Local

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:

Ziarul de Vrancea
19 ian 2022 567 vizualizări

Cu toate că numărul de cazuri a explodat în România, numărul de spitalizări și decese a crescut într-un ritm lent n „secretul”: faptul că o parte a populației s-a vaccinat și nu mai dezvoltă forme grave ale bolii

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 19.000 de cazuri noi de COVID-19, cel mai grav bilanț de la începutul pandemiei. Au fost raportate 43 de decese, din care patru din perioada anterioară. La ATI sunt internate 547 de persoane, cu 17 mai mult decât în ziua anterioară. Din totalul de 43 de pacienți decedați, 37 au fost nevaccinați și 6 vaccinați. Pacienții vaccinați aveau vârsta cuprinsă între grupele de vârstă 50-59 ani și peste 80 ani. 5 pacienți vaccinați care au decedat prezentau comorbidități, iau un pacient nu prezenta comorbidități.

Până ieri, 59.428 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Cum se explică rata mică de spitalizări și decese

Există motive care ne dau speranța că putem controla un val cauzat de varianta Omicron, în ciuda unui număr foarte mare de cazuri raportate în fiecare zi, a declarat ieri medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. El afirmă că “se observă o decuplare în ceea ce privește eficiența vaccinurilor actuale pentru varianta Omicron vizavi de protecția față de infecție, respectiv protecția față de spitalizări și față de decese” și a explicat pas cu pas de ce se întâmplă acest lucru. „Sunt două motive: primul motiv ține de tipul de răspuns imun, chiar dacă activitatea anticorpilor protectori se reduce față de varianta Omicron, răspunsul imun celular, asigurat de celulele T și limfocitele B de memorie, se menține activ și este foarte bine întărit după administrarea dozei booster, iar asta ne ofera protecția față de formele grave. De asemenea, al doilea motiv este cel legat de agresivitatea mai redusă a variantei Omicron. Aceste lucruri ne dau speranța că putem controla un val cauzat de varianta Omicron, în ciuda unui număr foarte mare de cazuri raportate în fiecare zi”, a spus Gheorghiță.

Omicron: Protecția după booster crește la 90% în cazurile severe

Valeriu Gheorghiță a mai spus că după administrarea dozei booster anti-COVID, protecția față de infecția cu varianta Omicron crește la 60%, iar față de formele severe care necesită spitalizare și de decese crește la 90%. “După o primă schemă de vaccinare, protecția față de infecție (cu tulpina Omicron - n.r.) este considerabil scăzută, însă se menține o protecție față de spitalizări și față de riscul de deces. Această protecție este în momentul de față considerată ridicată, cu atât mai mult după administrarea dozei de booster. Practic, studiile publicate recent ne arată că protecția unei prime scheme de vaccinare față de infecție, inclusiv infecția asimptomatică, este de circa 30% iar protecția după o primă schemă de vaccinare este de aproximativ 50% față de riscul de spitalizare și decese. Aici vorbim de varianta Omicron. După administrarea dozei booster, protecția față de infecție crește la 60% iar față de formele severe care necesită spitalizare și de decese crește la 90% în primele două luni de la administrarea dozei de booster și are o tendință ușoară de scădere după trei luni de la administrarea dozei de booster”, a explicat medicul militar.

Cum se apără polițistul care a ucis pe trecere fetița de 13 ani

 el susține că nu a verificat starea victimei cu piciorul ci ar fi sprijinit trupul fetei conform indicațiilor primite de la operatorul de la 112

Adrian Cuculis, avocatul familiei Raisei, fetița de 13 ani care a fost spulberată pe trecerea de pietoni de către un polițist, a declarat ieri, după audierea acestuia, că singurul lucru pe care l-a recunoscut este că avea viteză excesivă. Polițistul a mai susținut la audieri că avea girofarul pornit pentru că voia să se asigure că este vizibil.

Avocatul a spus că polițistul a susținut la audieri că a verificat trecerea de pietoni și că nu era nimeni acolo, deși din filmări se vede clar că fetițele mergeau încet și doar ulterior au luat-o la fugă. “A fost o întrebare pusă expres de către mine, și a spus: nu, eram atent. Singul lucru pe care l-a recunoscut, și practic lucrurile sunt clare aici, a fost că avea viteză excesivă”, a afirmat Adrian Cuculis, precizând că polițistul nu a putut spune ce viteză avea la momentul accidentului.

De asemenea, agentul a mai susținut că nu a lovit-o pe Raisa cu bocancul, pentru a vedea dacă este în viață, așa cum se vede în imagini apărute în spațiul public, și că ar fi sprijinit trupul fetei conform indicațiilor primite de la operatorul de la 112. Avocatul a mai spus că reiese clar că la locul accidentului au venit colegi ai polițistului, iar după accident acesta a primit o geacă de la un coleg, motivând că a făcut acest lucru pentru a nu fi linșat de mulțime.

Despre cum s-a prezentat polițistul la audieri, Cuculis a spus că “era înmărmurit și a dat ture lungi pe hol”. Avocatul a mai spus că declarația dată de polițist este foarte scurtă - “o filă A4, pe față, nu și verso”.

“A afirmat că în ziua respectivă nu se afla în misiune, trebuie să spunem lucrul acesta, era o misiune banală, toți polițiștii sunt în misiune în fiecare zi. Girofarul îl avea pornit, atenție, pentru că voia să se asigure că este vizibil, astea au fost declarațiile lui. Și sigur că, nu în ultimul rând, în momentul în care a produs accidentul respectiv, el spune în continuare că pur și simplu nu a văzut nimic, nici măcar nu și-a dat seama nu și-a dat seama că au fost două victime, ci i-a fost atrasă atenția”, a mai declarat Adrian Cuculis.

Raisa și o altă fetiță au fost lovite de mașina Poliției în timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni. Accidentul a avut loc în urmă cu o săptămână, iar în autospecială se afla un singur polițist, care, potrivit procurorilor, nu se afla în misiune și avea pornite doar semnalele luminoase, nu și pe cele acustice.

USR a depus un proiect pentru anularea amenzilor PLF

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a inițiat, alături de deputații USR Silviu Dehelean și Stelian Ion, un proiect de lege de anulare a amenzilor PLF și de returnare a banilor plătiți până acum. „Demersul nostru va repara o situație absurdă pe care PSD-PNL-UDMR a creat-o și pe care autoritățile se fac că n-o văd și n-o înțeleg. Românii n-au fost informați din timp cu privire la necesitatea completării formularului la intrarea în țară. S-au trezit direct cu amenzile DSP acasă. Mai mult, foarte mulți români au completat formularul PLF și tot degeaba. Autoritățile nu i-au mai găsit în baza de date și tot au primit amenzi. Alți români trec granița zilnic pentru a merge la muncă, prin urmare au primit deja mai multe amenzi de mii de lei. Este absurd. Încă o măgărie aruncată în fața cetățenilor de bună credință din partea unor conducători incompetenți și iresponsabili. Aceștia sunt marii specialiști PSD-PNL-UDMR cu experiență care ne conduc țara”, a declarat eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, inițiator al proiectului de lege.

„Este limpede că PSD nu iartă și nu uită. Românii cinstiți care muncesc în afara țării sunt cei mai mari dușmani ai lor. Vă amintiți cu siguranță de performanța artistică a lui Niculae Bădălău, care, fără scrupule și cu cel mai mare dispreț, a jignit peste 5 milioane de români aflați dincolo de granițele României. Prin acest proiect de lege vrem ca autoritățile statului să își recunoască greșeala și să și-o îndrepte față de miile de români amendați abuziv, printre care și sute de bihoreni. Nu putem lăsa lucrurile așa, ar fi fundamental injust”, precizează deputatul USR Silviu Dehelean, co-inițiator al proiectului de lege.

Propunerea legislativă USR anulează amenzile contravenționale privind implementarea formularului digital de intrare în România, precum și obligațiile fiscale accesorii acestora, neachitate până la acest moment.

Amenzile care au fost deja achitate, parțial sau integral, vor fi restituite persoanelor sancționate.

Ordonanța prin care a fost stabilită obligativitatea completării formularului digital a fost adoptată de Guvernul Ciucă pe data de 15 decembrie, iar avalanșa de amenzi a început zece zile mai târziu, timp insuficient pentru ca toți românii aflați peste granițe și care au vrut să se întoarcă în țară de sărbători să se poată informa corect și complet cu privire la noile îndatoriri pe care le au.

Potrivit datelor existente până acum, peste 50.000 de români au fost amendați de autorități, deși, în multe cazuri, nici nu au fost întrebați la graniță de PLF. Alții, care au completat formularul, au fost sancționați la săptămâni bune de la trecerea graniței pe motiv că documentul nu este găsit în baza de date (fiind șters la expirarea termenului de 15 zile prevăzut în OUG). Sunt și cazuri de persoane, după cum recunoșteau directorii direcțiilor de sănătate publică din județele de graniță, care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei (cuantumul maxim prevăzut de OUG) după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru.

Un farmacist și o farmacistă s-au bătut cu pumnii și picioarele

Doi farmaciști din municipiul Tulcea s-au luat la bătaie în timpul programului, lovindu-se cu pumnii și picioarele, și a fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru a-i despărți. Conflictul a pornit după ce un farmacist în vârstă de 51 de ani i-a reproșat colegei sale, de 49 de ani, modul în care schimbă bancnotele mai mari în bancnote mai mici.

“Jandarmii s-au deplasat imediat la fața locului, unde au identificat un bărbat, în vârstă de 51 de ani, care prezenta zgârieturi la nivelul feței, declarând că a avut un schimb de replici cu colega sa, atenționând-o cu privire la modul în care schimbă bancnotele mai mari în bancnote mai mici. De aici nu a fost decât un pas până la jigniri, amenințări și lovituri între cei doi. Femeia, în vârstă de 49 de ani, a plecat, la un moment dat, în depozitul farmaciei, însă a fost urmată de către colegul acesteia, care a declarat că a fost atacat de femeie, aceasta provocându-i cu unghiile mai multe zgârâieturi la nivelul feței. Cei doi și-au aplicat lovituri cu pumnii și picioarele, fiind necesară intervenția jandarmilor, întrucât nimeni nu a reușit să-i despartă pe cei doi”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea. Cei doi au refuzat acordarea de îngrijiri medicale. Jandarmii au întocmit actele de sesizare a organelor de urmărire penală pentru loviri și alte violențe.

Stare de urgență energetică în Republica Moldova

Premierul Nicolae Ciucă a avut, joi, o discuție cu prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița. Convorbirea telefonică a avut loc în contextul în care Parlamentul de la Chișinău a decis ieri instituirea stării de urgență în sectorul energetic, în Republica Moldova, din cauza riscului suspendării livrării de gaz de către concernul rus Gazprom, a transmis Guvernul României. Astfel, conform sursei citate, cei doi premieri au discutat despre posibilitatea asigurării cantităților necesare de păcură Republicii Moldova, urmând ca România să primească și o solicitare în acest sens, care să fie analizată în scurt timp. De asemenea, cei doi oficiali au vorbit și despre pregătirea următoarei ședințe comune de guvern, care urmează să aibă loc în viitorul apropiat.

Parlamentul de la Chișinău a votat joi declararea stării de urgență pe întreg teritoriul R. Moldova pentru următoarele 60 de zile, după ce Gazprom a transmis o scrisoare către Moldovagaz prin care a amenințat cu sistarea gazelor naturale, dacă până la 20 ianuarie 2022 R.Moldova nu va plăti un avans pentru luna ianuarie în sumă de 63 milioane de dolari. Hotărârea a fost susținută de 58 de deputați.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.