Local

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Zelenski: Prima linie, “împânzită cu cadavre ale soldaților ruși”

Ziarul de Vrancea
19 mar 2022 788 vizualizări

Invadatorii nu-și ridică victimele, ci trimit altele care calcă peste trupurilor camarazilor uciși, susține președintele ucrainean

Ucrainenii au dovedit că știu să lupte mai profesionist decât o armată care luptă de zeci de ani în diferite regiuni și în diferite condiții, a declarat, ieri dimineață, președintele Volodimir Zelenski într-un nou mesaj, în timp ce Ucraina a intrat în a 25-a zi de război. “Cea de-a 24-a zi a invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia s-a încheiat. După opt ani de agresiune, ucrainenii au dovedit că știu să lupte mai profesionist decât o armată care luptă de zeci de ani în diferite regiuni și în diferite condiții. Răspundem cu înțelepciune și curaj numărului mare de echipamente și soldați trimiși în Ucraina. De aceea, de exemplu, ucraineana Ceornobaivka va intra în istoria războiului. Acesta este un loc în care armata rusă și comandanții lor s-au arătat complet așa cum sunt: ​​incompetenți, capabili să-și conducă pur și simplu oamenii la măcel”, a declarat el

Zelenskiya spus că peste 6.600 de persoane au fost evacuate sâmbătă prin opt coridoare umanitare. “Peste 4.000 de locuitori din Mariupol au reușit să plece la Zaporojie”, a mai spus președintele. El afirmă că situația de la Mariupol, oraș asediat de forțele ruse, va rămâne în memorie pentru secole și este un “act de teroare”.

Președintele Ucrainei a mai spus că forțele ruse au înregistrat “pierderi fără precedent”. El a precizat că în zonele în care au avut loc lupte grele, prima linie de apărare este “împânzită cu cadavre ale soldaților ruși”. “Și aceste trupuri, aceste cadavre, nu sunt ridicate de nimeni. Sunt trimise noi unități să avanseze chiar peste ele”, a spus el.

Locuitori din Mariupol, transferați forțat în Rusia?

Potrivit consiliului orașului, locuitorii din Mariupol sunt duși pe teritoriul Rusiei împotriva voinței lor de către forțele ruse. “În ultima săptămână, câteva mii de locuitori din Mariupol au fost duși pe teritoriul Rusiei. Ocupanții au luat ilegal oameni din cartierul Livoberejni și din adăpostul din clădirea clubului sportiv, unde se ascundeau peste o mie de oameni (majoritatea femei și copii) de bombardamentele constante”, se arată într-un comunicat. Locuitorii din Mariupol capturați au fost duși în tabere unde forțele ruse le-au verificat telefoanele și documentele, a spus consiliul orașului, iar apoi au fost redirecționați către orașe rusești îndepărtate. Orașul asediat este bombardat aproape constant, potrivit unui maior din armata Ucrainei, iar locuitorii raționalizează alimente și apă în timp ce cadavrele sunt lăsate pe străzi. “Ceea ce fac ocupanții astăzi este familiar pentru generația mai în vârstă, care a văzut evenimentele oribile din cel de-al Doilea Război Mondial, când naziștii au capturat cu forța oameni. Este greu de imaginat că în secolul 21 oamenii pot fi duși cu forța în altă țară”, a spus primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko.

Cel puțin 80 de cadavre scoase de sub dărâmături la Nikolaev

Cel puțin 80 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături la Nikolaev, unde a fost atacată o bază militară, relatează BBC, citându-l pe jurnalistul belgian Robin Ramaekers. Reporterul belgian susține că multe alte cadavre se află “sub dărâmături”.

Numărul morților nu a fost confirmat de autoritățile ucrainene, deoarece este vorba despre o bază militară. Primarul din Nikolaev, Aleksandr Senkevich, a spus că nu a fost timp să sune sirenele de raid aerian înainte de raid, deoarece rachetele au fost lansate din regiunea Herson din apropiere.

Al cincilea general rus, ucis?

Forțele armate ucrainene au anunțat sâmbătă eliminarea în luptă a general-locotenentului rus Andrei Mordvciov, comandantul Armatei a VIII-a ruse din cadrul Districtului militar Sud al Federației Ruse, ucis la 19 martie în Cernobaievka, regiunea Herson. Potrivit consilierului ministrului ucrainean de interne Vadim Denisenko, nici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial Uniunea Sovietica nu a pierdut atât de mulți generali în doar trei săptămâni. Denisenko, care a făcut aceste declarații la postul de televiziune local “Rada”, a spus că nu are nimic împotrivă ca așa ceva să se mai întâmple dacă invadatorii continuă agresiunea.

Primul general rus care a fost ucis în luptele din Ucraina a fost Magomed Tușaev, care și-a pierdut viața la 26 februarie lângă Kiev. La 15 martie, generalul Oleg Mitiaev, comandantul unei divizii ruse motorizate, a fost ucis de milițiile ucrainene “Azov”. General-maiorul Vitali Gherasimov, șef de stat major și prim-adjunct al comandantului Armatei 41-a din cadrul Districtului militar Centru al Rusiei, a fost ucis în luptele de la Harkov, iar generalul Andrei Kolesnikov - comandantul Armatei a 29-a din cadrul Districtului militar Est (Extremul Orient) al Federației Ruse - la 11 martie.

Oficial chinez: Sancțiunile împotriva Rusiei sunt scandaloase

Un înalt oficial al Guvernului chinez susține că sancțiunile impuse de către națiunile occidentale Rusiei din cauza Ucrainei sunt din ce în ce mai “scandaloase”. Viceministrul chinez de Externe, Le Yucheng, afirmă, de asemenea, că NATO nu ar trebui să se extindă în continuare spre est, forțând “în colț” o putere nucleară precum Rusia. China nu a condamnat invazia Rusiei – refuzând să o numească invazie – dar și-a exprimat îngrijorarea profundă cu privire la război. De asemenea, s-a opus sancțiunilor împotriva Moscovei. “Sancțiunile împotriva Rusiei devin din ce în ce mai scandaloase”, a spus Le Yucheng la Forumul de securitate de la Beijing, adăugând că cetățenii ruși au fost privați de bunuri de export “fără motiv”. “Istoria a demonstrat în repetate rânduri că sancțiunile nu pot rezolva problemele. Sancțiunile vor dăuna doar oamenilor obișnuiți, vor afecta sistemul economic și financiar... și vor înrăutăți economia globală”, a mai declarat înaltul oficial chinez.

Partidele politice proruse, vizate de restricții

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat restricții privind activitățile a 11 partide politice din țară, inclusiv unele acuzate că au legături cu statul rus.

Restricția vizează și Platforma Opoziției - Pentru viață, unul dintre cele mai mari partide pro-ruse cu reprezentanți în parlamentul Ucrainei. Alte partide vizate sunt Blocul Opoziției sau Partidul Socialist Progresist din Ucraina.

Ministerul ucrainean al Justiției va acționa imediat pentru a pune în aplicare interdicția, despre care Zelenski a spus că va dura atâta timp cât legea marțială este în vigoare.

Johnson, aspru criticat după ce a comparat lupta ucrainenilor cu Brexit-ul

Prim-ministrul britanic Boris Johnson și-a atras critici, inclusiv din propria tabără conservatoare, după ce a comparat lupta ucrainenilor împotriva invaziei ruse cu britanicii care au votat pentru Brexit pentru “a alege libertatea”.

Într-un discurs ținut sâmbătă la congresul Partidului Conservator, ce are loc la Blackpool, Johnson a afirmat că este “instinctul poporului acestei țări, ca și al poporului ucrainean, de a alege libertatea”. El a dat ca “exemplu recent celebrul” referendum pentru Brexit din iunie 2016. “Atunci când britanicii au votat pentru Brexit, în număr atât de mare, nu cred că a fost pentru că erau ostili străinilor. A fost pentru că voiau să fie liberi să facă lucrurile diferit și pentru ca țara să se poată conduce singură”, a spus Boris Johnson.

Declarațiile lui au suscitat reacții scandalizate, fostul președinte ale Consiliului European, polonezul Donald Tusk, scriind pe Twitter că ele “îi ofensează pe ucraineni, pe britanici și bunul simț”.

La rândul său, fostul negociator european Guy Verhofstadt a considerat “nebunească” această comparație făcută de Boris Johnson, el subliniind că “ucrainenii vor mai multă libertate și să se alăture UE!”. Și diplomația franceză a reacționat: “Dacă aș fi britanic, mi-ar fi rușine. În calitate de diplomat francez, nu voi comenta pe Twitter”, a scris pe rețeaua socială Philippe Errera, director general pentru afaceri politice și de securitate al Quai d’Orsay.

Într-un comentariu tot pe Twitter, deputatul britanic conservator Tobias Ellwood a afirmat că: “Dacă vrem să-l învingem pe Putin, avem nevoie de un leadership și de o unitate internaționale”. “A compara lupta poporului ucrainean contra tiraniei lui Putin cu poporul britanic care a votat pentru Brexit dăunează la nivelul leadership-ului politic pe care începem să-l arătăm”, a scris Ellwood, care este și președinte al Comisiei pentru apărare a parlamentului.

Reacționând la afirmațiile premierului său, ministrul de finanțe Rishi Sunak a declarat duminică la SkyNews că nu consideră comparabile cele două situații. “În mod evident, ele nu sunt direct analoage și nu cred că prim-ministrul a spus că ele ar fi direct analoage”, a comentat Sunak.

Cum (nu prea) se poate apăra spațiul aerian din Ucraina

n militarii ucraineni nu știu să folosească sistemele americane moderne de apărare anti-aeriană, ceea ce împiedică Washingtonul să trimită în război puternicul sistem Patriot n americanii trebuie să-i convingă pe est-europeni, arabi sau japonezi să înarmeze Kievul cu sisteme familiare armatei ucrainene

Președintele american Joe Biden a promis să ajute Ucraina să-și procure “sisteme de apărare antiaeriană cu rază mai lungă de acțiune” decât sistemele Stinger purtate pe umăr, dar găsirea puternicelor baterii antirachetă de care armata ucraineană are nevoie foarte urgent pare mai ușor de spus decât de făcut, a scris sâmbătă France Presse într-o amplă analiză.

Joe Biden, care vrea să susțină din punct de vedere militar Ucraina fără a intra în conflict direct cu Rusia, încearcă să furnizeze armatei ucrainene cele mai bune sisteme de apărare împotriva artileriei ruse care bombardează orașele. Ideal pentru aceasta ar fi bateriile antiaeriene mobile ca Patriot, a căror eficiență a fost demonstrată pe larg în ultimii ani în Irak și în Golf.

Plasat pe camioane, sistemul Patriot este compus dintr-un radar capabil să detecteze și să intercepteze automat un avion, o dronă sau o rachetă pe o rază de peste 100 km, cu un post de supraveghere întreținut de trei soldați și o baterie de rachete interceptoare. Dar militarii ucraineni nu sunt instruiți în mânuirea acestui armament american sofisticat. În schimb, ei știu să utilizeze sistemul antiaerian S-300, concurentul rusesc al primei generații de Patriot american, a cărui rază de acțiune este mai limitat, dar ar fi suficient pentru a proteja Harkovul și Kievul, două orașe apropiate de frontiera rusă, de unde sunt lansate cele mai multe rachetele rusești care le lovesc.

Țările din Golf, prietenoase cu Rusia

Aceste S-300 ar putea veni din unele țări ale fostului bloc sovietic care le mai posedă încă, în special Slovacia și Bulgaria, unde ministrul american al apărării Lloyd Austin efectuează o vizită chiar în aceste zile. Dar aceste țări depind încă de sistemele S-300 pentru propria lor securitate și cer un substitut - mai precis, Patriot - înainte de a le da pe ale lor Ucrainei. “Suntem pregătiți să o facem imediat când vom avea o soluție de înlocuire potrivită”, declarase joi presei ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad.

Vineri, Țările de Jos au anunțat că vor desfășura o baterie Patriot la baza militară din Sliak, în centrul Slovaciei, iar Germania a confirmat că va trimite alte două în această țară, ceea ce ar putea facilita transferul unicei baterii de S-300 slovace în Ucraina. Dar sistemele Patriot din Germania și Țările de Jos nu vor sosi imediat în Slovacia - Țările de Jos anunțând un termen de 15 aprilie - iar timpul presează pentru armata ucraineană. În afara de aceasta, dacă mai multe țări par pregătite să furnizeze Kievului rachete de schimb pentru S-300, Ucraina are nevoie de multe sisteme complete, inclusiv radare și posturi de supraveghere.

“Un S-300 este mai bun decât nimic, dar nu este suficient”, afirmă Brent Eastwood de la site-ul specializat 19FortyFive. Ucraina avea 100 de baterii S-300 înaintea invaziei, iar armata rusă afirmă că ar fi distrus vreo 40 încă de la începutul atacului, scria recent acest fost militar american.

Țara este vastă și doar pentru protejarea unui oraș trebuie multe dintre ele, explică Brent Eastwood. “Dacă aș planifica apărarea ucraineană, aș vrea patru baterii S-300 în cele patru puncte cardinale ale Kievului. Aș dormi mai liniștit noaptea”, spune el.

Alte două țări ale NATO, Bulgaria și Grecia, dispun de sisteme S-300, dar și acestea necesită să fie înlocuite. Or chiar dacă armata americană, al cărui inventar în Patriot este relativ limitat, decide să le împrumute pe ale sale acestor țări, vor trebui mai multe săptămâni pentru ca ele să ajungă la destinație. Washingtonul încearcă să-și convingă aliații din alte regiuni să le împrumute pe ale lor, dar nu este un lucru ușor.

Șeful statului major american, generalul Mark Milley, ar putea cere ajutorul Japoniei. El i-a telefonat omologului său japonez pentru a discuta despre “situația actuală din Pacific și despre invazia rusă în Ucraina”, potrivit unui rezumat succint al convorbirii lor publicat vineri de Pentagon.

Țările din Golf dețin numeroase baterii antiaeriene pentru a se proteja de rachete iraniene, dar ele nu par să se grăbească să sară în ajutorul Ucrainei. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, care figurează printre cei mai mari exportatori de petrol brut în lume și care au amândouă legături importante atât cu Occidentul, cât și cu Moscova, au evitat până în prezent să adopte o poziție împotriva Rusiei.

Rusia nu a reușit încă să obțină controlul asupra spațiului aerian

Ministerul Apărării din Marea Britanie susține, în raportul dat publicității duminică dimineață, că Rusia încă nu a reușit să obțină controlul asupra spațiului aerian ucrainean, unul dintre obiectivele sale principale. “Forțele aeriene ucrainene și aviația aeriană continuă să apere în mod eficient spațiul aerian ucrainean. Rusia nu a reușit să câștige controlul asupra aerului și se bazează în mare măsură pe armele de blocare lansate din siguranța relativă a spațiului aerian rusesc pentru a lovi ținte în interiorul Ucrainei”, anunță Ministerul britanic al Apărării.

Potrivit acestuia, obținerea controlului spațiului aerian a fost unul dintre principalele obiective ale Rusiei în primele zile ale conflictului, iar “eșecul continuu a redus semnificativ progresul lor operațional”.

Carnagiu la un carnaval din Belgia

O mașină a intrat în mulțimea care se adunase pentru a participa la un carnaval în Belgia, ieri, în jurul orei 5 dimineața, în Strépy-Bracquegnies. Din primele informații, sunt 6 morți, 20 de răniți grav și aproximativ 70 de răniți ușor, potrivit primarului din La Louvière Jacques Gobert.

Circumstanțele acestei tragedii erau încă necunoscute. Un suspect a fost arestat, a informat primarul Jacques Gobert care vorbește despre o „catastrofă”: „Nu sunt cuvinte, e ceva de groază... Ajunși la fața locului la ceva timp după dezastru, am văzut acele cadavre împrăștiate pe drum, oamenii care urlau de durere... Nu-ți poți imagina că ar putea exista așa ceva dau uite că, din păcate, asta se întâmplă... Nu există cuvinte destule pentru a exprima prin ce trecem... e ceva dramatic.”

Un martor a povestit incidentul: „Erau aproximativ 150 de oameni acolo . Am auzit un zgomot uriaș venind din spate. Mașina a intrat literalmente în grupul de oameni. Este o scenă pe care nu credeam să o văd vreodată. Mașina a accelerat și în clipa următoare toată lumea era la pământ. Oamenii țipau. Era distracție, muzică iar 3 secunde mai târziu, un dezastru. A fost oribil”.

„O mașină cu viteză a intrat în mulțimea care se adunase. Șoferul și-a continuat apoi drumul, dar noi l-am prins”, a spus primarul.

Festivitățile de carnaval în orașul La Louvière nu au avut loc în 2020 și 2021 din cauza pandemiei Carnavalul de la Strépy-Bracquegnies urma să înceapă pe 20 martie și să continue pe 21 și 22 martie.

Aeronavă Wizz Air, escortată până în Ungaria de avioane de vânătoare românești

O alertă cu bombă a fost semnalată la bordul unei aeronave Wizz Air care opera o cursă pe ruta Kutaisi (Georgia) - Varșovia în noaptea 19 martie. Aparatul de zbor a fost escortat până la ieșirea din spațiul aerian românesc de avioane de vânătoare ale Rorțelor Aeriene Române, informează boardingpass.ro.

Potrivit sursei citate, în momentul în care s-ar fi aflat în spațiul aerian românesc, piloții ar fi informat controlorii de trafic aerian despre o alertă cu bombă. Potrivit Ministerului Apărării din Ungaria, aeronava a fost escortată până la la ieșirea din spațiul aerian românesc de avioane de vânătoare ale Forțelor Aeriene Române.

Mai departe, avionul companiei Wizz Air a fost preluat de avioane de luptă maghiare. După aterizare, autoritățile poloneze au verificat pasagerii, bagajele acestora și aparatul de zbor, însă era neclar dacă au fost găsite dispozitive explozive în avion.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.