Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj: Mai mulți maneliști, mai mulți iubitori de musică clasică

Ziarul de Vrancea
19 nov 2023 1396 vizualizări

Față de acum 10 ani, a scăzut considerabil numărul celor care ascultă pop, iar numărul celor care preferă manele a crescut, arată un sondaj INSCOP n persoanele cu educație superioară preferă rock-ul și muzica clasică

Peste 47% dintre români spun că ascultă muzică populară, iar față de acum 10 ani, a scăzut cu aproximativ 20% numărul celor care ascultă pop, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP Research la comanda News.ro, cei chestionați putând opta pentru mai multe variante de răspuns.

Întrebați ce gen de muzică ascultă, 47.3% dintre cei chestionați menționează muzica populară (față de 49.7% în 2013), 29.2% pop-dance (față de 41% în 2013), 28.3% cea clasică (față de 22.8% în 2013), 21.6% manele (față de 14.2% în 2013), 19.2% hip-hop (față de 18.2% în 2013), iar 16.5% rock (față de 19.5% în 2013).

Numărul celor care ascultă manele a crescut cu 7,4% în ultimi 10 ani, iar al celor care afirmă că ascultă muzică clasică a crescut cu 5,5%. 10.8% menționează alt gen (față de 2.7% în 2013).

4.8% dintre respondenți spun că nu ascultă muzică (față de 1% în 2013), iar 0.9% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Analiza socio-demografică relevă că ascultă muzică populară în special persoanele mai în vârstă, cele cu educație primară sau medie, cei inactivi pasivi, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus, cei care nu utilizează rețelele sociale. Spun că preferă pop-dance mai ales: persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu educație superioară, gulerele albe, angajații la privat.

Persoanele cu studii superioare, gulerele gri sau albe declară într-o proporție mai ridicată decât restul populației că preferă muzica clasică.

Declară că ascultă manele mai ales persoanele mai tinere, cu vârsta sub 45 de ani, cele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din urbanul mic și din rural, utilizatorii rețelei Tik-Tok, cei cu un venit mai redus. Ascultă muzică hip-hop în special persoanele mai tinere, cu vârsta sub 45 de ani, gulerele gri sau inactivi potențial activi, angajații la privat. Bărbații, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cele cu educație superioară, gulerele albe, locuitorii din București sau din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat, angajații la privat sunt categoriile de populație care menționează cel mai des că ascultă muzică rock.

”Preferințele muzicale ale românilor au cunoscut unele modificări în ultimul deceniu, cele mai importante fiind scăderea semnificativă a ponderii celor care preferă muzica pop-dance, creșterea ponderii celor care ascultă manele, dar și a celor care ascultă muzică clasică. Cifra cu semnificația cea mai importantă este ponderea foarte redusă a celor care declară că nu ascultă muzică, de sub 5% din populație. Practic, aproximativ 95% dintre români ascultă muzică, indiferent de genul muzical preferat”, remarcă Remus Ștefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eșantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

O femeie din Tanzania speră să își întâlnească mama, cetățean român

n ea a fost răpită de tatăl ei african în 1981

O femeie din Tanzania, Elena Rajab Mwinge, speră că vizita președintelui Klaus Iohannis în țara sa o va ajuta să își îndeplinească visul de a-și întâlni mama, cetățean român, potrivit publicației The Citizen. Ea afirmă că a fost dusă pe ascuns în Tanzania de tatăl ei, care făcuse studii medicale în România, și că a reușit să găsească o femeie despre care crede că este mama ei, însă nu are posibilități financiare pentru a ajunge în România să o vadă.

Cetățenii din Tanzania au mari așteptări că vizita de patru zile a președintelui României Klaus Iohannis va aduce beneficii semnificative ambelor țări, prin întărirea cooperării bilaterale în mai multe domenii, scrie publicația din Tanzania The Citizen.

Dar pentru Kibibi, cunoscută și ca Elena Rajab Mwinge (43 de ani), localnică din Keko Akida, zona Mivinjeni, districtul Temeke, vizita are și o altă semnificație. Kibibi, soție și mamă a patru copii, consideră că vizita președintelui Iohannis în Tanzania reprezintă o oportunitate care îi va permite să își întâlnească mama, cetățean român. Kibibi s-a născut la București, în România, în 10 ianuarie 1980, dintr-o mamă româncă și un tată tanzanian, Rajab Mwinge. Însă Mwinge, care se afla în România pentru studii medicale, s-a întors acasă în 1981, cu Kibibi, fără știrea mamei sale.

Kibibi a declarat pentru The Citizen că a trăit cu dorința de a-și cunoaște mama biologică, însă visul ei a devenit un coșmar întrucât nu a reușit să acopere costurile unei călătorii în România. Ea a fost crescută de o mamă vitregă, iar tatăl ei a lucrat, ca personal medical, la Organisation of Tanzania Trade Unions (OTTU) și la spitale private, dar a murit în 2015.

Ea a povestit că, atunci când era în clasa a șasea, vecinii i-au spus că femeia care o creștea nu era mama ei biologică și că aceasta era o femeie albă. Kibibi a spus că ulterior mătușa sa Salma Mwinge i-a dezvăluit că este originară din România, unde tatăl ei a fost la studii, însă i-a spus că mama sa a murit.

Kibibi a adăugat că, în 2014, și-a confruntat tatăl. ”Tatăl meu mi-a confirmat că mama este cetățean român, cu numele Dorina Illnesco”, a afirmat el.

Kibibi a menționat că a încercat să găsească ambasada României, dar cea mai apropiată se afla în Kenya, unde ea nu putea să ajungă.

Ulterior, în decembrie 2020, a povestit ea, a început să își caute mama pe rețelele de socializare.  ”Am tastat numele dat de tatăl meu (Dorina Illnesco). Din fericire, am găsit pe cineva despre care cred că este femeia pe care o căutam. Am trimis un mesaj care spunea: «Unde ești mamă, mi-e dor de tine». În loc să primesc un răspuns cum mă așteptam, o altă femeie, Gina Soana, mi-a trimis o cerere de prietenie”, a afirmat Kibibi. Ea a adăugat că și-a dat seama că acea femeie este cumnata ei, soția fratelui său care căuta o rudă a cărei mamă se numea Dorina Soana și care trăia în Tanzania.

Kibibi a afirmat că, ulterior, cumnata ei i-a confirmat că ea era cea căutată și că mama ei este în viață. La un moment dat, a povestit Kibibi, a văzut-o pe mama ei printr-un apel video pe Facebook. ”Tatăl tău m-a mințit și te-a furat când s-a întors în Tanzania. Mama insista să o vizitez în România. Ea este în vârstă acum, dar posibilitățile mele financiare nu îmi permit să călătoresc pentru a-mi întâlni iubita mamă”, a adăugat Kibibi.

Femeia a mărturisit că este îngrijorată pentru că de câteva luni nu a mai vorbit cu mama sa, dar rudele din România au asigurat-o că este bine. Kibibi dorește ca președintele Iohannis și delegația sa să îi îndeplinească visul de a-și întâlni mama.

O mătușă a lui Kibibi a afirmat că fratele ei i-a spus că a decis să fugă în secret din România cu fetița pentru ca mama ei să nu își piardă locul de muncă pentru că a avut un copil cu un bărbat african, arătând că la acea vreme erau restricții în România. Ulterior, el ar fi pierdut legătura cu mama fetiței. Soțul lui Kibibi afirmă că speranțele familiei rămân în vizita președintelui Iohannis, adăugând că probabil, într-un final, Kibibi își va întâlni mama.

Topul celor mai de succes bărbați din România în 2023

La data de 19 noiembrie, începând cu anul 1999, se sărbătorește Ziua Internațională a Bărbatului. Din anul 2016, Parlamentul României a votat sărbătorirea Zilei Bărbatului și în România, ca sărbătoare oficială a statului român. Pe site-ul www.barbatidesucces.ro românii au votat care sunt cei mai de succes bărbați din anul 2023. În total au votat 4.179 de persoane iar în top 10 regăsim sportivi, artiști și oameni de afaceri. Obiectivele acestei zile includ concentrarea asupra sănătății bărbaților și băieților, îmbunătățirea relațiilor dintre sexe, promovarea egalității între sexe și prezentarea de modele masculine de urmat.

În top 10 Bărbați de succes 2023 sunt incluși doi oameni de afaceri și doi sportivi, restul fiind cântăreți sau actori.  Ion Țiriac conduce clasamentul, urmat de Gheorghe Hagi și David Popovici. În top 10 se regăsesc: Tudor Chirilă, Victor Rebengiuc, Gheorghe Zamfir. Topul final a rezultat în urma voturilor online, pe site-ul www.barbatidesucces.ro. Perioada de vot a fost 15 septembrie - 15 octombrie 2023 și, în total, au votat 4.179 de persoane. Fiecare persoană care a votat a avut posibilitatea să enumere 3 bărbați de succes din România. Locul 1 a primit 100 de puncte, locul 2 a primit 66 de puncte, iar locul 3 a primit 33 de puncte. Topul a rezultat prin adunarea numărului de puncte pentru fiecare nume nominalizat. Rezultatele votului au fost certificate de firma de studii de piață www.Brandberry.ro

Năsui: Pensiile speciale pot fi tăiate. Noi am fost la guvernare, nu la putere

Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui (USR) a explicat că pensiile speciale pot fi tăiate și a precizat că Emil Boc, pe vremea când a ocupat funcția de prim-ministru, a făcut o lege care a trecut de Curtea Constituțională și prin care au fost tăiate pensiile speciale.

”Pensiile speciale pot fi tăiate. Noi nu le-am tăiat pentru că nu am putut. Noi am fost la guvernare, dar nu am fost la putere, îmi place mie să spun. Reformele mari pe care ni le-am dorit, niciuna nu a fost acceptată de PNL. Nici reducerea impozitării muncii, nici dreptul de a alege în sănătate sau educație, nimic. Dorința lor în ziua când se făceau negocierile era mai mult ca... hai mai facem un PNDL. Ei s-au comportat cu noi ca încă un pion cu care mai facem o împărțire pe cașcaval. Ori pentru noi era important să facem niște reforme”, a declarat Claudiu Năsui, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.

El a dat drept exemplu o lege emisă în timpul guvernării lui Emil Boc prin care au fost tăiate pensiile speciale. ”O să zic un lucru, să nu spuneți că dau în PNL. Emil Boc care e din PNL, a făcut o lege de 3 pagini, a fost publicată, care a trecut și de Curtea Constituțională și care a eliminat 93 la sută din pensiile speciale, adică totul, mai puțin magistrați”, a afirmat Năsui.

Fostul ministru al Economiei a adăugat că actuala lege a pensiilor nu taie pensiile speciale. ”Atenție, proiectul acesta care l-au făcut ei și de care spun că taie pensiile speciale, nu taie pensiile speciale. Pun un plan de reducere graduală a lor, până în 2062. E aberant de mult. Aici e și dificultatea celor din PNL, mai ales, că ei îl au pe Emil Boc, ei nu au niciun argument să spună <de ce nu ați dat exact legea pe care a dat-o Emil Boc și care a trecut prin Curtea Constituțională cu exact aceeași Constituție pe care o avem acum?>. Nu există argument decât acela că nu au vrut să taie pensiile speciale și asta e toată problema, inclusiv cu deficitul. Cei care au privilegii, cei care s-au înfruptat din statul român, nu vor de fapt să își strângă cureaua absolut deloc și atunci reducerile se fac pe seama bugetului privaților: creșterile de  taxe. Când domnul Ciolacu spune că el nu vrea să taie la nimeni salariul, păi dacă cresc taxele, scade salariul. Este o identitate contabilă, nu e chestiune de liberalism- socialist, e pur și simplu ce se întâmplă automat. Toate lucrurile acestea, care s-au întâmplat zilele astea, arată exact că ei nu vor, de fapt, să reducă cheltuielile”, a precizat Năsui.

Bărbat, reținut după ce și-a agresat sora și a amenințat că îi va face rău mamei sale

Polițiștii din București fac cercetări în cazul unui bărbat acuzat de violență în familie după ce și-a agresat sora, iar apoi s-a încuiat în locuință împreună cu mama sa, amenințând că îi va face rău. Polițiștii, alertați de sora bărbatului, au intervenit împreună cu luptătorii de SAS, femeia fiind salvată.

Poliția Capitalei a anunțat, sâmbătă, că polițiști de la Secția 8 Poliție au declanșat cercetări față de un bărbat bănuit că ar fi săvârșit acte de violență asupra membrilor de familie. Astfel, vineri seară, Secția 8 Poliție a fost sesizată de către o femeie, prin apel 112, despre faptul că ar fi fost agresată fizic de fratele său, în locuința de domiciliu, motiv pentru care a părăsit imobilul. Totodată, acesta s-a încuiat în casă, împreună cu mama sa, amenințând că îi va face rău.

Bărbatul a fost transportat la o unitate medicală, pentru îngrijiri de specialitate, unde a fost dispusă internarea sa. Potrivit Poliției, niciuna din persoanele implicate nu a suferit vătămări corporale.

Bărbat acuzat de terorism, după ce a luădat organizații teroriste din Orientul Mijlociu

Un bărbat care și-a creat un cont pe o rețea de socializare și ar fi adus elogii unor organizații teroriste din Orientul Mijlociu și unor lideri ai acestora a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Curtea de Apel București, în urma unei anchete a polițiștilor și procurorilor DIICOT. De asemenea, el ar fi accesat materiale de propagandă teroristă și ar fi deținut astfel de materiale în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare pe care îl parcurge.

”Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că în cursul anului 2023, inculpatul și-a creat un cont pe o platformă de socializare prin intermediul căruia, în mod repetat, la diferite intervale de timp și în realizarea aceleiași rezoluții infracționale a adus elogii unor organizații teroriste din Orientul Mijlociu și unor lideri ai acestora, cu intenția de a instiga la săvârșirea unui act de terorism”, a transmis DIICOT. Potrivit procurorilor, în aceeași perioadă, folosind sisteme informatice, a accesat în mod repetat, de pe același cont, materiale de propagandă teroristă și a deținut, fără drept, astfel de materiale în scopul însușirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare pe care îl parcurge. ”Totodată, inculpatul a accesat și distribuit în mediul online, pe aceeași rețea socială, un material conținând instrucțiuni cu privire la fabricarea sau folosirea de explozivi, arme de foc sau orice alte arme, substanțe nocive sau periculoase ori cu privire la tehnici sau metode specifice de săvârșire sau sprijinire a săvârșirii unor acte de terorism”, a mai transmis DIICOT. ”La data de 16.11.2023, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Curții de Apel București, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile”, a mai transmis sursa citată.

Cei trei suspecți de crima de la Sibiu, dați în urmărire

Tribunalul Sibiu a emis duminică mandate de arestare preventivă pe numele celor trei suspecți care l-ar fi bătut și ucis pe omul de afaceri Adrian Kreiner din Sibiu.

Conform portalului Tribunalului, este vorba de Cosmin Costinel Zuleam, Marian Cristian Minae și Laurențiu Ghiță.

Tot duminică, cei trei au fost dați în urmărire de Poliția Română, pentru săvârșirea infracțiunilor de omor calificat și tâlhărie calificată. Cosmin Costinel Zuleam este născut în 1992 și are domiciliul în localitatea Horezu Poienari, județul Dolj, iar Marian Cristian Minae și Laurențiu Ghiță sunt născuți în anul 1988 și locuiesc în comuna Zaval, județul Dolj. Cei trei bărbați nu au fost prinși de autorități și sunt informații că ar fi părăsit țara.

În acest caz a fost arestat preventiv un bărbat din localitatea Dumbrăvița, județul Timiș, acuzat că este complice cu cei trei criminali, el fiind cel care i-a adus la Sibiu. În urmă cu câteva zile, a mai fost reținut un bărbat din Dolj, însă el a fost eliberat după 24 de ore, după ce anchetatorii au ajuns la concluzia că el nu are legătură cu crima de la Sibiu.

Pe 6 noiembrie, omul de afaceri Adrian Kreiner a fost bătut și jefuit în propria casă. Hoții i-au furat ceasuri în valoare de 200.000 de euro, însă nu au luat și banii care erau în casă, potrivit procurorilor. În casă mai erau iubita și fiica omului de afaceri, însă acestea nu au fost lovite.

Trei minori au agresat sexual un copil de 10 ani și au postat filmări pe o rețea de socializare

Trei minori, doi de 14 ani și unul de 13 ani, au agresat sexual un alt minor, de 10 ani, l-au lipsit de libertate și au postat pe o rețea de socializare filmulețe compromițătoare, informează, sâmbătă, IPJ Dâmbovița.

Au fost puse în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară, în localitatea dâmbovițeană Crevedia, fiind identificate și ridicate trei telefoane mobile și o unitate de stocare a datelor.

În cursul zilei de vineri, cei doi minori de 14 ani au fost reținuți pentru 24 de ore. Ulterior, judecătorul de drepturi și libertăți a dispus arestarea preventivă a unuia dintre tineri și măsura arestului la domiciliu pentru cel de-al doilea. "Din cercetări a reieșit că, la data de 9.11.2023, cei doi și un alt minor, în vârstă de 13 ani (care potrivit legii nu răspunde penal), ar fi lipsit de libertate în mod ilegal un minor de 10 ani și, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acestuia, cauzată de vârsta fragedă, l-ar fi pus în imposibilitatea fizică de a se apăra, după care l-ar fi agresat sexual. De asemenea, folosind un telefon mobil, ar fi filmat momentele agresiunii și comportamentul sexual explicit și ar fi distribuit materialul pornografic cu minori pe o rețea de socializare", mai informează IPJ Dâmbovița.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.