocmit de Universitatea Yale. Printre indicatorii luați în calcul se numără: atenuarea schimbărilor climatice, gestionarea deșeurilor, calitatea apei și a aerului. Conform acestor indicatori, România are un indice IPM de 64,7 și se situează astfel, în primul sfert al clasamentului”, scrie pe propria pagină de Facebook, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP). Potrivit sursei citate, acest indice confirmă că politicile de mediu sunt în corelare cu nivelul de trai. Astfel, țările scandinave au indici IPM mari și sunt cunoscute pentru venitul mare pe cap de locuitor. “De exemplu, Danemarca are cel mai mare indice IPM (82,5) și este prima din lume la rata de reducere a emisiilor de dioxid de carbon; Suedia conduce la tratarea deșeurilor și reciclare; Danemarca, Finlanda, Olanda, Singapore și Suedia sunt primele la tratarea apelor uzate”, menționează ministerul de resort.

La baza topului, cu cele mai mici niveluri IPM, se află Coasta de Fildeș, Sierra Leone, Afganistan, Myanmar și Liberia, cu IPM de 25 sau mai mic.

Florin Cîțu: Ca cetățean, sunt dezamăgit de decizia în Dosarul 10 august

Prim-ministrul Florin Cîțu a afirmat că se simte dezamăgit, ca cetățean, de decizia tribunalului de a respingere cerererea DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august. El a mai precizat că a discutat cu ministrul Justiției Stelian Ion pentru a vedea dacă mai există alte căi de atac și așteaptă opinia experților în această situație. „Este o decizie a tribunalului și nu pot să comentez decât ca cetățean, că sunt dezamăgit, că vedem că în România nimeni nu a tras în noi în decembrie, nimeni nu răspunde pentru mineriade și mai avem aici un eveniment în care este foarte greu să găsim responsabili. În ceea ce mă privește, mă voi asigura că niciodată cetățenii României nu vor mai avea de suferit de pe urma unui stat abuziv, așa cum au fost aceste situații”, a declarat Florin Cîțu, la finalul ședinei de miercuri a Guvernului.

Reprezentanții Tribunalului București au precizat, în urma reacțiilor față de decizia de respingere a cererii DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august, că hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispozițiilor legale incidente cauzei și pe baza probatoriului administrat, „nu pe bază de emoții și sentimente”. „Constatând că reacțiile manifestate provin preponderent din partea reprezentanților puterilor legislativă și executivă, Tribunalul București reamintește dispozițiile constituționale conform cărora în statul de drept și în democrație cele 3 puteri ale statului: legislativă, executivă și judecătorească sunt separate și în echilibru, colaborează și se respectă reciproc, independent dacă soluțiile adoptate de fiecare dintre acestea sunt sau nu în acord cu așteptările exponenților lor”, a transmis Tribunalul București.

Călin Popescu-Tăriceanu, judecat pentru o șpagă de 800.000 de dolari

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis ieri în judecată de DNA în dosarul de luare de mită în care este acuzat că a pretins și a primit foloase materiele în valoare de 800.000 de dolari de la reprezentanții unei firme austriece. Procurorii DNA au pus sechestru asigurător pe bunuri imobile ale lui Călin Popescu-Tăriceanu, până la concurența sumei de 800.000 de dolari. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de menținere a măsurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor inculpatului.

Lider liberal de la Cluj: Conducerea PNL e plină de incompetenți

Apele nu s-au liniștit în PNL. De la Cluj, Alin Tișe, a reluat atacurile la adresa conducerii centrale a PNL despre care spune că este „plină de incompetenți”. Ultima sa nemulțumire este cedarea către UDMR a funcției de prefect al județului. “În ceea ce mă privește, ca membru simplu al PNL, această conducere pe care acest partid o are nu mă mai reprezintă și mă declar liber și independent față de orice personaj care în momentul de față conduce PNL la nivel central. Conducerea PNL este cea care aduce mari prejudicii, enorme, acestui partid și datoria mea și a noastră este ca la viitorul congres acest partid să reintre în normalitate și în parcursul său firesc. Acești incompetenți care vremelnic conduc PNL vor rămâne în istorie ca niște personaje despre care nimeni nu o să-și mai amintească nimic”, a spus Alin Tișe.

Liberalul, care este și președintele Consiliului Județean, este nemulțumit de numirea unui membru al UDMR ca prefect al județului și spune că, în replică, va face demersuri pentru schimbarea din funcție a vicepreședintelui UDMR al forului județean, Vakar Istvan. “Este o palmă dată clujenilor, ardelenilor și filialei Cluj a PNL. Îmi exprim public scuze clujenilor pentru această decizie, întrucât PNL Cluj era îndreptățit să aibă acest post de prefect. Voi continua din postura de președinte al Consiliului Județean să lupt pentru oamenii acestui județ, iar în prezent analizez posibilitatea, în ședința din martie a forului județean, a schimbării vicepreședintelui UDMR de la Consiliul Județean”, a declarat, ieri, Alin Tișe.

Guvernul va elimina cotizarea automată la sindicat

Premierul Florin Cîțu a declarat ieri, într-un interviu pentru site-ul G4Media.ro, că Guvernul pregătește în următoarele săptămâni o ordonanță de urgență prin care va elimina cotizarea automată lunară la sindicat în cazul angajaților de la stat care s-au înscris într-o organizație sindicală. Cîțu spune că nu i se pare normal ca oamenii să plătească automat o cotizație și că dacă cineva dorește să fie membru al unei organizații sindicale “să facă efortul lunar să plătească”.

Premierul a mai afirmat că este “evident” că protestele din ultima perioadă sunt manipulate politic de PSD, precizând că nu a văzut niciun protest în perioada PSD “când creșteau taxe”. Cîțu a mai declarat că protestele sindicatelor ar reflecta “o atitudine necolegială și neprincipială față de sectorul privat”, care nu a ieșit în stradă, deși peste 1, 4 milioane de angajați au fost în șomaj tehnic în timpul pandemiei.

Cine este femeia care a provocat accidentul mortal din Capitală

Șoferița care a provocat accidentul din cartierul Andronache, din Capitală, în urma căruia au murit două fete, are 57 de ani și o cheamă Marcela Leonte, conform surselor G4Media.ro. Femeia este consultant la o companie de telefonie mobilă și are un băiat, au mai precizat sursele.

Deși inițial a susținut că nu a băut înainte de a se urca la volan, în fața anchetatorilor, Marcela Leonte a recunoscut până la urmă că a consumat rom și vin înainte să urce la volan, iar un magistrat de la Sectorul 2 a decis să o lase în libertate, sub control judiciar. În cadrul acestei măsuri, femeia e obligată să se prezinte de două ori pe săptămână la o secție de Poliție din București, prima vizită fiind miercuri. Parchetul, care ceruse arestarea preventivă, a contestat controlul judiciar.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.