MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: SUA: Condamnat la moarte, executat prin împușcare
Ce s-ar fi întâmplat dacă cei trei călăi ratau ţinta
Un bărbat din Carolina de Sud, condamnat pentru crimă, a fost executat vineri prin împuşcare, fiind primul deţinut american din ultimii 15 ani care moare prin această metodă considerată „barbară”, relatează The Associated Press şi The Guardian.
Trei angajaţi voluntari ai închisorii au folosit puşti pentru a efectua execuţia lui Brad Sigmon, în vârstă de 67 de ani. Sigmon i-a ucis pe părinţii fostei sale iubite cu o bâtă de baseball în casa lor din Greenville County, în 2001, într-un complot eşuat de a le răpi fiica, după ce aceasta se despărţise de el. Sigmon le-a spus poliţiştilor că plănuia să o ia cu el pentru un weekend romantic, apoi să o ucidă şi să se sinucidă.
Avocaţii lui Sigmon au declarat că el a ales plutonul de execuţie, pentru că, spunea el, scaunul electric l-ar fi „prăjit de viu”, iar pe de altă parte, se temea că o injecţie letală cu pentobarbital administrat venos ar fi trimis o avalanşă de lichid şi sânge în plămâni care l-ar fi sufocat.
Detaliile metodei de injectare letală din Carolina de Sud sunt ţinute secrete în acest stat, iar Sigmon ceruse fără succes, joi, Curţii Supreme a statului să întrerupă execuţia sa din această cauză.
Cu ținta pe piept
Vineri, în faţa plutonului de execuţie, Sigmon a purtat o salopetă neagră cu o glugă având pe piept o ţintă albă cu un ochi roşu în mijloc.
Angajaţii înarmaţi ai închisorii au stat la 4,6 metri de locul în care condamnatul stătea în camera morţii. În aceeaşi încăpere mică era vizibil scaunul electric nefolosit, în timp ce suportul folosit pentru efectuarea injecţiilor letale fusese îndepărtat.
Voluntarii plutonului de execuţie au tras toţi în acelaşi timp prin fantele unui perete. Acestea nu erau vizibile pentru cei câţiva martori aflaţi într-o cameră separată de camera de execuţie printr-un geam blindat.
Protocoalele prevedeau ca personalul să îl imobilizeze pe Sigmon cu legături metalice pe un scaun în camera morţii, să îi pună o glugă pe cap şi să îi marcheze inima cu un „punct de ochire”. Protocoalele prevedeau, de asemenea, ca trei angajaţi cu puşti să îl împuşte de la o distanţă de 4,6 metri, printr-un perete cu o fantă în el. Într-un proces din 2022 care contesta această metodă, oficialii au declarat că, dacă semnele vitale ale persoanei sunt încă prezente la 10 minute după prima rundă de împuşcături, personalul trebuie să tragă a doua oară.
Sigmon a respirat greu de mai multe ori în timpul celor două minute care au trecut de la plasarea glugii până la executarea focului. Braţele i s-au încordat pentru scurt timp când a fost împuşcat, iar ţinta i-a fost smulsă din piept. El a părut să mai răsufle o dată sau de două ori, având o pată roşie pe piept, în timp ce mici cantităţi de ţesut puteau fi văzute din rană în timpul acestor respiraţii. Un medic a intrat aproximativ un minut mai târziu şi l-a examinat pe Sigmon timp de 90 de secunde înainte de a-l declara mort.
O metodă controversată
Plutonul de execuţie este o metodă cu o istorie lungă şi violentă în Statele Unite şi în întreaga lume. Moartea într-o ploaie de gloanţe a fost folosită pentru a pedepsi răzvrătirile şi dezertarea în armată, ca justiţie de frontieră în vechiul Vest american şi ca instrument de teroare şi represiune politică în fosta Uniune Sovietică şi în Germania nazistă.
Din 1977, doar alţi trei deţinuţi din Statele Unite au fost executaţi prin împuşcare. Toţi au fost în Utah, cel mai recent fiind Ronnie Lee Gardner în 2010. Un alt bărbat din Utah, Ralph Menzies, ar putea fi următorul. El aşteaptă rezultatul unei audieri în care avocaţii săi au susţinut că demenţa sa îl face inapt pentru execuţie.
Vineri, în Carolina de Sud, un grup de protestatari care purtau pancarte cu mesaje precum „Orice viaţă este preţioasă” şi „Executaţi justiţie, nu oameni” s-au adunat în faţa închisorii înainte de execuţia lui Sigmon.
Susţinătorii şi avocaţii lui Sigmon i-au cerut guvernatorului republican Henry McMaster să comute sentinţa acestuia la închisoare pe viaţă. Ei au declarat că acesta a fost un deţinut model, în care gardienii aveau încredere şi care s-a străduit în fiecare zi să-şi ispăşească crimele. De asemenea, ei spun că a comis crimele după ce ar fi cedat unei boli mintale grave.
Dar McMaster a respins cererea de clemenţă. Niciun guvernator nu a mai comutat vreodată o condamnare la moarte în acest stat, unde alţi 46 de prizonieri au fost executaţi de la reluarea pedepsei cu moartea în SUA, în 1976. Şapte au murit pe scaunul electric, iar alţi 39 prin injecţie letală.
Rebecca Armstrong, fosta iubită a lui Sigmon şi fiica victimelor, a declarat într-un interviu acordat USA Today înainte de execuţie că nu crede în pedeapsa cu moartea, dar că Sigmon „ar trebui să răspundă pentru ceea ce a făcut”.
Un nou scandal la Casa Albă – Ceartă cu scântei între Elon Musk și Marco Rubio
Casa Albă a găzduit joi o reuniune „explozivă” a guvernului lui Donald Trump, în timpul căreia secretarii, inclusiv secretarul de stat Marco Rubio, au avut o dispută cu miliardarul Elon Musk cu privire la abordarea acestuia privind concedierile din administraţie, a relatat vineri The New York Times (NYT), care citează cinci surse care sunt la curent cu evenimentele.
„Furia mocnită faţă de puterea necontrolată a miliardarului (Musk) s-a revărsat într-o întâlnire remarcabilă în Cabinet Room. Preşedintele a acţionat rapid pentru a-l ţine în frâu pe Musk”, rezumă The New York Times în preambulul articolului, preluat de news.ro.
La reuniunea cabinetului de joi, la care au participat circa 20 de persoane, Elon Musk l-ar fi atacat în special pe Marco Rubio pentru că nu a reuşit să reducă personalul din departamentul său. Nu aţi concediat „pe nimeni”, i-a reproşat Musk lui Rubio, apoi a adăugat cu dispreţ că poate singura persoană pe care a concediat-o a fost un membru al personalului de la departamentul său de eficienţă guvernamentală (DOGE).
Potrivit surselor NYT, Marco Rubio era supărat pe Musk de mai multe săptămâni, deoarece echipa miliardarului a închis efectiv întreaga Agenţie a Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). La această reuniune guvernamentală a putut în sfârşit să-şi exprime frustrarea. Rubio i-a reproşat lui Musk că nu ia în considerare că peste 1.500 de funcţionari de la Departamentul de Stat s-au pensionat anticipat din proprie voinţă. El a întrebat sarcastic dacă Musk nu doreşte cumva ca Rubio să îi reangajeze pe toţi aceşti oameni, astfel încât miliardarul să poată face un spectacol apoi din concedierea lor. Apoi, Marco Rubio a prezentat planurile sale detaliate de reorganizare a Departamentului de Stat. Musk a răspuns spunându-i lui Rubio că este „bun la televiziune”, sugerând că nu se pricepe.
În tot acest timp, Trump a stat rezemat de spătarul scaunului ţinându-şi braţele încrucişate şi urmărind discuţia cu scântei „ca un meci de tenis”, scrie NYT. După ce discuţia s-a prelungit, Trump a intervenit în cele din urmă pentru a-l apăra pe Rubio, despre care a spus că face o „treabă excelentă”. Trump a spus că Rubio este foarte ocupat, călătoreşte constant, apare la televizor şi are o agenţie de condus.
Însă, în afară afară de Rubio, Musk s-a ciocnit şi cu alţi oficiali guvernamentali. Cu doar câteva momente înainte de ciocnirea cu Rubio, Musk a avut o discuţie aprinsă şi cu secretarul pentru transporturi, Sean Duffy, pe tema concedierii controlorilor de trafic aerian. Secretarul trezoreriei Scott Bessent, care şi el a avut anterior discuţii tensionate legate de echipa lui Musk, nu a fost prezent la şedinţă, menţionează ziarul.
Această şedinţă de la Casa Albă a fost însă un potenţial punct de cotitură după primele săptămâni tumultoase ale celui de-al doilea mandat al lui Trump. A fost primul semn semnificativ că Trump este dispus să-i impună unele restricţii lui Musk, ale cărui eforturi au făcut obiectul mai multor procese şi au stârnit îngrijorare în rândul legislatorilor republicani. Unii dintre aceştia s-au plâns de Musk direct preşedintelui.
Reducerile de personal pentru a economisi cheltuielile guvernamentale au afectat inclusiv CIA.
Șeful spionajului german spune că Rusia ar putea ataca un stat NATO pentru a verifica articolul 5
Rusia intenționează să testeze unitatea Occidentului, în special în ceea ce privește clauza NATO de apărare colectivă, afirmă Bruno Kahl, directorul Serviciului de Informatii Externe al Germaniei (BND), relatează dpa, conform Agerpres.
Șeful serviciului german de informații a făcut aceste declarații într-un interviu acordat Deutsche Welle. El a spus că Rusia ia în calcul să testeze fiabilitatea articolului 5 din tratatul fondator al NATO, care menționează că un atac asupra unui aliat trebuie tratat ca un atac asupra tuturor. „Sperăm foarte mult că acest lucru nu este adevărat și nu vom fi puși în poziția dificilă de a fi testați. Totuși, trebuie să presupunem că Rusia vrea să ne testeze, să testeze unitatea Occidentului”, a declarat Kahl.
Momentul testării de către Rusia a clauzei NATO privind apărarea colectivă depinde de cursul războiului din Ucraina, potrivit lui Kahl. Dacă războiul se încheie mai devreme de 2029 sau 2030, asta ar permite Rusiei să-și folosească resursele tehnice, materiale și de personal pentru a construi o amenințare împotriva unei Europei mai curând, consideră el. „Este, de asemenea, posibil ca o amenințare concretă sau o tentativă de șantaj din partea Rusiei împotriva europenilor să apară mai devreme decât se calculase anterior. Un sfârșit timpuriu al războiului din Ucraina le-a permite rușilor să-și îndrepte energia spre ceea ce vor, respectiv împotriva Europei”, a afirmat șeful BND.
Bruno Kahl a spus că Rusia își imaginează o viitoare ordine mondială care seamănă cu situația Europei de la sfârșitul anilor 1990, cu prezența protectoare a NATO împinsă înapoi și cu sfera de influență a Rusiei extinsă către Vest, ideal fără o prezență americană în Europa.
Președintele american Donald Trump a pus sub semnul întrebării, joi, disponibilitatea sa de a apăra aliații NATO ai Washingtonului, afirmând că nu o va face dacă aceștia nu plătesc suficient pentru propria apărare.
Polițist, cercetat după ce a participat la mitingul AUR din 1 martie
Un angajat al Poliţiei Capitalei este cercetat după ce a participat la mitingul AUR din data de 1 martie deşi acest lucru este interzis de lege. De asemenea, anterior acestui eveniment, poliţistul refuzase să se supună evaluării psihologice, iar după ce a fost expertizat i-a fost retras dreptul de a purta şi folosi armamentul din dotare şi nu i-a mai fost prelungită autorizaţia de acces la informaţii clasificate.
Reprezentanţii Poliţiei Capitalei au anunţat, sâmbătă, că au fost făcute cercetări după ce în spaţiul public au apărut informaţiile potrivit cărora un angajat al Poliţiei Capitalei a participat la o manifestare pentru susţinerea unui candidat la alegerile prezidenţiale. ”În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că, la protestul organizat la data de 1.03.2025, a participat şi un agent de poliţie, în ţinută civilă, încălcând astfel prevederile legii, respectiv faptul că poliţistului îi este interzis să participe la greve, precum şi la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic. În consecinţă, la data de 03.03.2025, conducerea Poliţiei Capitalei a dispus declanşarea cercetării prealabile faţă de lucrătorul în cauză”, au precizat poliţiştii.
Ei au precizat că anterior acestui eveniment, poliţistul respectiv a refuzat să se supună evaluării psihologice, invocand diverse motive. În cele din urmă el a fost expertizat şi din punct de vedere medico- militar, ”context în care, în scop preventiv şi în baza rezultatelor evaluării, i-a fost retras dreptul de a purta şi folosi armamentul din dotare, nu i-a mai fost prelungită autorizaţia de acces la informaţii clasificate, fiind totodată pus la dispoziţia Serviciului Logistic”.
AUR a organizat în 1 martie un miting în Bucureşti, iar la acel eveniment a fost prezent şi Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidenţiale.
Un preot a mers din poartă-n poartă pentru a-i convinge pe săteni să-şi sterilizeze câinii şi pisicile
Preotul Caesar de la Parohia Micşuneşti a comunei Nuci, din judeţul Ilfov, a mers din poartă-n poartă, împreună cu membri ai Protecţiei Animalelor, pentru a-i convinge pe săteni să-şi sterilizeze câinii şi pisicile, în cadrul unei campanii gratuite, în zilele de marţi, 11 martie, şi vineri, 14 martie.
„Păcat nu e să sterilizăm animalele, păcat e să le aruncăm, să le abandonăm. Preotul Caesar de la Parohia Micşuneşti a fost astăzi cu noi, în localitatea Nuci, din poartă în poartă, şi le-a spus oamenilor că trebuie să îşi castreze animalele. Asta e normalitatea! Să facem front comun şi să luptăm real să rezolvăm problema animalelor singure. Unica soluţie este sterilizarea lor. Încurajez toate administraţiile locale şi judeţene să adopte o viziune bazată pe umanitate şi eficienţă”, afirmă preşedintele consiliului Judeţean Ilfov, Hubert Thuma.
Potrivit preşedintelui CJ Ilfov, campania de sterilizări gratuite se va desfăşura în zilele de 11 şi 14 martie, iar în data de 4 aprilie, de Ziua Animalelor fără Stăpân, autorităţile judeţene anunţă că vor fi sterilizate 150 de animale, câini şi pisici, într-o singură zi, într-un maraton-manifest.
Reprezentanţii Serviciului de Protecţie a Animalelor din cadrul CJ Ilfov spun că preotul Caesar, de la Parohia Micşuneşti, Nuci, „chiar că e trimisul lui Dumnezeu” şi povestesc că acesta a mers cu ei din poartă-n poartă ca să-i convingă pe oameni să-şi castreze animalele. „A mers cu noi, din poartă în poartă, şi le-a spus oamenilor că trebuie să îşi castreze câinii. Noi am făcut flyere, el a făcut afişe mari şi le-a lipit în puncte-cheie. Acolo unde a văzut animale, s-a aplecat. Le-a luat în braţe, le-a oferit o mângâiere. Le-a vorbit cu voce caldă. La Nuci, viaţa satului e parcă desprinsă din cărţile vechi. Oameni cu probleme multe, unii n-au nici telefoane să sune să se programeze. O grămadă de câini în lanţ, o grămadă de animale ale nimănui. După informarea asta, venim cu soluţia”, informează cei de la Protecţia Animalelor.
Nicușor Dan: Nu este „corect democratic” ca CCR să oprească din cursă un candidat
Candidatul independent la alegerile prezidențiale Nicușor Dan consideră că nu este 'corect democratic' ca CCR să poată opri din cursă un candidat, însă a subliniat că decizia luată anul trecut în ceea ce o privește pe Diana Șoșoacă a fost legală.
Nicușor Dan a spus într-o conferință de presă la Cluj-Napoca, sâmbătă, că punctul său de vedere este ca 'oricine, mai puțin dacă propune niște chestiuni inacceptabile, să poată să candideze'. 'Noi am avut cazul Șoșoacă, după cum știți foarte bine, Curtea Constituțională, în opinia mea, corect a interpretat legea și a interzis candidatura, problema este faptul că legea permite Curții Constituționale să ia o astfel de decizie, nu cred că este corect democratic, deci trebuie să ne uităm la mecanism, pentru alegerile viitoare', a spus Nicușor Dan.
În ceea ce privește campania electorală care urmează, el a spus că 'lucrurile au devenit foarte simple, există o direcție care se numește în multe feluri, dar în esență se numește Rusia, există o direcție care înseamnă 'lăsăm lucrurile așa cum au fost' și există o mare așteptare a romanilor pentru schimbare cu păstrarea direcției occidentale'. A treia este direcția pe care consideră că ar trebui să meargă România. 'Va fi o campanie electorală care, pe fondul neîncrederii în întreaga clasă politică, vocea oamenilor simpli va conta mai mult decât vocea politicienilor', a mai spus Nicușor Dan.
Ucrainenii doboară elicoptere rusești cu un sistem românesc de rachete
Forțele de apărare ucrainene sunt înarmate cu sistemul românesc de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune CA-95, spune presa ucraineană care publică fotografii în acest sens, relatează newsweek.ro. Fotografii cu acest sistem de rachete în mâinile armatei Ucrainene au fost postate pe rețeaua de socializare – Telegram, arată publicația.
Armata Ucrainei folosește sistem SAM în camuflajul original românesc, mai scriu jurnaliștii din Ucraina. Sistemul anti-aerian CA-95 este destinat unităților mobile de apărare antiaeriană ale Forțelor Terestre Române și are ca scop doborârea prin ochire directă a avioanelor și elicopterelor inamice care zboară la înălțimi mici. Sistemul este echipat cu patru lansatoare pentru rachete sol-aer și poate distruge ținte la o altitudine de 50 până la 3500 de metri și la o distanță de 800 până la 4200 de metri, scrie presa ucraineană
Minsterul român al Apărării nu a confirmat vreodată sprijinul militar acordat de România pentru Ucraina.
Un total de 48 de unități de sisteme de rachete antiaeriene CA-95 au fost construite sub licență pentru armata română, iar vehiculul TABC-79 a fost ales ca șasiu pentru acest SAM. Până în prezent, rămâne necunoscut câte dintre aceste vehicule ar fi putut fi livrate Forțelor de Apărare Ucrainene.
Emma Saunders, prezentatoare Sky Sports, a anunţat că suferă de encefalită după ce s-a luptat cu cancerul
Emma Saunders, prezentatoare Sky Sports şi partenera lui Will Still, antrenorul echipei RC Lens, a dezvăluit vineri că suferă de encefalită, după ce s-a luptat cu cancerul. Anul trecut, ea a fost tratată pentru cancer tiroidian, iar acum se recuperează după o infecţie cerebrală numită encefalită.
Ea a postat vineri o fotografie pe contul său de Instagram de pe patul de spital, explicând situaţia sa celor 71 500 de urmăritori ai săi şi mulţumindu-i iubitului său, într-un mesaj emoţionant. Ţinând în mână o girafă de pluş, ea a vorbit despre starea sa recentă de sănătate, iar fanii şi colegii ei i-au scris în secţiunea de comentarii mesaje de susţinere. „Bună ziua tuturor. Din păcate, viaţa a luat o întorsătură neaşteptată în urmă cu câteva săptămâni şi acum sunt în concediu în timp ce mă recuperez de la encefalită - o infecţie a creierului. Sper că nu va trece mult timp până când voi reveni pentru a încheia sezonul 2024/25, mai ales după ce am lipsit o parte din începutul sezonului trecut din cauza tratamentului pentru cancerul tiroidian. Deci, în timp mă recuperez şi reconstruiesc, am vrut doar să mulţumesc familiei şi prietenilor mei pentru sprijinul lor neclintit, colegilor mei de la Sky pentru răbdarea lor şi timpul pe care mi l-au acordat pentru a mă vindeca, şi minunatului nostru NHS (serviciul britanic de sănătate) pentru bunătatea şi îngrijirea sa uimitoare. Şi, bineînţeles, Will Still, pentru că eşti tu şi mi-ai fost alături”, conchide ea.
Emma Saunders a început să se întâlnească anul trecut cu antrenorul Will Still, în vârstă de 32 de ani şi în prezent responsabil cu RC Lens, iar cei doi şi-au făcut publică relaţia în timpul Euro 2024. De-a lungul carierei sale, ea a lucrat şi pentru BBC Sport, prezentând fotbalul feminin în paralel cu munca sa la Sky.