Local

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: Principalele prevederi ale acordului comercial post-Brexit

Ziarul de Vrancea
26 dec 2020 673 vizualizări

Textul acordului de parteneriat economic și comercial încheiat de Uniunea Europeană (UE) și Regatul Unit joi, în Ajunul Crăciunului, un document de 1.246 de pagini, a fost publicat, relatează AFP care prezintă liniile mari ale acestui tratat.

Acordul garantează schimburi comerciale fără taxe vamale și cote “tuturor bunurilor care respectă reglementările de origine adecvate” - o prevedere fără precedent într-un acord comercial. Acest acord fără precedent permite evitarea unei rupturi a lanțurilor de producție și evită impunerea unor taxe vamale de 10% în sectorul automobilelor, de 25% produselor procesate pe bază de pește și de 50% cărnii de vită, produselor lactate, cărnii de pasăre, porc, miel, cereale, zahăr și produselor alimentare procesate.

Regatul Unit și Uniunea Europeană se angajează să respecte condiții de concurență loială. Regatul acceptă să nu-și revizuiască în scădere legislația și standardele sociale, de mediu și în lupta împotriva modificărilor climatice europene aflate în vigoare la 31 decembrie 2020 și să se adapteze la evoluția acestora. Acordul prevede posibilitatea aplicării unor măsuri unilaterale de reechilibrare - constând în taxe vamale -, în cazul unor divergențe importante, atunci când acestea pot antrena o creștere a costului de producție și, astfel, un dezavantaj concurențial.

În cazul în care regatul sau Uniunea nu respectă tratatul, un mecanism cu valoare constrângătoare de soluționare a diferendelor - așa cum există în majoritatea acordurilor comerciale - urmează să tranșeze litigiile. În urma opoziției ferme a Londrei, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) nu va interveni în acest proces. Un “Consiliu Comun” va veghea ca acordul să fie aplicat și interpretat în mod corect.

Pescuit și transport

Acordul prevede să li se lase pescarilor europeni un acces în apele britanice într-o perioadă de tranziție de cinci ani și jumătate, până în iunie 2026. În timpul acestei tranziții, UE urmează să renunțe în mod treptat la 25% din captura sa, care se ridică la o valoare de aproximativ 650 de milioane de euro pe an. În cazul în care Regatul Unit limitează accesul sau captura UE, Uniunea poate adopta măsuri de retorsiune și impune taxe vamale produselor din pescuit sau altor bunuri britanice și chiar să suspende o mare parte a acordului comercial, menținând astfel intacte reglementările cu privire la concurența loială.

Tratatul garantează o conexiune aeriană, rutieră, feroviară și maritimă continuă, însă într-un mod mai puțin avantajos decât dacă regatul ar fi rămas membru al pieței unice. Dispoziții vizează să asigure faptul că între operatori are loc o concurență loială, “pentru ca drepturile pasagerilor, muncitorilor și siguranța transporturilor să nu fie compromise”.

Regatul unit va continua să participe la anumite programe UE în perioada 2021-2027 - precum programul de cercetare și inovație Horizon Europe -, cu condiția ca el să contribuie la bugetul european. Însă regatul părăsește programul Erasmus de schimb de studenți.

Servicii financiare

Începând de la 1 ianuarie, regatul nu va mai beneficia de principiile liberei circulații a persoanelor, liberei prestări de servicii și de libertatea stabilirii pe teritoriul Uniunii. Prestatarii britanici de servicii își vor pierde dreptul automat de a oferi servicii în întreaga Uniune și vor fi nevoiți să se stabilească în UE pentru a continua să-și exercite activitatea. Ei nu vor mai beneficia de abordarea “țării de origine” sau de conceptul de “pașaport”, potrivit căruia autorizațiile emise de către un stat membru în virtutea reglementărilor UE le permit un acces la întreaga piață unică a Uniunii.

Numai 12 ani și jumătate de închisoare pentru istoricul rus care și-a ucis și dezmembrat iubita

Oleg Sokolov, un cunoscut istoric rus, în vârstă de 64 de ani, a fost condamnat la 12 ani și jumătate de închisoare,după ce, anul trecut, și-a ucis iubita în vârstă de 24 de ani și a dezmembrat-o. El a pledat vinovat, după ce, în noiembrie 2019, și-a recunoscut crima după ce a fost scos de polițiști dintr-un râu din Sankt Petersburg, în stare de ebrietate, având un rucsac în care erau brațele femeii. Polițiștii au percheziționat locuința istoricului, unde au găsit cadavrul decapitat al Anastasiei Ieșcenko, fostă studentă a lui Sokolov, tânără care i-a fost coautor la câteva lucrări.

Sokolov a recunoscut că a împușcat-o pe Ieșcenko de patru ori, înainte de a-i tăia corpul cu un ferăstrău și un cuțit de bucătărie. El planificase să scape de corp înainte de a-și lua public viața în timp ce era îmbrăcat în Napoleon.

Profesor la Universitatea din Sankt Petersburg, Sokolov era angajat și în Franța, în calitate de consilier al școlii Issep, fondată de fosta deputată de extremă dreapta Marion Marechal, care l-a concediat imediat pe bărbat după vestea arestării acestuia. Oleg Sokolov, mare admirator al lui Napoleon, era, potrivit studenților săi, un profesor talentat, care vorbea franceza și putea interpreta atât rolul lui Napoleon, cât și pe cele ale generalilor săi. Însă rusul era și un ciudat, deoarece îi plăcea să se îmbrace ca Napoleon, să își numească iubita Josephine și ca oamenii să i se adreseze cu “Sire”.

A murit George Blake, faimosul dublu agent britanic care a spionat pentru sovietici

Fostul spion britanic George Blake, care a lucrat ca agent dublu, o „cârtiță” notorie care a spionat pentru KGB-ul sovietic în anii 1950 înainte de a trece în est, a murit la vârsta de 98 de ani. “George Blake nu mai este. El ne-a iubit sincer țara, a admirat realizarea poporului nostru în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Ivanov. Fost membru al rezistenței în Olanda în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi agent al MI6, în timpul Războiului Rece, George Blake și-a oferit serviciile sovieticilor în anii 1950, după ce a asistat la bombardamente americane asupra populațiilor civile din Coreea. El a dezvăluit existența unui tunel secret în Berlinul de Est folosit pentru a spiona sovieticii.

Denunțat de un agent dublu polonez, a fost condamnat în 1961 la 42 de ani de închisoare în Marea Britanie. El reușește să scape de închisoarea Wormwood Scrubs cinci ani mai târziu, în 1966, folosind o scară din funie, și a fugit în Uniunea Sovietică, traversând Cortina de Fier prin Republica Democrată Germană (RDG). Sărbătorit ca erou la Moscova, a fost distins cu gradul de colonel de serviciile de informații rusești. În ciuda căderii URSS căreia își dedicase viața, nu și-a regretat niciodată acțiunile.

George Blake a fost ultimul supraviețuitor al unei faimoase generații de agenți dubli britanici, „cârtițe” pe care URSS a reușit să le recruteze în plin Război Rece.

Trump lasă 14 milioane de oameni fără alocație de șomaj de sărbători

Milioane de șomeri americani au rămas fără ajutoare de șomaj sâmbătă, din cauză că președintele în exercițiu Donald Trump refuză să promulge planul relansării economiei americane, în valoare de 900 de miliarde de dolari, adoptat luni de Congres, după ce miliardarul s-a plâns că sumele alocate în mod direct americanilor sunt insuficiente. Trump și-a surprins atât colegii republicanii, cât și democrați după ce a anunțat că nu este satisfăcut de proiectul de lege cu privire la mult așteptatele ajutoare, în valoare de 892 de miliarde de dolari (730 de miliarde de euro), inclusiv o alocație de șomaj specială, care a expirat la 26 decembrie, și finanțări federale în valoare de 1.400 de miliarde dolari până în septembrie. Din cauză că Trump nu a promulgat legea, aproximativ 14 milioane de americani își pierd alocația de șomaj, potrivit unor date de la Departamentul Muncii.

O închidere parțială a administrației - “shutdown” - urmează să aibă loc începând de marți, în cazul în care Congresul nu reușește să ajungă până atunci la un compromis cu privire la o finanțare provizorie. Republicanii și democrații din Congres au ajuns în weekendul trecut la un acord asupra unui al treilea plan de relansare economică, în urma crizei covid-19, după luni de discuții aprinse. Casa Albă și-a exprimat susținerea față de acest acord, iar Donald Trump - care urmează să fie înlocuit la 20 ianuarie în funcție de către rivalul său democrat Joe Biden - s-a opus planului doar după ce acesta a fost adoptat de către ambele Camere ale Congresului. Locatarul casei Albe s-a plâns de faptul că planul alocă sume prea mari unor proiecte culturale și ajutoare destinate străinilor și că un cec săptămânal în valoare de 600 de dolari destinat americanilor este insuficient. El a cerut ca acest cec să fie crescut la 2.000 de dolari. “De ce nu vor politicienii să dea oamenilor 2.000 de dolari în loc de doar 600?”, a scris Trump de Crăciun pe Twitter, îndemându-i pe congresmeni “să dea bani poporului”. Numeroși economiști estimează că planul este insuficient, însă îl consideră un ajutor imediat necesar și binevenit.

Vaccinul AstraZeneca, „eficient 100%” împotriva formelor grave de covid-19

n vaccinul Oxford/AstraZeneca este foarte așteptat pentru este relativ ieftin și nu trebuie păstrat la o temperatură foarte scăzută

Grupul farmaceutic AstraZeneca anunță că a găsit - în urma unor cercetări suplimentare - “formula câștigătoare” a vaccinului său împotriva covid-19, pe care l-a dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford. “Credem că am găsit formula câștigătoare și felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte” vaccinuri împotriva covid-19, anunță directorul general Pascal Soriot în Sunday Times. Vaccinul AstraZeneca asigură o “protecție de 100%” împotriva tuturor formelor grave de covid-19, dă asigurări Pascal Soriot. În primele rezultate ale testelor clinice la scară mare - realizate în Regatul Unit și Brazilia -, laboratorul britanic anunța în noiembrie că vaccinul său era eficient într-o medie de 70%, față de o eficiență de peste 90% a vaccinurilor alianței ameriano-germane Pfizer/BioNTech și companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna. În spatele acestei eficiențe medii se aflau diferențe mari în două protocoale diferite. Vaccinul era eficient în proporție de 90% în cazul voluntarilor care au primit mai întâi o jumătate de doză și un rapel de o doză întreagă, o lună mai târziu. Însă eficiența era de numai 62% la alt grup, vaccinat cu două doze întregi.

Laboratorul anunța atunci că vaccinul său necesita “un studiu suplimentar”.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca este foarte așteptat, pentru că el este relativ mai ieftin și nu are nevoie să fie păstrat la o temperatură atât de scăzută ca cel al Pfizer/BioNTech, de exemplu, de minus 70 de grade Celsius. Acest lucru ușurează o vaccinare la scară mare și în aziluri de bătrâni.

Un doctor a avut o reacție alergică severă la vaccinul anti-COVID produs de Moderna

Doctorul Hossein Sadrzadeh, specializat în oncologie geriatrică la Boston Medical Center, a spus că a avut o reacție alergică severă imediat după ce a fost vaccinat, joi, și s-a simțit amețit, iar bătăile inimii au început să fie accelerate, potrivit NYT. Este prima reacție alergică severă corelată cu vaccinul Moderna, care este în primă săptămână de când a intrat în fază operațională la nivel național. Purtătorul de cuvânt al Boston Medical Center, David Kibbe, a precizat vineri, într-o declarație de presă, că doctorul Sadrzadeh „a simțit că face o reacție alergică și i s-a permis să își administreze epinefrină. A fost transportat la departamentul de urgențe, evaluat, tratat, ținut sub observație și apoi externat. Se simte bine acum”. Un oficial de la Agenția pentru alimente și medicamente din SUA a spus, săptămâna trecută, că FDA investighează în jur de cinci cazuri de reacții alergice care au apărut în Statele Unite după administrarea vaccinului anti-COVID de la Pfizer Inc și BioNTech în Statele Unite

OMS: Pandemia de Covid-19 nu va fi ultima

Pandemia provocată de coronavirus nu va fi ultima și încercările de a ameliora sănătatea umană vor fi “sortite eșecului” dacă nu vor fi luate măsuri în legătură cu schimbările climatice și bunăstarea animalelor, a estimat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tedros Adhanom Ghebreyesus a condamnat, într-un mesaj video prin care a marcat Ziua internațională a pregătirii epidemiilor, “miopia” care persistă în a cheltui bani fără a ține seama de izbucnirea unei epidemii și a nu face nimic pentru a se pregăti de următoarea.  Directorul general al OMS a declarat că este timpul să învățăm lecțiile din pandemia de Covid-19. “Prea mult timp, lumea a funcționat după un ciclu de panică și de neglijențe”, a declarat el. “Aruncăm bani pe o epidemie și când ea se termină, uităm și nu facem nimic pentru a o împiedica pe următoarea”. Primul raport anual al Global Preparedness Monitoring Board din septembrie 2019 despre starea de pregătire a planetei în urgențe sanitare, făcut public cu câteva luni înainte de apariția noului coronavirus, sublinia că planeta era prost pregătită pentru potențiale pandemii devastatoare.  “Istoria ne spune că nu va fi ultima pandemie și epidemiile sunt o realitate a vieții”, a declarat Ghebreyesus în mesajul său. “Pandemia a scos în evidență legăturile dintre sănătatea oamenilor, animale și planetă”, a adăugat el.

Lech Walesa: Sunt falit

Fostul președinte polonez Lech Walesa susține că este falit și nu poate face cadouri anul acesta. “Nimeni nu va primi cadouri din partea mea anul acesta pentru că sunt falit”, a declarat laureatul Premiului Nobel pentru pace (1983) pe canalul de televiziune Polsatnews. Walesa (77 de ani) a explicat că deși în anii trecuți a călătorit mult și a câștigat bani din prelegeri, acum acele vremuri s-au dus. El a făcut astfel referire la pandemia cu noul coronavirus. “Au fost vremuri când am avut bani, pe urmă i-am cheltuit. Acum sunt aici cu buzunarele goale”, a spus fostul lider al sindicatului Solidaritatea (1980-1990). Walesa a jucat un rol-cheie în căderea regimului comunist în Polonia, ulterior devenind președintele țării, între 1990 și 1995.

Regizor arestat pentru că a arătat într-un film brutalitatea polițiștilor față de o victimă a unui viol

Un regizor din Bangladesh a fost arestat pentru că a arătat într-o scenă din cel mai recent film al său, care denunță violențe față de femei, polițiști interogând brutal o victimă a unui viol. După lansarea în streaming a primei părți din “Nabab LLB”, un film de ficțiune despre viol și modul în care sunt tratate victimele, scena a devenit virală pe rețelele de socializare, stârnind critici la adresa atitudinii Poliției.  Ca urmare, regizorul Anonno Mamun și actorul care îl interpretează pe polițist în film, Shaheen Mridha, au fost arestați vineri.  “Polițistul o interoghează pe această femeie cu gesturi deplasate și un limbaj obsen care sunt opuse a ceea ce înseamnă un divertisment sănătos, și va crea o percepție negativă a Poliției pentru public”, a declarat Poliția. Cei doi au fost arestați pentru că “au realizat și jucat într-un film care conține dialoguri deplasate și obscene”, adaugă comunicatul publicat pe site. Ei s-au prezentat vineri la tribunal, unde au fost acuzați că au realizat “un film cu conținut pornografic”, referitor la scena de viol, a adăugat Poliția.   Ofițerii au indicat că încearcă să o aresteze și pe Orchita Sporshia, actrița care deține rolul victimei. Acest film “insultă Poliția”, a declarat pentru AFP un responsabil sub anonimat. “Povestea este complet fabricată și deplasată, și bazată pe lucruri total false”, a precizat acesta. Dacă vor fi condamnați, cei doi artiști riscă până la șapte ani de închisoare.     

În general, în Bangladesh filmele sunt analizate înainte de lansare, dar regulile sunt încă neclare pentru platformele de streaming.

Asociațiile de apărare ale femeilor subliniază că violențele la adresa lor sunt în creștere în Bangladesh. Potrivit asociației pentru apărarea drepturilor omului Ain-o-Salish Kendra (ASK), între aprilie și august 2020, mai mult de 630 de violuri au fost raportate și 29 de femei au fost ucise în agresiuni.

Un „fast-food” antic, descoperit intact la Pompei

Un thermopolium, un fel de “fast-food” stradal din Roma Antică, decorat cu motive policrome și aflat într-o stare foarte bună de conservare, a fost adus la lumină la Pompei, au anunțat sâmbătă reprezentanții sitului arheologic. Blatul acoperit cu cenușă vulcanică fusese parțial dezgropat în 2019, însă lucrările au fost extinse pentru a se conserva cât mai bine integritatea structurii, situată într-un cartier care la acea vreme era foarte frecventat. Alături de fresca deja cunoscută, care înfățișează o nereidă (nimfă a apelor) călare pe un căluț de mare, cercetătorii au identificat picturi în culori vii reprezentând animale, în special păsări de curte și rațe sălbatice, ce erau gătite și servite, cu vin sau alte băuturi. În plus, oamenii de știință au descoperit în spațiile din structura mesei resturi alimentare, care ar putea oferi informații valoroase asupra obiceiurilor gastronomice din Pompei, din perioada erupției Vezuvului, în 79 e.n. Un fragment de os de rață, dar și resturi de porc, de capră, pește și melci au fost găsite în vasele de teracotă. Mai multe ingrediente erau gătite laolaltă, într-un preparat asemănător cu paella. Amfore, un rezervor și o fântână, precum și oseminte umane, au fost descoperite în apropiere, inclusiv cele ale unui bărbat de circa 50 de ani. “Taraba pare să fi fost închisă și abandonată în grabă de proprietarii săi, dar este posibil ca cineva, posibil bărbatul mai în vârstă, să fi rămas și să fi pierit în timpul primei faze a erupției, în urma prăbușirii mansardei”, a explicat cercetătorul Massimo Osanna. Alte oseminte ar putea aparține unui hoț, sau unui fugar înfometat, “surprins de vaporii incandescenți, ținând în mână capacul vasului pe care tocmai îl deschisese”, a adăugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.