Local

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Povestea unui bucureștean vaccinat la rapel cu Moderna, după o primă doză cu Pfizer

Ziarul de Vrancea
17 mar 2021 612 vizualizări

„Mă poate ajuta cineva și cu o programare la AstraZeneca, să îmi fac o părere completă?”, se întreabă ironic bărbatul, care a relatat despre incompetența celor de la centrul la vaccinare

Un bărbat din București a primit, ieri, la doza de rapel vaccinul Moderna, deși la prima doză a fost vaccinat cu seful Pfizer. Bărbatul a spus de câteva ori în centrul de vaccinare că a fost vaccinat cu Pfizer prima dată și chiar avea asupra sa adeverința de vaccinare, însă nimeni nu l-a ascultat și nu a verificat documentul. Abia după ce a fost vaccinat și sistemul dădea o eroare, neputând valida vaccinarea cu Moderna, asistentele și-au dat seama de greșeală. Bărbatul afirmă că, deocamdată se simte bine.

“Astăzi am devenit un cobai mai aparte, pentru că am primit un rapel de la Moderna după ce pe 24 februarie fusesem vaccinat cu Pfizer. S-a greșit, apoi iar s-a greșit! Am ajuns în centrul de vaccinare numărul 5 de la RomExpo, am completat documentul de la recepție, am fost trimis la cabinetul numărul 21. Prima greșeală! Cel care m-a repartizat, m-a trimis la un cabinet unde se făceau doar vaccinuri Moderna, deși pe listă, în dreptul numelui meu, scria Pfizer. La cabinetul numărul 21 m-au preluat două doamne asistente, le-am arătat că am și adeverința de la vaccinarea din 24 februarie la mine, m-au lăudat că o am în condițiile în care majoritatea pacienților nu o mai aduc la rapel, însă nimeni nu a mai verificat că pe ea scrie Pfizer. Una dintre doamne m-a căutat în sistem, cealaltă mi-a făcut doza de vaccin, pentru ca apoi să realizeze că aplicația dă eroare și că nu poate fi confirmată vaccinarea. Motivul? Rapelul nu corespunde cu tipul de vaccin făcut la prima doză. Mi-am dat imediat seama despre ce s-a întâmplat, însă în acel moment deja presam cu un tampon de vată pe locul vaccinării”, a scris, miercuri, bărbatul pe Facebook.

Bărbatul povestește că asistentele s-au panicat și au chemat un medic.

“Eu mă gândeam deja că am o revistă de predat și tururi de făcut în weekend și că nu mi-ar prinde bine niște spitalizare chiar acum. A venit domnul doctor, mi-a spus că nu se va întâmpla nimic, că nu sunt primul care a trecut prin asta (!!!), dar că din păcate nu îmi poate fi eliberată o adeverință de vaccinare. Unless (n.r. – decât)... dacă sunt de acord să treacă în sistem că mi s-a făcut tot Pfizer și astfel poate închide cazul, iar eu mă pot bucura de beneficiile complete ale unei persoane vaccinate. POFTIM?! Mi-am ieșit din fire. Am cerut să vorbesc cu șeful centrului de vaccinare. S-a prezentat o doamnă doctor care, auzind că sunt diabetic, m-a întrebat dacă, ca să o citez, «sunt pe insulină» și că n-ar trebui să fie nicio problemă că mi s-au făcut două doze din două vaccinuri diferite”, a mai povestit bărbatul.

Acesta a explicat că, într-un final, nu a primit adevernță de vaccinare.

 “Nu am primit niciun document, nu am fost bifat nicăieri în sistem. Însă nici nu pot repeta vaccinul anti Covid decât când se va face un nou val de imunizări pentru cei vaccinați. Când va fi, dacă va mai fi. Am fost șocat să văd cu câta lejeritate și superficialitate a fost gestionată această situație. O mustrare la domnul de la recepție, una la doamnele asistente și gata”, a mai scris bărbatul.

Acesta a precizat că deocamdată se simte bine și a făcut comparație între cele două vaccinuri: “Deocamdată mă simt bine. Chiar sunt în măsură să fac comparații între cele două: locul injecției doare mai puțin la Moderna decât la Pfizer. Mă poate ajuta cineva și cu o programare la AstraZeneca, să îmi fac o părere completă?”.

Cum vor fi împărțiți banii din PNRR: Accentul pe educație și sănătate

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri, după discuții cu liderul PNL, cu premierul Florin Cîțu, cu cei doi vicepremieri și cu ministrul proiectelor europene, pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), că va fi pus accent pe dezvoltarea sistemului de sănătate, pentru care vor fi alocate 3 miliarde de euro. Patru miliarde de euro vor fi alocați programului “România Educată”. De asemenea, vor fi investiții în programul de autostrăzi, dar și în digitalizare. Suma de 2,2 miliarde de euro va fi alocată reabilitării termice a blocurilor și consolidării clădirilor la cutremur.

“Este important să înțelegem că acest plan, prescurtat PNRR, ne oferă cel mai bun context pentru realizarea reformelor amânate atâția ani, reforme care vor îmbunătăți viața de zi cu zi a fiecărui român, prin dezvoltarea și modernizarea activității în sănătate, în economie, în educație și în administrație. Vom pune un accent major pe îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate, prin dezvoltarea rețelei de spitale, crearea de centre medicale integrate în zonele rurale și urbane vulnerabile și dotarea acestora cu aparatură, cabinete cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici. Dorim să alocăm pentru acest obiectiv 3 miliarde de euro”, a afirmat președintele.

De asemenea, PNRR ne va permite să finanțăm în continuare dezvoltarea rețelei de autostrăzi în paralel cu promovarea unui transport cât mai puțin poluant, domeniu căruia îi va fi alocată suma de 4,5 miliarde de euro, a spus președintele.

“Programul România Educată va beneficia de o finanțare substanțială, de circa 4 miliarde de euro. Digitalizarea va fi o parte importantă în Educație, iar accentul se va pune pe două componente: formarea competențelor digitale și asigurarea resurselor educaționale digitale”, a subliniat Iohannis.

El a adăugat că elevii, studenții și cadrele didactice trebuie să fie pregătiți și sprijiniți să acceseze aceste instrumente digitale demers în care vor fi investiți 780 de milioane de euro.

“Europa se dezvoltă prin tranziție verde și digitalizare, iar România va investi substanțial, la rândul ei, în ceea ce înseamnă viitorul sustenabil. În asigurarea tranziției verzi, vreau să menționez doar câteva exemple de proiecte pe care le vom finanța prin PNRR: 1,3 miliarde de euro alocate pentru diversificarea și multiplicarea surselor de energie regenerabilă, 1,5 miliarde de euro pentru împădurirea masivă, 4 miliarde de euro pentru combaterea secetei și irigații, respectiv 5 miliarde de euro pentru promovarea transportului durabil prin dezvoltarea infrastructurii feroviare”, a declarat Klaus Iohannis.

El a afirmat că digitalizarea pe care ne-o dorim înseamnă de fapt mult mai puțină birocrație pentru cetățeni și un acces mult mai facil la serviciile publice, iar autoritățile vor investi astfel în servicii digitale destinate cetățeanului.

Caz unic: O fetiță a rezistat 7 ani peste speranța de viață dată de o boală gravă, dar e în pericol din cauza COVID

Caz deosebit de grav la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală. Cu o boală neurodegenerativă gravă, o fată de 11 ani de loc din Săftica este intubată de la jumătatea lunii februarie iar testul pentru COVID 19 s-a negativat abia marți, după mai bine de o lună de la internare.

Raluca Alexandru, purtătorul de cuvând al Spitalului Grigore Alexandrescu a explicat complexitatea acestui caz grav și extrem de rar. “În secția de ATI, singurul copil intubat este o fetiță de 11 ani care a fost internată în luna februarie, cu comorbidități din naștere, ea a venit cu o pneumonie dată de COVID destul de urâtă, iar la scurt timp după internare a fost necesară intubarea și este și la ora actuală intubată, s-a încercat de multe ori detubarea dar s-a constatat că nu poate respira singură. Are o distrofie neuroaxonală din naștere, a fost tratată pe tot acest parcurs, din câte am înțeles a luat cumva din familie, bunicul a fost internat cu COVID 19, în acea perioadă în care ea s-a prezentat la noi în februarie. Ce înseamnă această afecțiune? Nu se dezvoltă bine musculatura, este o patologie destul de gravă cu multiple alte comorbidități, nu este ceva ușor, de obicei se spune teoretic, în carte, că rata de supraviețuire este la 4 ani, ea a ajuns la 11 ani. COVID-ul i-a complicat starea, și acum nu știm dacă mușchii ei până la urmă…plămânul…va mai putea să respire singură, are afectată mult zona pulmonară”, a declarat medicul Raluca Alexandru.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de copii Grigore Alexandrescu a mai spus și că testele pentru COVID 19 au ieșit pozitive în cazul fetiței pe tot parcursul internării, din data de 8 februarie, și că, abia în cursul zilei de ieri medicii au primit un rezultat negativ la acest test în cazul copilului. Negativarea testului nu înseamnă și că efectele lăsate în organism de boală au dispărut, explică medicul. Din păcate, este posibil ca fata să nu mai poată respira singură.

Un polițist de 55 de ani a murit în urma infecției COVID-19

Un polițist în vârstă de 55 de ani, șef al unui post de Poliție din județul Neamț, a murit, ieri, la Spitalul Județean de Urgență, în urma infecției cu SARS-COV-2. “Inspectoratul de Poliție Județean Neamț deplânge stingerea fulgerătoare din viață a colegului nostru, agent șef de poliție Croitoriu Benoni, care la 55 de ani a pierdut lupta cu noul coronavirus. În această dimineață, polițistul s-a stins la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, după o luptă acerbă pentru viață, pornită de la începutul lunii martie”, a transmis Poliția Județeană Neamț. Agentul de poliție Benoni Croitoriu își desfășura activitatea în cadrul Secției de Poliție Rurală Săbăoani, fiind șef al Postului de Poliție Gherăiești din anul 2014.

“Pe această cale aducem un ultim omagiu celui care a fost un bun coleg, iar trecerea sa în neființă reprezintă o mare pierdere pentru colectivul din care făcea parte, lăsând în sufletele noastre un imens regret și o adâncă tristețe. Transmitem sincere condoleanțe familiei îndoliate și exprimăm profunda compasiune pentru pierderea suferită”, a adăugat sursa citată.

A doua zi cu peste 6.000 de cazuri noi de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 6.186 de cazuri noi de COVID-19 înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost raportate 89 de decese, numărul total fiind de 21.787.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.361. Dintre acestea, 1.266 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.389.800 de teste RT-PCR și 463.418 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.983 de teste RT-PCR (18.881 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.102 la cerere) și 11.858 de teste rapide antigenice.

Ce știm despre vaccinul Johnson & Johnson, singurul cu doză unică

Vaccinul Johnson & Johnson, al patrulea împotriva COVID-19 autorizat în Uniunea Europeană, se administrează persoanelor începând cu vârsta de 18 ani, într-o doză unică. Protecția începe la aproximativ 14 zile de la vaccinare. Conform prospectului, în asociere cu vaccinarea pot să apară reacții asociate cu anxietatea, printre reacțiile adverse frecvente fiind durerea la locul injectării, durerea de cap, oboseală, dureri musculare și greața. De asemenea, în asociere cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, incluzând reacții vasovagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecției cu acul.

Vaccinarea trebuie amânată la persoanele cu boală acută febrilă severă sau cu infecție acută, însă prezența unei infecții minore și/sau a febrei cu valori reduse nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.

Conform studiului făcut pentru acest vaccin, cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (48,6%). Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost cefalee (38,9%), oboseală (38,2%), mialgie (33,2%) și greață (14,2%).

Bucătar cunoscut, mort după ce s-a lovit la cap la o petrecere

Bucătarul clujean Adrian Pop a murit marți seară, la Clinica de Neurochirurgie din Cluj-Napoca, unde a fost adus în stare de incoștiență și cu o lovitură la cap, stabilindu-se că anterior a participat la o petrecere la care au fost și prezenți și doi polițiști.

“În urma primelor verificări efectuate de polițiști și a informațiilor preliminare, există date potrivit cărora bărbatul de 51 de ani ar fi participat la un eveniment privat derulat în interiorul respectivului local public, unde ar fi consumat băuturi alcoolice, la un moment dat fiind observat de participanți părăsind încăperea. În urma constatării medico-legale efectuată de către medicii legiști din cadrul Institutul de Medicină Legală Cluj, a rezultat faptul că leziunile traumatice cranio-cerebrale s-au putut produce prin cădere de la același nivel, acestea punând în primejdie viața victimei”, se arată într-un comunicat al IPJ Cluj.

Potrivit sursei citate, se fac verificări și în ceea ce privește participarea a doi polițiști la petrecerea respectivă, unde s-ar fi încălcat regulile de protecție anti-COVID-19.

Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.