Local

MOZAIC ȘTIRI INTERNAȚIONALE: ISW: Putin își schimbă retorica

Ziarul de Vrancea
27 feb 2023 624 vizualizări

Oficialii din Rusia promovează o operațiune de propagandă ce încadrează în mod fals războiul din Ucraina ca fiind unul existențial, esențial pentru ca Federația Rusă să-și continue supraviețuirea ca stat și ca națiune, arată Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în analiza ultimelor evoluții de pe front, publicată marți.

Într-un interviu acordat televiziunii de stat la 26 februarie, Vladimir Putin a avertizat că nu știe dacă “un astfel de grup etnic precum poporul rus poate supraviețui în forma în care există astăzi”, dacă Occidentul reușește să “distrugă Federația Rusă și să stabilească controlul asupra rămășițelor sale”. Putin, observă ISW, a pus bazele pentru lansarea acestei operațiuni propagandistice în discursul său din 21 februarie din fața Adunării Federale, în care a acuzat Occidentul colectiv că se folosește de războiul din Ucraina pentru a amenința existența Federației Ruse.

Apoi, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, aliatul lui Putin, a invocat rațiuni existențiale similare într-un editorial intitulat “Puncte fără întoarcere”, publicat luni, 27 februarie, în presa rusă, în care a acuzat Occidentul că a alimentat situația actuală din Ucraina încă de la căderea Uniunii Sovietice. Ambele declarații, arată ISW, se încadrează într-o operațiune de propagandă prin care războiul din Ucraina este prezentat ca fiind unul existențial, esențial pentru supraviețuirea în continuare a Federației Ruse post-sovietice, ceea ce reprezintă probabil o încercare de a prezenta războiul ca având mize mai mari pentru Rusia și Occident decât are în realitate.

Probabil că Putin speră să creeze condițiile propagandistice pentru a acuza Ucraina și Occidentul că amenință supraviețuirea Federației Ruse, ca răspuns la eșecurile militare rusești și la sprijinul occidental pentru victoriile ucrainene, estimează ISW, care precizează că niciun oficial occidental proeminent nu a cerut dizolvarea Federației Ruse, iar liderii occidentali au fost foarte atenți să își articuleze scopul ca fiind acela de a permite Ucrainei să își elibereze cel mult tot teritoriul.

Toată această retorică este menită să întărească sprijinul intern pentru război și să alimenteze temerile în Occident cu privire la instabilitatea ce ar urma prăbușirii Rusiei, pentru a descuraja astfel ajutorul occidental pentru Ucraina și pentru a convinge Occidentul să constrângă Kievul să accepte cererile Rusiei. De altfel, conchide ISW, campaniile de propagandă rusești au susținut pe tot parcursul războiului un obiectiv strategic permanent: de descurajare sau încetinire a furnizării de către Occident a sprijinului material pentru Ucraina.

Șeful spionajului ucrainean: Măsurile luate în Moldova vor face ca planurile Rusiei să eșueze

Kirilo Budanov, șeful SBU, serviciul de spionaj al armatei ucrainene, declară într-un interviu pentru Vocea Americii că Moldova a luat măsuri eficiente și planurile Moscovei de a înlocui conducerea de la Chișinău sunt sortite eșecului. Șeful SBU spune că situația nu este cea mai ușoară pentru Republica Moldova, în condițiile în care Federația Rusă încearcă să răstoarne guvernul constituțional, dar este încrezător că aceste tentative - despre care chiar Ucraina a avertizat Chișinăul - vor eșua. „În ceea ce privește schimbarea guvernului, trebuie să vă uitați la persoana care a venit. A venit Dorin Recean, este o persoană foarte profesionistă. Prin urmare, este clar că situația nu este cea mai ușoară pentru Moldova. Este vorba în special despre încercările Federației Ruse de a răsturna guvernul constituțional. Ei bine, după cum puteți vedea, nu au reușit până acum. Au fost luate o serie de măsuri, care sunt sigur că vor da rezultate, și toate aceste planuri vor eșua din nou. Au eșuat deja parțial. Este încă în fașă, așa cum se spune”, a declarat Kirilo Budanov. Întrebat cât de important a fost pentru Ucraina să transmită aceste informații conducerii Molodva și cât de mari erau riscurile, Budanov a răspuns: „Așa cum am spus, setul de măsuri care au fost luate și sunt luate fac imposibile încercările Rusiei”.

Dorin Recean, fost consilier prezidențial pe teme de securitate și fost ministru de interne, a fost învestit premier al Republicii Moldova la 16 februarie, la nici o săptămână după ce fostul premier Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia, invocând faptul că mandatul său s-a axat pe măsuri economice, iar acum este nevoie să fie întărită securitatea țării. Dorin Recean a schițat trei direcții mari ale programului său de guvernare: măsuri anticorupție, investiții și securitate.

Demisia Nataliei Gavrilița a intervenit la 10 februarie, la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski îi anunța pe liderii UE că serviciile sale de informații au dejucat un plan al Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, plan care a fost împărtășit conducerii de la Chișinău. La 13 februarie, președinta Maia Sandu a confirmat că autoritățile din Republica Moldova au dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acțiuni subversive, inclusiv luări de ostatici și atacuri asupra unor instituții, în care ar fi urmat să fie implicați cetățeni „cu pregătire militară” din Federația Rusă, Belarus, Serbia și Muntengru.

Rusia se luptă să încercuiască apărătorii Ucrainei la Bahmut

Forțele rusești și-au intensificat ofensiva în estul Ucrainei, încercând să încercuiască micul oraș minier Bahmut, scena celor mai dure lupte pe câmpurile de luptă saturate de ploi și de un dezgheț de primăvară timpurie, transmite Reuters. Rusia încearcă să taie liniile de aprovizionare vulnerabile ale apărătorilor ucraineni în oraș și să îi forțeze să se predea sau să se retragă. Acest lucru ar oferi Moscovei primul său premiu major în mai mult de jumătate de an și ar deschide calea spre capturarea ultimelor centre urbane rămase în regiunea Donețk. “Inamicul distruge în mod constant tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile de fortificare și apărare. Soldații noștri care apără zona din jurul Bahmut sunt adevărați eroi”, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Statul major al Ucrainei a declarat că Rusia și-a întărit forțele în zona Bakhmut și bombardează așezările din jurul orașului. Soldații ucraineni din regiunea Donețk s-au ghemuit în tranșee noroioase după ce vremea brusc mai caldă a înmuiat solul înghețat. “Ambele părți rămân pe poziții, pentru că, după cum vedeți, primăvara înseamnă noroi. Astfel, este imposibil să avansezi”, a declarat Mykola, în vârstă de 59 de ani, comandantul unei baterii ucrainene de lansatoare de rachete de pe linia frontului, care urmărea pe ecranul unei tablete coordonatele pentru a trage.

Dezghețul de primăvară, cunoscut sub numele de rasputitsa, are o istorie de ruinare a planurilor de atac ale armatelor pe teritoriul Ucrainei și al vestului Rusiei, transformând drumurile în râuri și câmpurile în mlaștini impenetrabile.

Cazul Abby Choi: Fostul soț, fratele acestuia și tatăl lor, acuzați de crimă

Patru membri ai aceleiași familii acuzați în legătură cu uciderea înfiorătoare a modelului din Hong Kong Abby Choi s-au prezentat, luni, în instanță, după ce poliția a declarat că a găsit ceea ce se crede că ar fi părți ale corpului ei dezmembrat.

Fostul soț al lui Choi, Alex Kwong, 28 de ani, fratele său Anthony, 31 de ani, și tatăl lor, Kwong Kau, 65 de ani, sunt acuzați de uciderea ei. Mama lui Alex Kwong, Jenny Li, în vârstă de 63 de ani, este acuzată de obstrucționarea justiției.

Celor patru li s-a refuzat eliberarea pe cauțiune.

Duminică, anchetatorii au identificat un craniu, mai multe coaste și păr, despre care se crede că ar fi rămășițele lui Choi, într-o oală mare de supă din oțel inoxidabil, a spus poliția. Alte părți ale corpului, inclusiv trunchiul și mâinile lui Choi, nu au fost încă găsite.

Abby Choi, în vârstă de 28 de ani, a fost dată dispărută miercuri. Două zile mai târziu, părți ale corpului ei au fost găsite într-o casă din cartierul Tai Po al orașului, a spus poliția. O mașină de tăiat carne, un fierăstrău electric și câteva articole de îmbrăcăminte au fost găsite, de asemenea, în casă, a spus poliția. Fostul soț al lui Choi a fost arestat sâmbătă la un debarcader de pe una dintre insulele de la periferia orașului. Fratele și părinții lui au fost arestați vineri.

Choi, un model și influență în rețelele sociale cu peste 100.000 de urmăritori pe Instagram, a apărut recent ca model de copertă digitală pentru revista de lux L’Officiel Monaco și a participat la Săptămâna Modei de la Paris de anul acesta.

Cazul a șocat orașul în weekend, deoarece detaliile înspăimântătoare ale investigației au dominat titlurile din presa locală și mii de oameni și-au exprimat condoleanțe pe conturile de socializare ale lui Choi. Abby Choi avea cu fostul soți doi copii, un băiețel și o fetiță, care vor rămâne în grija mamei fostului model.

“Nicio speranță” pentru Tom Sizemore după ce a suferit un anevrism cerebral

Tom Sizemore nu are nicio speranță de recuperare după ce a suferit un anevrism cerebral, a spus familia sa, confirmând că va lua o decizie pentru a pune capăt vieții actorului din “Saving Private Ryan”. Actorul în vârstă de 61 de ani se află în comă în unitatea de terapie intensivă a Centrului Medical Providence Saint Joseph din Los Angeles, de când a fost internat în spital pe 18 februarie.

Luni seara, reprezentantul lui Sizemore, Charles Lago, a emis o declarație prin care dezvăluie că nu există nicio șansă pentru recuperarea lui. “Astăzi, medicii i-au informat familia că nu mai există nicio speranță și au recomandat o decizie în acest sens. Familia decide acum chestiunile legate de sfârșitul vieții și o nouă declarație va fi emisă miercuri”, a spus Lago. “Cerem intimitate pentru familia lui în această perioadă dificilă și ei vor să mulțumească tuturor pentru sutele de mesaje de sprijin și rugăciuni pe care le-au primit”, a adăugat el. „Acesta a fost o perioadă dificilă pentru ei”.

Sizemore, care a jucat în filme precum “Salvarea soldatului Ryan”, “Heat” și “Black Hawk Down”, a fost găsit inconștient în locuința din LA, în jurul orei 2.00 dimineața, pe 18 februarie, după ce s-a prăbușit în urma unui accident vascular cerebral. Una dintre primele sale apariții pe marele ecran a fost în filmul lui Oliver Stone din 1989, “Born on the Fourth of July”. Mai târziu, a jucat în “Point Break” în 1991, “True Romance” (1993) și “Natural Born Killers” (1994).

Actorul avea antecedente de abuz de droguri și confruntări cu forțele de ordine. Sizemore a fost condamnat pentru violență domestică în 2003 împotriva iubitei sale Heidi Fleiss. El a fost arestat în Los Angeles în 2009 pentru presupusa agresiune a unui fost soț și din nou în 2011 pentru aceeași infracțiune. În 2005, Sizemore a fost condamnat la câteva luni de închisoare după ce a fost prins în încercarea de a falsifica un test de urină. În 2006, el a pledat că nu contestă utilizarea metamfetaminei în afara unui motel. El a fost arestat din nou în 2007 în timp ce era încă în perioadă de probă pentru deținere de droguri și condamnat la 16 luni de închisoare.

Sizemore a vorbit anterior despre lupta sa cu dependența, inclusiv despre modul în care a fost internat la dezintoxicare de colegul său Robert De Niro.

Canada a interzis folosirea TikTok pe toate dispozitivele guvernului

Canada a interzis folosirea aplicației chineze de socializare TikTok pe toate dispozitivele mobile guvernului, începând de marți, a relatat National Post, citând comunicarea oficială trimisă angajaților guvernului federal. Decizia a fost luată de directorul pentru informații al Canadei, pentru a asigura securitatea informațiilor guvernamentale, după ce o analiză internă a arătat că metodele de colectare a datelor ale TikTok pot lăsa utilizatorii vulnerabili la atacuri cibernetice.

Mișcarea, care vine la câteva zile după ce Comisia Europeană a impus o interdicție similară, subliniază lobby-ul tot mai mare împotriva TikTok din cauza preocupărilor cu privire la apropierea sa de guvernul chinez și deținerea datelor utilizatorilor din întreaga lume. Autoritățile de reglementare a confidențialității federale și provinciale din Canada investighează în comun aplicația, deținută de firma chineză ByteDance Ltd, din cauza preocupărilor legate de colectarea, utilizarea și dezvăluirea de către platformă a informațiilor personale.

Nici TikTok, nici Consiliul de Trezorerie al Canadei, care include biroul directorului de informații al țării, nu au avut un comentariu imediat.

Acțiunea Canadei este un alt potențial motiv de conflict în relațiile chino-canadiene, care au fost tensionate în ultimii ani din diverse motive, cel mai recent din cauza acuzațiilor de la Ottawa că China a încercat să îi influențeze alegerile și că a desfășurat activități de supraveghere aeriană și maritimă.

Serbia refuză să dea arme Rusiei

Guvernul sârb, de la care mulți din Rusia aveau mari așteptări, a refuzat să trimită arme Moscovei în contextul invaziei în curs din Ucraina. Acest lucru a fost declarat de șeful Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, Kyrylo Budanov, care a vorbit cu Vocea Americii. “De fapt, aproape singura țară care chiar transferă (către Rusia - n.r.) arme mai mult sau mai puțin serioase este Iranul. Nu vă voi spune nimic nou aici. Au existat informații că ar veni ceva din Coreea de Nord, dar nu avem nicio confirmare în acest sens. Și nu există niciun caz în care am consemna că o anumită armă a venit din Coreea de Nord și că a fost folosită. Poate că pur și simplu nu am văzut-o încă sau poate că merge pentru a acoperi alte nevoi. În ceea ce privește alte țări, Rusia încearcă doar să cumpere orice de oriunde - pentru că problemele lor sunt într-adevăr semnificative. Serbia, pentru care toată lumea din Rusia își punea mari speranțe, a refuzat să le trimită arme”, a declarat Budanov.

Potrivit șefului serviciilor de informații, există anumite eforturi întreprinse de Rusia pentru a cumpăra arme prin intermediul unor țări terțe la o scară mai mult sau mai puțin mare. “Acum încearcă cu Myanmar. Vom vedea ce va ieși din asta în timp. Dar, de fapt, în ceea ce privește furnizarea de arme, Rusia se limitează la Iran”, a adăugat șeful GUR.

Potrivit înaltului oficial al serviciilor secrete, liderii ruși sunt departe de a fi idioți așa cum încearcă să pozeze în fața întregii lumi. “Ei înțeleg în mod clar principalul lucru: armele nucleare nu sunt arme - ele sunt un mijloc de descurajare strategică. În al doilea rând, utilizarea unui mijloc de descurajare nucleară de către oricine din lume va duce la consecințe, să spunem, fatale pentru cel care o face. Oricine ar fi”, a adăugat șeful GUR.

Cel mai bun bucătar din lume își pierde cea de-a treia stea Michelin

Ghidul Michelin a retrogradat de la trei la două stele preparatele din Paris ale lui Guy Savoy, unul dintre cei mai renumiți bucătari din lume, și din La Rochelle (vest) ale lui Christopher Coutanceau, a anunțat luni ghidul pentru AFP. Lista din 2023 a ghidului va fi dezvăluită pe 6 martie.

Niciun bucătar deținător a trei stele, cea mai înaltă distincție în lumea gastronomiei, nu a fost retrogradat în edițiile 2021 și 2022, spre deosebire de 2019 și 2020. Ales cel mai bun bucătar din lume pentru a șasea oară consecutiv în noiembrie, Guy Savoy deținea trei stele din 2002. Christopher Coutanceau a obținut cea de-a 3-a stea în 2020.

Conștient de impactul emoțional și economic al unui astfel de anunț, la douăzeci de ani de la sinuciderea bucătarului Bernard Loiseau, Gwendal Poullennec, șeful Michelin, s-a întâlnit luni cu Christopher Coutanceau și a vorbit cu Guy Savoy prin telefon. „Acestea sunt restaurante excepționale, așa că vă puteți imagina că sunt decizii atent gândite, susținute de numeroasele vizite ale inspectorilor noștri de-a lungul anului”, a declarat el pentru AFP.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.